Suriye'de rejimden Cenevre öncesi yoğun ateşkes ihlali

- Esed yönetimi, Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri bombalamaya devam ediyor - Rejimin, muhaliflere yönelik son 5 gündeki hava ve kara saldırılarında 39 sivil yaşamını yitirdi, 170'ten fazla sivil yaralandı

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de rejimden Cenevre öncesi yoğun ateşkes ihlali

ANKARA (AA) - Suriye'de Beşşar Esed rejimi, Suriye konulu Cenevre görüşmelerinin 4. turu öncesi ateşkes ihlallerini yoğunlaştırdı. Esed rejimine bağlı güçlerin ve rejim destekçisi yabancı terörist grupların, ülkede muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik son 5 gündeki saldırılarında 39 sivil hayatını kaybetti, 170'ten fazla sivil yaralandı.

AA muhabirinin sivil savunma kaynaklarından derlediği bilgiye göre, Esed güçleri 18 Şubat'ta başkent Şam'ın doğusunda, muhaliflerin denetimindeki Haresta ilçesinde cenaze töreninin yapıldığı alana ''fil'' adı verilen füzelerle saldırdı. Saldırıda 17 sivil ölürken, 54 sivil yaralandı.

Rejim güçleri, 19 Şubat'ta Şam'ın doğusunda bulunan muhaliflerin kontrolündeki Kabun semtini de fil füzeleriyle hedef aldı. Saldırıda bazıları ağır 97 kişi yaralandı.

Suriye ordusuna ait bir savaş uçağı da aynı gün, ülkenin güneyindeki Dera iline bağlı Nasib ilçesinde sivil yerleşim yerini bombaladı. Saldırıda 6 sivil hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı.

Orduya ait bir savaş uçağı, 20 Şubat'ta da Şam'ın doğu kırsalındaki Duma ilçesinde ve Berze semtinin muhaliflerin kontrolündeki kısmında yerleşim yerini hedef aldı. Bombardımanlarda 9 sivil yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

Esed rejiminin, dün ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'in Maaret el-Masrin beldesinde yerleşim yerine yönelik hava saldırısında ise 7 sivil yaşamını yitirdi, 12 sivil yaralandı.

Suriye'de çatışan taraflar arasında Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde sağlanan ateşkes, 30 Aralık'ta yürürlüğe girmişti.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 23-24 Ocak'ta yapılan Suriye konulu toplantıda, Türkiye, Rusya ve İran, ateşkes ihlallerinin önlenmesi için üçlü izleme mekanizması kurulması konusunda anlaşmıştı.

Yorumlar