Süreç başladı, Muhalifler Münbiç’te

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de mevkidaşı Pampeo ile Münbiç öncelikli görüşme yaptığı saatlerde, Suriyeli muhalifler de teslim sürecini görüşmek üzere Cerablus’tan Münbiç’e gitti. Heyet, Münbiç Yerel Meclisi ve Münbiç kanaat önderleriyle görüştü.

Google Haberlere Abone ol
Süreç başladı, Muhalifler Münbiç’te

Suriyeli muhalifler iki yıldır PKK işgalinde olan Münbiç’in teslim şartlarını görüşmek üzere bölgeye gitti. Cerablus’tan Münbiç’e geçen heyette Ubeyde Nehhas, Muhammed Sermini ve Enes Toma gibi isimler yer aldı. Münbiç Yerel Meclisi ve Münbiç kanaat önderleri ile bir dizi görüşme gerçekleştiren muhalif heyet, PKK’ya destek veren Uluslararası Koalisyon temsilcilerinin de katıldığı toplantıda bölgenin vakit geçirmeden asli sahiplerine teslim edilmesi gerektiğini belirtti.

GÖRÜŞMELERDE 4 UNSUR ÖNE ÇIKTI

Yeni Şafak, Türkiye’nin gözetiminde Münbiç’e giden heyetin görüşmelerde öne sürdüğü konu başlıklarına ulaştı. Münbiç temaslarında şu 4 unsur karşılıklı müzakere konusu oldu. Bunlardan ilki PKK’nın çıkması sonrası bölgede güvenliğin sağlanması için uluslararası güç oluşturulması, ikincisi iki bölge arasında gözlem noktalarının kurulması, üçüncüsü PKK tarafından alıkonulan muhaliflerin serbest bırakılması, dördüncüsü unsur ise Fırat barajından üretilen elektriğin bölge halkının hizmetine sunulması oldu.

PKK KOŞULSUZ ŞARTSIZ ÇIKMALI

Münbiç Koalisyonu Başkanı Kahtan Şarki, PKK’nın Münbiç ve çevresinden koşulsuz şartsız bir şekilde çıkmak zorunda olduğunu söyledi. Münbiç’te hiçbir PKK militanı ve destekçisi ABD askerinin rahat gezemediğini, işgal karşıtı protesto ve boykot eylemlerinin devam ettiğini bölge genelinde gerginliğin sürdüğünü belirten Şarki, PKK ve ABD’nin bölgede sıkıştığını ve bir an önce çıkmak istediğini söyledi. Emniyet, ekonomi, ve sosyal düzen açısından Münbiç halkının tamamının ABD ve PKK varlığından rahatsız olduğunu vurgulayan Kahtan Şarki, “Münbiç merkezden çekilmeleri yetmez, Set Tişrin barajı da dahil Fırat’ın doğusunda gasp ettiği tüm toprakları terk etmelidir” diye konuştu. Kahtan Şarki, “Münbiç ile birlikte Haseke, Rakka ve Halep bölgeleri içerisinde yer alan 75 aşiret liderinin PKK’ya karşı mücadele başlatabileceğini ve ABD’nin 2015 yılından başlayarak, doğrudan yada terör aparatlarını kullanarak sürdürdüğü işgale son vermek zorunda kalacağını” sözlerine ekledi.

PKK KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Ayn İsa ve çevresinde PKK militanlarına yönelik suikastlar sürüyor. Örgütün Ayn İsa’da görevlendirdiği Ebu Halid isimli terörist 2 gün önce düzenlenen suikastle öldürüldü. Şeddadi bölgesinde ise PKK konvoyunun geçişi esnasında patlatılan bomba sebebi ile 3 örgüt militanı etkisiz hale getirildi. Haseke bölgesinde PKK militanlarını hedef alan ve kimliği belirsiz saldırılarda 7 terörist öldürüldü. Bu arada PKK destekçisi ABD ve Fransa’nın Rakka’ya bağlı Ayn İsa kasabasında ki üslerinde gece saatlerinde şiddetli patlama meydana geldi. Suriyeli Gazeteci Yaşar Kemal, gece 02.00 sularında meydana gelen patlamanın 93.Tümen bölgesinde gerçekleştiğini ve şiddetli patlama sesleri sonrası Fransa ve ABD askerlerinin karargah olarak kullandığı alan ve çevresinin giriş ve çıkışlara kapatıldığını belirtti.

Yorumlar

ihsan yahu halk abd pyd yi istemiyor hala ne dururlar işgalci hainler