Esed İran'a kaçmaya hazırlanıyor iddiası

Uluslararası bağımsız kuruluşların tespitine göre Suriye iç savaşının başladığı günden bu yana 215 kez kimyasal silah kullanan Esed son saldırıların ardından batının nefesini ensesinde hissedince kaçış planları yaptığı öğrenildi. Buna göre Esed önce Lübnan'a oradan İran'a kaçacak.

Google Haberlere Abone ol
Esed İran'a kaçmaya hazırlanıyor iddiası

İran istihbaratı ve El Muhaberat ortaklığıyla hazırlanan kaçış planı, Esed ailesinden 45 kişinin Şam'dan tahliyesini öngörüyor. Yeni Şafak'a bilgi veren saha kaynaklarına göre, Esed'in de hazır bulunduğu son toplantı 8 Nisan'da Şam'da gerçekleşti ve plana son şekli verildi. Buna göre ABD'nin Suriye'yi bombalaması halinde Esed ve ailesi ilk olarak Lübnan'a götürülecek. Sonrasında Rusya himayesinde Tahran'a taşınacak Esed'in durumu, sıcak savaşın sonuçlarına göre yeniden değerlendirilecek.

SIĞINAKTA SAKLANIYOR

Kaynaklar, Esed'in Şam'da bulunan Kasr-ı Şaab'ın (Halk Sarayı) 140 metre derinlikte inşa edilen yeraltı sığınağında saklandığı belirtiyorlar. Eski bir El Muhaberat Şefi ise son 6 günlük zaman diliminde Esed'in Lazkiye-Himeymim Rus Askeri Üssü'ne 2 ziyaret gerçekleştirdiği iddiasında bulundu. Lübnan'da yayın yapan Savt Lübnan (Lübnan'ın Sesi) kanalı ise BM'de Suriye görüşmelerinin yapıldığı dakikalarda Esed'in sürpriz bir saldırı korkusu ile Şam'dan ayrıldığını duyurdu.

REFİK HARİRİ İNŞA ETTİRDİ

Hafız Esed döneminde Şam'da Kasiyun Dağı'na inşa edilen Kasr-ı Şaab (Halk Sarayı), öldürülen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye ait şirket tarafından yapıldı. Yeraltında 50'den fazla gizli bölmesi olan sarayın savaş döneminde bazı bölümlerinin işkencehaneye dönüştürüldüğü belirtiliyor. Suriye rejimi 2011 yılında başlayan ayaklanma sonrası kaybettiği bölgelerden kaçırdığı gizli bilgi ve belgeleri de yine aynı yeraltı sığınaklarında saklıyor. Bu arada İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede artan gerilimin ardından Suriye ordusunun havalimanları ve askeri üsleri boşalttığını iddia etti.

Yorumlar

ihsan baş suçlu esaddır onu gebertin herşey düzelir