Süleymani suikastinin ardından ABD ve İran arasında ilk görüşme yapıldı

ABD insansız hava araçlarının İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasıl Süleymani'yi öldürmesinin ardından iki ülke arasında ilk görüşmelerin yapıldığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
Süleymani'den sonra ABD-İran arasında ilk temas

İran ile ABD arasında yaşanan gerilim İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasıl Süleymani'nin öldürülmesinin ardından tırmanışa geçti.

İki ülkenin Süleymani'den sonra savaşa girmesi beklenirken İran, Irak'taki ABD askeri üslerini vurdu. Ancak, ABD üslerin vurulmasının ardından herhangi bir kayıp yaşanmadığını söyleyerek krizi yatıştırmaya yönelik açıklamalarda bulundu. Öte yandan krizin yumuşayacağına yönelik ilk sinyal Körfez’den geldi.

İddialara göre, Umman’ın başkenti Maskat’taki ABD ve İran büyükelçilikleri bir araya geldi. Süleymani krizinin ardından yaşanan ilk temas iki ülke tarafından doğrulanmazken görüşmelerin içeriğine dair bir bilgide yansımadı.

TEMAS NOKTASI MASKAT’A TAŞINDI

Daha öncede iki ülke arasında yürütülen görüşmelere Umman aracılık yapmıştı. Süleymani krizinden sonra iki ülkenin daha önce Bağdat büyükelçilikleri vasıtasıyla ilişki kurduğunu iddiaları ortaya atılırken bu adresin Maskat’ın arabuluculuğuyla Umman’a taşındığını belirtiliyor.

Yorumlar