Suat Cebeci kimdir? Prof. Dr. Suat Cebeci hayatı

Suat Cebeci kimdir, aslen nerelidir, görevi nedir, hangi üniversitede görevli, sorularının yanıtı araştırılmaya devam ediyor. Peki, Suat Cebeci kimdir?

Google Haberlere Abone ol
Suat Cebeci kimdir? Prof. Dr. Suat Cebeci hayatı

Suat Cebeci kimdir, sorularının yanıtı Suat Cebeci'nin aslen nereli olduğu, görevi ve hangi üniversitede rektör olduğu konularını merak eden vatandaşlar tarafından araştırılmaya başladı. Peki, Suat Cebeci kimdir?

Bayburt’ta 1953 yılından dünyaya gelen Prof. Dr. Suat Cebeci, 1980 İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirdi.

Cebeci mezun olduktan sonra bir süre Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği yaptı. 

Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nde görev alan Cebeci daha sonra Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nda Eğitim-Öğretim ve Personel Şube Müdürlüğü yaptı.

Cebeci çalıştığı sırada yüksek lisans ve doktorasını da yaptı. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını yapan Suat Cebeci aynı üniversitede doktorasını da bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Yayın İnceleme Komisyonu üyeliği, 14. Milli Eğitim Şurası Hazırlık Komisyonu üyeliği, Bakanlıklar Arası Sağlık Personeli Mecburi Hizmet Komisyonu üyeliği gibi görevlerde  yürüten Cebeci, aynı zamanda eğitimle ilgili çeşitli kurs ve seminerlere katıldı.

Suat Cebeci kimdir

Aynı zamanda akademik çalışmalarını sürdüren Cebeci 1994 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne Yrd. Doç. olarak göreve başladı. Cebeci burada Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı ve Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü görevlerini de başarılı bir şekilde sürdürdü.

1997  “Din Eğitimi Bilimi ve Türkiye’de Din Eğitimi” adlı akademik çalışması ile doçent ünvanı alan Cebeci daha sonra 1998 yılında Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’ne geçerek burada çalışmalarını sürdürdü. 

Cebeci bulunduğu süre boyunca Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı görevlerini yürüttü.

2002 yılında profesörlük ünvanını alan Suat Cebeci, “Öğretme ve Öğrenme Süreçlerinde Dini İletişim” adlı akademik çalışmasıyla bu ünvana kavuştu. 

Sakarya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı görevini 2003-2006 yıları arasında yürüten Cebeci, 2011-2016 yılları arasında ise Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin kurucu dekanı oldu.

Çeşitli tarihlerde İngiltere, Danimarka, Almanya, İsviçre, Azerbaycan, Kırgızistan, Endonezya ve Tunus’ta din eğitimi ile ilgili bilimsel toplantılara katıldı, alanı ile ilgili araştırma ve incelemelerde bulundu. Din eğitimi ile ilgili değişik konularda yayınlanmış telif ve tercüme (bir kısmı müşterek) olmak üzere toplam 21 adet kitabı ve 50’ye yakın bildiri ve makaleleri yayınlandı.

27 Mart 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yalova Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Suat Cebeci, halen bu görevini sürdürmektedir.   

 Prof. Dr. Suat Cebeci hayatı

Yorumlar