Stres kansere yol açar mı?

Stres kansere yol açar mı? Stresin kanser üzerindeki etkileri nelerdir? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılmaya devam ediyor. Peki, kanserin stresle ilgisi var mıdır?

Google Haberlere Abone ol
Stres kansere yol açar mı?

Stres kansere yol açar mı? Hayatımızda büyük sağlık sorunlara neden olan stresin kanser oluşum riskini artırıp arttırmadığına dair vatandaşların merak sürüyor. Stres birçok hastalığın kaynağı olduğu bilinmesi nedeniyle vatandaşar kanser ve stres ilişkisini merak ediyor. 

Stresin kansere yol açtığına dair herhangi bir kanıt bulunmasada birçok hastalığın kaynağında stresin olduğu bilinmektedir.

Peki, neden birçok kişi bir yas ya da boşanma gibi stresli olay­ların ardından kansere yakalanıyor?

Kanserin ilerleyebilmesi için yıllar geçmesi gerektiğini bili­yoruz; bu nedenle kanserin yakın geçmişteki herhangi bir olayla bağlantılı olması pek olası değildir. Yine de araştırmacılar olabilecek herhangi bir bağlantı açısından kanserli kişiler üzerinde çalışmaya devam etmektedirler. Bunun bir açıklaması, ne nedenle olursa olsun oldukça stres­li ve kaygılı insanların kendi fiziksel sağlıklarına daha az dikkat ettikleri şeklinde olabilir. Stresin hücrelerdeki değişimi hızlandırıp hızlandıramayacağma dair tartışmalar ve bu teori üzerine araştırmalar devam etmektedir.

Eğer doktorum kansere yakalanmış olabileceğimden şüpheleniyorsa bir sonraki adım ne olacak?

Doktorunuz ilk önce sizin tıbbi açıdan geçmişinizi öğrenmek amacı ile birtakım sorular soracak, daha sonra da bir fizik muayenenizi yapacaktır. Bu süre zarfında doktorunuz sizin şikayet etmekte olduğunuz belirti ve bulgular üzerine odak­lanacaktır. Doktorunuz bazı testler ya da araştırmalar isteye­bilir ki başka nedenler elenebilsin. Bu tür şikayetlere sebep olabilecek kanser dışı nedenler şunlardır:

• Nefes darlığınız varsa, bir akciğer infeksiyonunuz ola­bilir,
• İdrar yapmakta zorlanıyorsanız, mesane (idrar kesesi) iltihabınız olabilir,
• Rektumdan (makattan) gelen kanamanız varsa, hemoroidleriniz (basur) olabilir,
• Kendinizi yorgun, bitkin hissediyorsanız, kansız olabilir ve fazladan demire ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

Doktor sizi muayene edip, test sonuçlarını eline aldığında, sonuçta, kanser de olası tanılar arasındaki yerini alabilir. Durum böyle ise, sizi bir hastaneye, bir uzmanın incelemesi için sevk edecektir.

Ne tür bir uzmana gitmem gerekiyor?

Bu doktorunuzun, sizde ne tür bir kanser olduğundan şüphelendiğine bağlıdır. Eğer bağırsaklarınızla ilgili sorun­lar varsa, bu muhtemelen bir cerrah olacaktır; kanınız ile ilgili bir şikayetiniz varsa, muhtemelen, kan hastalıkları üzerine uzmanlaşmış olan bir hematologa sevk edileceksinizdir.

Yorumlar