Satrancın 14'lük ustasının "büyük" hedefi

- Satrançta 14 yaşında "uluslararası usta" olmayı başaran milli sporcu Ekin Barış Özenir: "Bir yerden sonra hayatım satranç oluyor ve o şekilde düşünmeye başlıyorum" - "Sonraki adımın tahmin edilebilmesi, geliştirilebilir bir özellik" - "Hesaplama yapılarak oynandığı için satrancın özellikle sayısal derslere daha fazla yararı oluyor"

Google Haberlere Abone ol
Satrancın 14'lük ustasının "büyük" hedefi


ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Satrançta 14 yaşında Uluslararası Usta (IM) olmayı başaran Ekin Barış Özenir'in hedefi, en kısa zamanda Büyük Usta (GM) olmak.

Dünya ve Avrupa Okullar şampiyonalarında ikincilikleri bulunan, yaş grubunda Türkiye birincisi olmayı başaran 14 yaşındaki uluslararası usta Ekin Barış, satrancın sayısal derslere olumlu etkisi, ailesinin verdiği destek ve hedeflerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Satranç sporu sayesinde Mersin Doğa Koleji'nde burslu okuyan Ekin Barış, "Ana sınıfında çok sevdiğim bir arkadaşım satranç oynuyordu, ben de onunla vakit geçirmekten çok hoşlanıyordum. Zamanla ben de satranç oynamaya başladım ve 7 yıldır da satranç oynamaya devam ediyorum. Hedefim en kısa zamanda 'büyük usta' olmak." dedi.

Ailesinin satranç oynaması konusunda verdiği desteğe vurgu yapan Ekin Barış, "Ailem destek vermeseydi, satrancı bu kadar uzun süreli oynayamazdım. Yaşım çok küçüktü ve bu süreci onların desteği olmadan geçemezdim." diye konuştu.


- "Satranç beyni iyileştiren spor"


Ekin Barış Özenir, satrancın özellikle sayısal derslerde fayda sağladığını söyledi.

"Satranç beyni iyileştiren bir spor." ifadesini kullanan Ekin Barış, "Hesaplama yapılarak oynandığı için özellikle sayısal derslere daha fazla yarar sağlıyor. Satranca başladıktan sonra derslerim daha iyiye gitti." şeklinde konuştu.

Okul devam ederken 1-2, tatillerde ise 5-6 saat tek başına satranç çalıştığını aktaran Ekin Barış, fiziksel olarak değil ama zihinsel olarak çok yorulduklarını kaydetti.

"Sonraki adımın tahmin edilebilmesi, geliştirilebilir bir özellik." diyen Ekin Barış Özenir, "Bir yerden sonra hayatım satranç oluyor ve o şekilde düşünmeye başlıyorum. Günlük hayatımda da genellikle bir sonraki adımı düşünerek hareket ediyorum." şeklinde görüş belirtti.


- Yaş sınırı yok


Ekin Barış, satrançta her yaştan rakiple maç yapılabildiğine dikkati çekti.

Genelde kendi yaşına yakın rakiplerle satranç oynadığını ancak organizasyonlarda 80 yaşında rakiplerin de karşısına çıkabildiğini dile getiren Ekin Barış, "8 yaşımda bir büyük usta ile karşılaşmıştım. Bir kere de 80 yaşında bir rakibim olmuştu. Biraz garip hissettim." değerlendirmesinde bulundu.

Satrancın yaşa göre "ilerleyen ya da gerileyen" bir spor olmadığına dikkati çeken Ekin Barış, herkesle oyun oynanabileceğini belirterek sözlerini tamamladı.

Yorumlar