Satranç ustası Türk öğrenciler Avrupa'da madalya avına çıktı

Türkiye'de en çok lisanslı oyuncunun bulunduğu spor dallarından biri haline gelen satranç, Türkiye'nin adını uluslararası arenada da duyurmaya başladığı bir konuma ulaştı. Uluslararası turnuvalardan madalyalarla dönen Türk sporcular bugünlerde...

Google Haberlere Abone ol
Satranç ustası Türk öğrenciler Avrupa'da madalya avına çıktı

Türkiye'de en çok lisanslı oyuncunun bulunduğu spor dallarından biri haline gelen satranç, Türkiye'nin adını uluslararası arenada da duyurmaya başladığı bir konuma ulaştı. Uluslararası turnuvalardan madalyalarla dönen Türk sporcular bugünlerde yeni madalyalar getirebilecek Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nın heyecanını yaşıyor.

Bu yıl 16 – 27 Haziran tarihleri arasında Yunanistan'ın Kavala şehrinde gerçekleştirilen ve Türkiye'nin başladığı günden bu yana 7. kez katıldığı Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda 28 ülkeden 412 sporcu yarışıyor. Şampiyonada Türkiye'yi, Türkiye Küçükler ve Türkiye Yıldızlar Şampiyonaları sonunda dereceye giren sporcular arasından ve Türkiye Satranç Federasyonu Altyapı Geliştirme Grubu (AYGEG) antrenörlerinin kararıyla seçilen 65 sporcu temsil ediyor.

Ülkemizde satranca olan ilginin ve bu alandaki altyapı yatırımlarının artmasının etkisiyle Türk sporcular bu şampiyonada yıllar içinde yükselen bir başarı grafiği sergilerken, Türkiye'nin uluslararası satranç turnuvalarında kazandığı madalya sayısı 225'e ulaştı.

Avrupa Satranç Birliği (ECU) ve Uluslararası Okullar Satranç Birliği'nin (ISCU) organize ettiği Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'na, ECU'ya bağlı tüm ulusal federasyonların, eğitim kurumlarının / okulların 7-9-11-13-15-17 yaş kategorilerinde genel ve kızlar ayrı olmak üzere toplam 12 farklı yaş grubundan sporcular katılıyor.

Sporcuların bireysel olarak yer aldıkları Kavala'daki organizasyonda genel ve kızlar kategorisinde şampiyon olan sporcular, 2015 yılında Singapur'da gerçekleştirilecek Dünya Okullar Şampiyonası'nda davetli sporcu olarak oynayabilecek.

Şampiyonada ilk üçe giren sporculara kupa, madalya ve diploma, dördüncü, beşinci ve altıncı olan sporculara madalya ve diploma, katılım gösteren diğer tüm sporculara ise diploma verilecek.

LİSANSLI SPORCU SAYISI 440 BİNE, MADALYA SAYISI İSE 225'E ULAŞTI

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Rusya'dan sonra turnuvaya 65 sporcuyla en fazla ikinci katılımın Türkiye'den olduğunu, turnuvadan 8-10 civarında madalya beklediklerini belirtti.

Spor federasyonlarının gelişmişliklerinin lisanslı sporcu sayılarıyla ölçüldüğüne işaret eden Tulay, 440 bin civarında lisanslı sporcuyla futbolun dışında diğer bütün federasyonlar içinde açık ara bir numara olduklarını, 2000'li yılların başında madalya sayıları sıfır iken şimdi 225'e ulaştığını vurguladı.

Satrançla ilgilenen çocukların, akademik anlamda çok başarılı olduğunu ve çocukların girdiği sınavda istediği yeri çok rahat kazanabildiğini belirten Tulay, şu an Kavala'daki turnuvada bulunan Ezgi Menzi'nin 2 yıl önce SBS sınavlarında Türkiye birincisi olduğunu ifade etti.

2015 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nı gelecek yıl Konya'da yapacaklarını aktaran Tulay, "Ayrıca gelecek yıl hedeflerimizin içinde 81 ilde satranç merkezi açmak, uluslararası turnuvaların sayısını artırmak, İş Bankası Okullararası Satranç Turnuvası'nı hayata geçirmek ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde anaokulları müfredatına da satranç eğitimi koymak yer alıyor." dedi.

CİHAN

Yorumlar