Kayakla atlamada yeni yetenekler için yatılı sistem

- Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar: "Kayakla atlama önemli sporlarından biri ve böyle güzel atlama kulelerimiz varken hızlı bir şekilde Türkiye'nin en önemli sporlarından biri olması için Erzurum'da kayakla atlama fabrikası dediğimiz sistem kuruyoruz. Erzurum ve çevre illerden olmak üzere bütün kabiliyetli çocuklarımızı seçerek yatılı bir sistemi kuracağız" - "Çocuğun yaşının ilerlememesi çok önemli yani ergenliğe girmemiş olması 8-10 ya da en fazla 12 yaş olması gerekiyor. Çok küçük olanlar için de küçük rampalar yaparak bu sporu daha küçük yaştaki çocuklara da bu sayede sevdirmiş olacağız"

Google Haberlere Abone ol
Kayakla atlamada yeni yetenekler için yatılı sistem

ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOĞLU - Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Mehmet Yarar, "Kayakla atlama önemli sporlarından biri ve böyle güzel atlama kulelerimiz varken hızlı bir şekilde Türkiye'nin en önemli sporlarından biri olması için Erzurum'da kayakla atlama fabrikası dediğimiz sistem kuruyoruz. Erzurum ve çevre illerden olmak üzere bütün kabiliyetli çocuklarımızı seçerek yatılı bir sistemi kuracağız." dedi.

Erol Mehmet Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayakla atlama branşının dünyada en çok izlenen sporlardan biri olduğunu ve kayağın Formula 1'i olarak tanımlandığını söyledi.

Kayakla atlamanın normal kayak yapmaktan çok farklı olduğunu ifade eden Yarar, "Kayak yapan insan çok ama o kuleden atlamak çok farklı ve bu işi çok az kişi yapabilir. Buna kayağın Formula 1'i deniliyor." diye konuştu.

Yarar, kayakla atlama kulelerinin 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları vesilesiyle kentte yapıldığını anımsatarak, kulelerde yaşanan çökmenin onarılmasının ardından her şeyin kaldığı yerden devam ettiğini belirtti.


- "Bu kulelerden şampiyonların atladığını göreceğiz"


Kulelerin çöktüğü dönemde ilk defa bir Türk kayakla atlama sporcusunun yurt dışında eğitildiğini ve olimpiyatlarda yarıştığını dile getiren Yarar, şöyle konuştu:

"Kayakla atlama önemli sporlarından biri ve böyle güzel atlama kulelerimiz varken hızlı bir şekilde Türkiye'nin en önemli sporlarından biri olması için Erzurum'da kayakla atlama fabrikası dediğimiz sistem kuruyoruz. Erzurum ve çevre illerden olmak üzere bütün kabiliyetli çocuklarımızı seçerek yatılı bir sistemi kuracağız. Kayakla atlama fabrikası Türkiye'nin kayak tarihi için çok önemli çünkü yıllar sonra bu kulelerden şampiyonların atladığını göreceğiz. Onun için kayakla atlama fabrikası Türkiye'nin en önemli spor merkezlerini biri olacak ve Erzurum'a çok büyük bir heyecan getireceğini düşünüyorum."


- Yaş sınırı en fazla 12


Yarar, seçilecek sporcuların yaşlarına dikkat edileceğini ve ona göre düzenlemelerin yapılacağını dile getirerek, "Çocuğun yaşının ilerlememesi çok önemli yani ergenliğe girmemiş olması 8-10 ya da en fazla 12 yaş olması gerekiyor. Çok küçük olanlar için de küçük rampalar yaparak bu sporu daha küçük yaştaki çocuklara da bu sayede sevdirmiş olacağız. Bu çocukları yeteneklerine göre seçip alacağız çünkü seçme tarama işlemi yapmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Kayakla atlama sporunun kolay bir branş olmadığını vurgulayan Yarar, bu sporun üst seviye bir yeteneğe sahip sporculardan olması ve sporcunun kilolu ya da zayıf olmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çocuklar kilosunu muhafaza edecek ama kaslarını güçlendirecek. İnsanlar iri oldukça kasları gelişir ama kayakla atlamada bunu yapmamanız gerekiyor, çok güçlenecek ancak hiç irileşmeyeceksiniz yani işin tabiatına aykırı bir şey yapmış olacaksınız. Sporcunun mükemmel bedensel fonksiyona ve müthiş bir koordinasyona sahip olması gerekiyor. Çok dingin karakterde olmalısınız çünkü aşağı baktığınız zaman 200 metrelik bir atlayış alanından bahsediyoruz. Bunun ürküntü vermemesi gerekiyor bu yüzden öz güvenli olmanız gerekiyor."


Yorumlar