Sözleşmeli öğretmen nasıl olunur?

Sözleşmeli öğretmen olmak isteyenler için heyecanla beklenen takvim netleşti. Başvurular başladı. Başvuru yapmaya hazırlanan bazı öğretmen adayları ise sözleşmeli öğretmen nasıl olunur sorusunun cevabını arıyor.

Google Haberlere Abone ol
Sözleşmeli öğretmen nasıl olunur?

Sözleşmeli öğretmen nasıl olunur, kimler sözleşmeli öğretmen olabilir, özel ve genel şartlar nelerdir soruları öğretmen adaylarının kafasını meşgul ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıla açıklamada 20 bin sözleşmeli öğretmen alım sürecinin 15 Mart'ta başlayacağı belirtildi. Açıklamanın hemen ardından öğretmen olmak isteyenlerin kafasında ilk olarak sözleşmeli öğretmen nasıl olunur sorusu belirdi. Peki, sözleşmeli öğretmen nasıl olunur, öğretmen olmak için ne yapmak ve nereye başvurmak gerekiyor? İşte detaylar:

Öncelikle, Türk vatandaşı olmak, gerekli yaş şartlarına uymak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, askerliği bitirmiş olmak, gerekli eğitim kurumlarından diploma sahibi olmak gibi memur olma şartlarını taşımak gerekiyor.

Bunların dışında atanacak 20 bin öğretmen için özel şartlar da aranıyor. Birincisi, mezun olunan yükseköğretim programının, atama yapılacak öğretmenlik branşına uygun olması gerekiyor. İkincisi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafın uygun görülen pedagojik formasyon eğitimi başarıyla tamamlanmış olmalı. Bunlara ek devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza da alınmamış olması gerekiyor.

Nasıl Başvurulacak?

- KPSS Puanı, 50 ve üzeri olanlar başvurabilecek.

- Başvurular, mebbis.meb.gov.tr ve ikgm.meb.gov.tr’den yapılacak.

- Öğrenim durumu birden fazla alana uyanlar, sadece birine başvurabilecek.

- Adaylar sözlü sınava tabi tutulacak.

- Her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava girecek.

- Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak ve tercih yapma hakkına sahip olacak.

Atamalar nasıl yapılacak?

- Sözlü sınav sonrasında sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih hakkı kazananların atama başvuruları, sözlü sınav sonuçlarının kesinleştiği tarihten itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilan edeceği süre içinde elektronik ortamda alınacak.

- Atamalar, sözlü sınavda 60 ve üzeri puan alanlardan, puan üstünlüğüne göre tercihleri de dikkate alınarak ilan edilen kontenjanlar dâhilinde elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

- Puan eşitliği hâlinde KPSS puanı üstünlüğü dikkate alınacak.

- Atamalar, Milli Eğitim Bakanlı tarafından göreve başlanacak il ve ilçeye ya da okula doğrudan yapılacak.

- Ataması yapılanlar, ildeki ya da ilçedeki Milli Eğitim Müdürlükleri ile aralarında sözleşme imzalayacak.

- Sözleşme imzalayanlar, görev alacakları okullardaki norm kadrolara atanacak.

- Sözleşme süreleri bir yıllık olacak. Bir yılın sonunda sözleşmesi otomatik feshedilmeyenlerin, sözleşmeleri devam edecek.

- Sözleşmeli öğretmenler, 4 yıllık çalışma süresini tamamlamaları ve bu sürede de başarılı olmaları halinde eğitim kurumunun öğretmen kadrosuna atanacak.

 

Yorumlar