Facebook her kullanıcıdan 25 lira kazandı

Kullanıcı verilerini şirketlerle paylaşmakla suçlanan Facebook'un şu ana kadar kullanıcı başına yıllık ortalama 6,18 dolar (yaklaşık 25 TL) kazandığı belirtiliyor. Facebook, kullanıcı verilerinin, platformun ücretsiz bir şekilde hizmet vermesini sağladığını söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
Facebook her kullanıcıdan 25 lira kazandı

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Facebook'un milyonlarca kullanıcı verisini şirketlere vermesinin yarattığı tartışmalar devam ederken, şirketle ilgili tartışmaları daha da büyütecek yeni detaylar ortaya çıkıyor. Her gün dünyanın bütün bölgelerinden milyonlarca insanın giriş yaparak bilgilerini paylaştığı Facebook'un bütün bu kullanıcılar üzerinden aslında bir şekilde para kazandığı belirtiliyor. Ücretsiz bir şekild hizmet verdiğini düşündüğümüz Facebook, aslında dolaylı yollardan bütün kullanıcılar üzerinden para kazanıyor. Açıklanan son rakamlara göre Facebook sadece ABD ve Kanada bölgelerinde 2017 yılında kullanıcı başına 20 dolar (yaklaşık 80 TL) para kazandı. Dünya genelinde ise bu oranının 6,18 dolar (yani yaklaşık 25 TL) olduğu belirlendi.

Webtekno'da yer alan bilgilere göre, Facebook yöneticisi Sheryl Sandberg, Facebook'un veri toplama politikasıyla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. Facebook COO'su (Chief Operation Officer, yani bir nevi müdür) Sheryl Sandberg, kendisiyle yapılan bir röportajda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. "Dünya'nın en büyük sosyal medya platformu Facebook, hiçbir veri toplamasaydı ücretsiz olamazdı." diyen Sandberg, kullanıcılara belirli bir yere kadar bu verileri paylaşmama izni verdiklerini, ancak bunun sınırlı olduğunu söyledi.

Facebook'un hiçbir veri toplamadan varlığını sürdürmesinin mümkün olmadığını, bu durumun Facebook iş modeline aykırı olduğunu belirtti. Sandberg, "Verilerinin toplanmasını istemeyen kullanıcılara 'premium' üyelik seçeneği sunmayı düşünüyor musunuz?" şeklinde bir soru sorulduğunda, böyle bir planlarının olmadığını açıkladı.

Facebook, 2017'nin dördüncü çeyreğinde kullanıcı başına 6.18 dolar kazandı. Bu gelirlerin en büyük kısmını ise ABD ve Kanada'daki kullanıcılar oluşturuyor. ABD ve Kanada'daki kullanıcıların Facebook'a getirdiği yaklaşık kazanç ise kişi başına 26 dolar. Bu da şu anlama geliyor: Aylık en fazla 10 dolar gibi bir abonelik yapmak yerine, bu sistem çok daha kazançlı. Üstelik birçok kullanıcının Facebook için para vermeyeceği de açık bir şekilde görülüyor, bu durumda kârından ödün vermek istemeyen Facebook, ücretli sisteme geçiş yapmayı düşünmüyor.

YENİ BİR ŞEY DEĞİL

Facebook, Twitter, LinkedIn ve daha birçok sosyal medya platformu aslında görünürde ücretsiz gibi duruyor. Ancak bu platformların hepsi aslında dolaylı yollardan kullanıcılarından para alıyor. Bu platformlar tarafından alınıp satılan bir ürün olmak istemeyenlerin yapabileceği tek bir şey var o da bunları hiçbir şekilde kullanmamak. Platformlar tarafından sunulan kullanıcı sözleşmeleri ya da gizlilik ayarlarının hiçbiri aslında bilgilerinizin şirketlerle paylaşılmasının önüne geçmiyor.

Yorumlar