"Sorunlar ambargoyla değil, diyalogla çözülür"

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Biz Türkiye olarak ambargolara prensip olarak karşıyız" - "Son yıllarda ABD ve Küba arasındaki yakınlaşmadan memnuniyet duyduk. O süreci destekledik. Umarım bu süreç daha fazla olumlu sonuç getirir, geri adım olmaz" - "Sadece Kolombiya'daki sorunun çözümüne değil, Belize ile Guatemala arasındaki sorununun çözümüne de katkı yapmaya devam ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Sorunlar ambargoyla değil, diyalogla çözülür"

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ve Küba arasındaki yakınlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sorunlar ambargoyla değil, diyalogla, görüşerek çözülür. Biz Küba'ya yönelik ambargoları desteklemiyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla, Bakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Küba'yı Avrupa Birliği (AB) Bakanı olduğu 2014'te ziyaret ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015'te Küba'yı ziyaretinin de bu ülkeye Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Parilla'nın Türkiye ziyaretinin de Küba'dan Dışişleri Bakanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu vurguladı.

Bu yıl iki ülke ilişkilerin kurulmasının 65. yılının kutlandığını, bu anlamda ziyaretin sembolik anlam da taşıdığını dile getiren Çavuşoğlu, Küba ile ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verdiklerini ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin Amerika açılımının başarılı şekilde devam ettiğine dikkati çekerek, bu yıl içerisinde 16 Nisan'daki referandumdan sonra Türkiye-Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) Dörtlüsü 4. Dışişleri Bakanları Toplantısı ile Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) II. Dışişleri Bakanları toplantılarını yaptıklarını, ekonomik ve bölgesel örgütlerle de ilişkilerin devam ettiğini kaydetti.

Kolombiya'daki sorunun çözülmesine hem maddi hem de uzman düzeyinde katkı sağladıklarını belirten Çavuşoğlu, diğer sorunların çözümü için insani ve kalkınma desteklerinin devam ettiğini, Karayip bölgelerindeki yardımları bundan sonraki süreçte Küba ile birlikte devam ettirme arzuları bulunduğunu anlattı.

Küba devriminin lideri ve eski Devlet Başkanı Fidel Castro'nun 1996'da Habitat Zirvesi'nde Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, bilim, sağlık, eğitim alanında çok önemli rol oynayan Castro'yu saygıyla andı.

Mevkidaşıyla baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin potansiyeli ve bu potansiyeli gerçekleştirmek için atacakları adımları değerlendirdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, iki ülke arasında gerçekten çok sayıda alanda iş birliği potansiyelinin bulunduğunu, son zamanlarda ikili ticaret hacminde artış olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, karşılıklı turist sayısının yükseldiğini, özellikle Türk vatandaşlarının Küba'ya büyük ilgisinin olduğunu, Türk Hava Yollarının (THY) başkent Havana'ya uçmaya başladığını ve firmaların Küba'ya yatırım için ilgi gösterdiğini söyledi.

TAV'ın Havana Havaalanı'nı işletmek için başvurduğunu, önemli turizm firmalarının Küba'da otel yapmak ve turizm sektörüne girmek için ilgi gösterdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türk firmalarına gösterilen yakın ilgi ve destek için Küba yönetimine teşekkür etti.

Kültürler arası ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değinen Çavuşoğlu, Küba'nın tıp ve ilaç sanayinde katettiği mesafenin tüm dünya tarafından takdir edildiğini, ortak ilaç üretimi konusunda da firmaların birlikte çalıştığını kaydetti.

Devlet televizyonları arasında da yakın iş birliği bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, TRT'nin bazı dizilerini Küba devlet televizyonuna hediye ettiğini, dizilerin İspanyolca dublajlarının da bitmek üzere olduğunu söyledi.

Küba'nın bölgedeki rolünü bildiklerini dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm Latin Amerika bölgesindeki açılımlarında Küba'yı önemli ortak olarak gördüğünü, iş birliğini her alanda attırmayı istediklerini kaydetti.

Mevkidaşının yarın TBMM'yi ziyaret edeceği bilgisini veren Çavuşoğlu, "Her ne kadar Küba'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanması olmasa da 15 Temmuz darbe girişiminde bulunan örgütün neler yaptığını da Mecliste görmüş olacaklar. Latin Amerika'da da biliyorsunuz, dışardan müdahalelerle darbe girişimleri her zaman olmuştur. Biz her türlü darbeye karşıyız. Sanırım Küba'da bizimle aynı görüşte." dedi.

Çavuşoğlu, toplantının ardından mevkidaşıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğindeki iftara katılacaklarını ifade etti.

- "Sorunlar ambargoyla değil, diyalogla, görüşerek çözülür"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin Amerika ve Küba'ya yönelik dış politikasının ve ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosuna ilişkin tutumunun ne olduğunun sorulması üzerine, Türkiye'nin Latin Amerika açılımının dış politikasının en önemli unsurlarından bir tanesi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve kendisinin Latin Amerika ziyaretlerine dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgedeki büyükelçilik sayısının arttığını vurguladı.

Türkiye'nin Latin Amerika ülkeleriyle ikili ticaret hacminin ciddi artış gösterdiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, THY'nin bölgeye yönelik uçuşlarda ülke ve şehir sayısının artmaya başladığını, kalkınma ve insani yardımlarımızın miktarının da arttığını söyledi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) bölgede iki ofisi bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Dostum Bruno TİKA'nın Küba'da da bir ofis açması önerisinde bulundu. Biz de neden olmasın dedik." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Latin Amerika'daki bölgesel örgütlerle de gözlemci ve ortaklık statüsü bulunduğunu vurgulayarak, "Sadece Kolombiya'daki sorunun çözülmesinde değil, Belize ile Guatemala arasındaki sorununun çözümüne de katkı yapmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin Küba'yı Latin Amerika bölgesinde çok önemli bir ortak olarak gördüğünü belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye olarak ambargolara prensip olarak karşıyız. Sorunların ambargolarla çözüleceğine inanmıyoruz. Sorunlar diyalogla çözülür. Son yıllarda ABD ve Küba arasındaki yakınlaşmadan memnuniyet duyduk. O süreci destekledik. Umarım bu süreç daha fazla olumlu sonuç getirir, geri adım olmaz. Örneğin, biz Rusya'ya yönelik ambargoların hiçbirine katılmadık. O sekiz aylık sorunlu dönemde bile hiç düşünmedik. Sorunlar ambargoyla değil, diyalogla, görüşerek çözülür. Biz Küba'ya yönelik ambargoları desteklemiyoruz."

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna Küba'nın sunduğu "ABD'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik, mali ve ticari ambargonun sona erdirilmesi" amacını taşıyan karar tasarısı için Küba'ya destek verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu desteğimiz devam edecek." dedi.

Yorumlar