Faruk Kara

Faruk Kara

Şöminelik kitaplar

Tabelasında sahaf yazan dükkanların birçoğu artık ikinci el kitap satış mekanına dönüşse de İstanbul’da hala gerçekten sahaflık yapanlar var. Beyoğlu’nda Aslıhan Pasajı’nın giriş...

Tabelasında sahaf yazan dükkanların birçoğu artık ikinci el kitap satış mekanına dönüşse de İstanbul’da hala gerçekten sahaflık yapanlar var. Beyoğlu’nda Aslıhan Pasajı’nın giriş ve bodrum katında da birçok sahaf bulmak mümkün.
 
Aslıhan Pasaj’daki sahafları zaman zaman gezmekte fayda var. Sahibi öldüğü için satışa çıkarılan kitapların yanında yıllar evvel kullanılmış ve çeşitli notlar tutulmuş, içinde birçok hatıralar, hikayeler barındıran defterleri buralarda görebilir, geçmiş dönemlere şahitlik edebilirsiniz.
 
Bu pasajda yer alan Gezegen Sahaf’ta her hafta cumartesi günleri bir kitap müzayedesi yapılıyor. Müzayede kapsamında kitaplar 2 (iki) liradan başlayan fiyatlarla açık arttırmaya sunuluyor. Başka alıcı yoksa baskısı biten ve yazarından imzalı bir kitap iki liradan alınabilir.
 
Kurban bayramından önceki cumartesi günü yapılan müzayedeye ben de katıldım. Müzayedede üniversite öğrencileri de vardı, koleksiyonerler de. Öğrenciler uygun fiyata okuyabilecekleri kitaplar için açık arttırmaya katılırken koleksiyonerler nadir kitapların peşindeydi. Müzayedede sahaflar da vardı ve daha pahalıya satabilmek için ucuz kitapların peşindeydiler. Bir sahaf bir dosya dolusu efemerayı sadece beş liraya aldı.
 
İki liradan başlayan arttırmada Feridun Kandemir’in yazdığı Medine Müdafaası’nın Nehir Yayınları’ndan çıkan ilk baskısı üç liraya benim oldu. Enis Batur’un yayına hazırladığı “Avrupa Güneşinin Doğduğu Yere Yolculuk: İstanbul ve Anadolu'da Batılı Gezginler” kitabını da yine cüzi bir fiyatla alabildim. Baskısı olmayan bu kitap internette 50 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.
 
Başlıktaki ‘şöminelik kitaplar’ ifadesi dikkatinizi çekmiştir. Elbette bununla yakılması gereken kitapları kast etmiyorum. Müzayedede Türkçe kitapların yanı sıra Fransızca, İngilizce, Arapça ve katılımcılardan hiçbirinin bilmediği eski Latince kitaplar da vardı. Latince yazılmış ve eski papalardan birine ait dualardan oluştuğu belirtilen bir kitap arttırmaya çıkarılınca cildinin güzelliğinden bahsedildi ve “Şömine üzerinde iyi durur. Evinde şöminesi olanlar için çok iyi bir aksesuar” ifadeleri ile sunuldu. Kapağında büyük bir haç olan küçük ebatlı, ciltli kitap açık arttırma sonucunda hatırladığım kadarıyla 25 liraya satın alındı. Alan kişi şöminenin üzerine mi koyacak yoksa okuyacak mı bilemiyorum elbette.
 
Yaklaşık dört saat süreceği belirtilen müzayedeyi ikinci saatin bitmesini beklemeden çıktım. Aldığım kitapların ücretini yüzde 15 komisyonuyla birlikte ödeyerek pasajdaki diğer sahafları gezdim.
 
Sahaf demişken başka bir kitap hikayesinden de söz etmesem yazı eksik kalacak gibi… Bu sene yapılmasa da Beyoğlu Belediyesi tarafından her sene düzenlenen sahaflar festivalinde bir stantta gördüğüm Descartes’in “Ahlak Üzerine Mektuplar” kitabının MEB tarafından yapılan 1959 tarihli ikinci baskısını iki veya üç lira ödeyerek aldım. Kitaptaki sürprizi ise eve dönünce fark ettim. Kitap Demokrat Parti milletvekillerinden Mehmet Karasan tarafından tercüme edilmişti. 1960 darbesinden sonra tutuklanan Karasan, kitabı “Aziz Dostum Nuri Alp Kartal’a Yassıada hatırası 22.9.1960” notuyla imzalamıştı. Bense kitabı imzalanmasının üzerinden tam 54 yıl geçtikten sonra 22 Eylül 2014 tarihinde almıştım.
 
Karasan, Yassıada’da tutulup beraat edenler arasında yer alıyor. Beraatinden sonra İlahiyat fakültesinde ilmi çalışmalara devam etmiş. Kitabın hediye edildiği Nuri Alp Kartal ile ilgili ise herhangi bir bilgiye rastlayamadım ne yazık ki…
 
Kitaplar insan zihninde yeni ufuklar açtığı gibi sadece kapağında veya ilk sayfasında bile çok derin hikayeler yer alabiliyor.
 
Diğer Yazıları

Yorumlar