Siyasi Partiler Kanunu 40. Madde ne diyor?

İyi Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Burhanettin Kocamaz'ın aday olamamasından sonra gözler Siyasi Partiler Kanunu 40. Madde'ye çevrildi. Peki Siyasi Partiler Kanunu 40. Madde bu konuda ne diyor?

Google Haberlere Abone ol
Siyasi Partiler Kanunu 40. Madde ne diyor?

İyi Parti'nin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday göstermek istediği ancak yasal süre içerisinde başvuru yapamadığı için aday olamayan Burhanettin Kocamaz'ın durumunu Siyasi Partiler Kanunu 40. Madde özetliyor.

Burhanettin Kocamaz, yasal süre içinde başvuru yapamayınca sonraki günlerde başka bir partiden aday olmuştu. Bulunan bu formülün geçersiz olduğu belirtilerek bazı vatandaşlar tarafından İl Seçim Kurulu'na itirazlar yapılmıştı. İl Seçim Kurulu itirazları kabul ederek Burhanettin Kocamaz'ın artık aday olamayacağına hükmetti. Kararın itiraz yolu bulunuyor. Kocamaz YSK'ya itiraz başvurusunda bulunabilir. Ancak YSK'nın aynı konuda iki örnek kararı bulunuyor. Kararlardan biri 2004 yılında Eskişehir'de bir diğeri de Şanlıurfa'daki adaylarla ilgili olmuştu. YSK her iki kararda da yasal süre içinde başvuru yapamayanların, başka bir partiden aday olamayacağına hükmediyor. YSK bu kararını Siyasi Partiler Kanunu 40. Maddesi'ne dayandırıyor.

Peki ne diyor bu kanun. İşte Siyasi Partiler Kanunu 40. Madde:

MADDE 40 - (Değişik 1. Fıkra: 3270 - 28.3.1986) Siyasî partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler.

Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasal partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz.

Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

(Değişik 4. Fıkra: 3945 - 25.12.1993) Mahallî teşkilatın yönetim kurulu başkan ve üyelerinden, görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyenlerin görevlerinden istifa etmelerine ilişkin usul ve esaslar siyasî partilerin tüzüklerinde belirlenir.

Bu hükümlere aykırı hareket edenlerin adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilir.

Siyasî partilerin genel başkanlığı partilerinin, aday adayları listelerini ve seçim çevrelerini önseçimin yapılacağı tarihten en az yirmi gün önce saat onyediye kadar Yüksek Seçim Kuruluna ve ilgili il ve ilçe seçim kurullarına bildirir. Kurullarca ilgiliye bir alındı belgesi verilir.

Bu bildirimden sonra adaylıktan çekilmek önseçime kadar dikkate alınmaz. Ancak, bu gibiler aday seçilmişlerse çekilmeleri hüküm ifade eder. Ölüm halinde de aynı hüküm uygulanır.

Yorumlar