Mavi Marmara gemisi satılıyor

İHH İnsani Yardım Vakfı, Mavi Marmara gemisinin satılmasına karar verdi. Geminin satışından elde edilecek gelir Gazze'ye bağışlanacak. Gemi yaklaşık 8 yıldır Türkiye'de atıl durumda demirliyordu.

Google Haberlere Abone ol
Mavi Marmara gemisi satılıyor

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

İHH İnsani Yardım Vakfı, Gazze ablukasının delinmesi için başlatılan eylemlerin sembolü haline gelen Mavi Marmara gemisini satma kararı aldı. 

Konuyla ilgili İHH'dan yapılan açıklamada şöyle denildi: İsrail’in hukuksuz olarak işgal altında tuttuğu, Gazze’ye insani yardım götürmek ve Gazzelilerin sesini dünyaya duyurmak amacıyla uluslararası aktivistlerle birlikte yola çıkan Mavi Marmara gemisi, uluslararası sularda İsrailli askerlerin saldırısına uğramıştı.

Bu saldırı sonucunda İsrailli askerler gemide bulunan 10 kişiyi şehit etmişti. Mavi Marmara gemisi, yaşanan olayların ardından 8 yıldır ülkemiz limanlarında demirlemiş durumdaydı. Mavi Marmara’nın misyonu gereği ve yüksek bakım maliyetlerinden ötürü farklı bir şekilde değerlendirilmesi konusunda çeşitli girişimlerde bulunuldu fakat bu konuda olumlu bir sonuç alınamadı.

Tüm bu sebeplerden dolayı geminin satışının yapılmasına ve satıştan elde edilecek tüm gelirin abluka altındaki Gazze’de yaşayan insanların hayatını kolaylaştıracak projelerde kullanılmasına karar verildi.

İDO'DAN 1,8 MİLYON LİRAYA ALINMIŞTI

2010 yılında İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) tarafından yapılan ihaleyle 1 milyon 800 bin TL karşılığında İHH’ye satılan Mavi Marmara, 16 yıl boyunca tatilcileri Avşa Adası’na taşımıştı. İDO yılda sadece 2 ay çalışan bu gemiden yılda 2 milyon 500 bin lira zarar etmişti. Mavi Marmara’yı 3 kez ihaleye çıkaran İDO, sonunda İHH’nın verdiği teklifi olumlu buldu ve satışı gerçekleştirdi.

İHH gemiyi ‘Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım’ kampanyasında Gazze’ye götürülecek yardımlar için kullanılmaya başlamıştı.

Yorumlar