Şiveydiz yemeği malzemeleri ve tarifi

Şiveydiz yemeği malzemeleri ve tarifi konusunda gerekli olan bilgiler sizler için derledik. Peki Şiveydiz nedir, malzemeleri nelerdir ve nasıl yapılır?

Google Haberlere Abone ol
Şiveydiz yemeği malzemeleri ve tarifi

Şiveydiz tarifi Gaziantep yöresine ait olan, genellikle mayıs ve nisan aylarında yapılan bir yemek tarifidir.

İçerisinde taze soğan ve sarımsak bulunan şiveydiz tarifi, bu sebzelerin sayesinde antibiyotik özelliği taşımaktadır. Aynı zamanda şiveydiz tarifi, bahar aylarında düşen bağışıklığınızın da kısa süre içerisinde güçlenmesine yardımcı olmaktadır. 

Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Gaziantep'in çeşitli kültürlerin  buluşmasıyla oluşan zengin mutfağında lahmacun ve kebabların yanı sıra meyve,  sebze, tahıl ve etten yapılan yüzlerce çeşit yemek bulunuyor. Mevsimine göre değişik sebze ve meyvelerle yapılan yemeklerle Gaziantep mutfağında bu aylarda şiveydiz tarifi en fazla pişirilen yemekler arasında yer alıyor.

Sizde sağlığınız açısından faydalı olan ve nisan ve mayıs aylarında muhakkak tüketmeniz gereken şiveydiz tarifini hemen uygulamaya geçebilirsiniz. 

Şiveydiz tarifini hazırlamak için sabırsızlanoyorsanız size vereceğimiz bilgilere ve ufak ip uçlarına muhakkak dikkat etmenizi öneriyoruz. İşte tadı damaklarınızda yer edecek olan şiveydiz tarifi.

Şiveydiz için gerekli olan malzemeler 

Hastalara şifa nefis bir yöresel yemek ile selamlıyorum herkesi. Soğuk algınlığınız, gribiniz varsa mutlaka yapın. Bol sarımsaklı antibiyotik deposu bir yemek. Antepli değilim ilk defa yaptım ama harika oldu. Püf noktaları ile şiveydiz
6 bağ yeşil sarımsak (isterseniz yarısı yeşil sarımsak yarısı da yeşil soğan)
1/2 kilo kuzu kuşbaşı

Eti haşlamak için;

1 litre kaynamış su
2 su bardağı haşlanmış nohut
750 gram süzme yoğurt
4 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
Yeteri kadar tuz
Üzerine zeytinyağı, nane

Adım Adım Şiveydiz Tarifi ve Yapılışı:

1. Adım: Önce nohutlarımızı dondurucudan çıkartıyoruz.

2. Adım: Sonrasında 1 litre kaynamış su ile etimizi düdüklü tencerede haşlıyoruz.

3. Adım:Bu arada biz de sarımsakları bir kat soyup yıkıyoruz. 1. püf noktası: sarımsakların sadece beyaz kök kısımlarını kullanıyoruz. Beyaz kısımları serçe parmak uzunluğunda doğruyoruz ( soğan kullanıyorsanız onlar için de aynı şey geçerli). 

4. adım: Yeşil kısımlarını ayırıp başka bir şeyde kullanabiliriz.

2. Püf noktası: Haşlanan etimizin suyunun üzerinde biriken tortuları alıyoruz. Yemeğimizin rengi açık olsun diye. Sonra etlerimizi kevgirle ayrı bir tencereye koyup üzerine sarımsak ve nohutu ilave ediyoruz.

3. Püf noktası: Suyunu çok fazla koymuyoruz. Yemeğimizin üzerini çok geçmeyecek. Çünkü süzme yoğurt var. Koyu kıvamlı bir yemek olacak. Bu suyla sarımsaklar 10-15 dakika haşlanacak. Ona göre ayarlıyoruz suyunu.

4. Püf noktası: bazı tariflerde sarımsaklar et ve nohutla birleşmeden önce biraz haşlanıyor. Hiç gerek yok. Çünkü hiç öyle ağır bir sarımsak kokusu tadı olmuyor. Pişince gidiyor o koku.

5. Adım: Sonra yoğurdumuza yumurtayı bütün olarak ekleyip blendır ile çırpıyoruz.

6. Adım: Sarımsaklar yumuşayınca içindeki kaynayan Sudan bir kaç kepçe terbiyesini yaptığımız yoğurda ekleyip iyice karıştırıp kesilmesini önlüyoruz.

7. Adım: Yoğurdu yavaş yavaş, yemeği de aynı anda karıştırarak yemeğe ekliyoruz. İlk dakikalarda dikkatlice karıştırıyoruz. Kesilmemesi için.
Sonra kaynayana dek ara ara karıştırıyoruz. 4-5 dakika da kaynatıp yemeğimizin altını kapatıyoruz.

5. Püf noktası: Zeytinyağını ısıtıp altını kapatalım. Ya altını kapattıktan sonra nanesini ekleyip yemeğin üzerine gezdirin. Ya da naneyi kuru bir kepçeye koyup tencerenin üzerinde yağı nanenin üzerine döküp çorbanın üzerine gezdirin.  Bu şekilde hazırladığınızda daha canlı bir yeşil renk elde etmiş olursunuz.

Kaynak: sonhaberler.com

Yorumlar