Sırbistan-Arnavutluk İş Forumu

- Sırbistan Başbakanı Vucic: - "Siyasi alandaki farklılıklarımıza rağmen karşılıklı güven inşa ettik" - Arnavutluk Başbakanı Rama: - "Sırbistan'dan gelen hiçbir iş adamı ülkemizde sorunla karşılaşmamıştır"

Google Haberlere Abone ol
Sırbistan-Arnavutluk İş Forumu

NİŞ (AA) - Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Arnavutluk ile siyasi alandaki farklılıklarına karşın karşılıklı güven inşa ettiklerini bildirdi.

Sırbistan-Arnavutluk İş Forumu, Sırbistan Başbakanı Vucic ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın katılımıyla Sırbistan'ın güneyindeki Niş kentinde gerçekleştirildi.

Aleksandar Vucic, forumda yaptığı konuşmada, Sırp ve Arnavut halkları arasında güvenin inşa edildiğini belirterek, şimdi sırada ekonomik iş birliğinin güçlendirilmesi ve ticaret hacminin artırılması konularının olduğunu bildirdi.

Arnavut iş adamlarına Sırbistan'da yatırım yapmaları çağrısında bulunan Vucic, Sırbistan pazarının Arnavut iş adamlarına sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

Vucic, Sırpların ve Arnavutların Balkanlar'daki en büyük iki millet olduğunu, iki halkın geleceği ve iki halk arasındaki ilişkilerin başkaları tarafından düzenlenmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Karşılıklı olarak rasyonel davranmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Vucic, "Siyasi alandaki farklılıklarımıza rağmen karşılıklı güven inşa ettik. Çünkü her iki tarafın da dostluk istediğine inanıyorum." dedi.


- "Arnavutluk'ta 100 civarında Sırp firması var"


Arnavutluk Başbakanı Rama da ülkesinde 100 civarında Sırp firması bulunduğunu ve bu firmaların pozitif bir ortamda iş yaptıklarını ifade ederek, "Kendilerine soracak olsak, sadece güzel sözler söyleyeceklerdir. Sırbistan'dan gelen hiçbir iş adamı ülkemizde sorunla karşılaşmamıştır." dedi.

Dünya Bankası Batı Balkanlar Direktörü Elen Goldstin ise güçlü ticaret hacmi ve entegrasyonun, Batı Balkan ülkelerinin gelişiminde itici güç olması gerektiğini belirterek, "Batı Balkan ülkelerinin sürdürülebilir ekonomik büyümeye, sürdürülebilir ekonomik büyümenin ise ticarete ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

Goldstin, Balkanlar'daki küçük ülkelerin, mal ve hizmet alanlarında daha fazla ticaret yapması gerektiğini, bunun bölge ülkelerindeki sosyal güvenlik için önemli olduğunu vurguladı.

İki ülkeden 300'e yakın iş adamının hazır bulunduğu foruma, gıda, ticaret, inşaat, kimya, turizm ve otelcilik, telekomünikasyon gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

Yorumlar