Şevket Kazan hayatını kaybetti

Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol
Şevket Kazan hayatını kaybetti

Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan hayatını kaybetti. 86 yaşında hayatını kaybeden Şevket Kazan, Ankara'da bir hastanede tedavi görüyordu.

ŞEVKET KAZAN KİMDİR?

Şevket Kazan, 7 Aralık 1933 Sakarya'da dünyaya geldi. 

1971'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı yıl Necmettin Erbakan'ın kurduğu Milli Nizam Partisi'ne katıldı. 1973'te Milli Selamet Partisi'nden Kocaeli milletvekili seçildi. Aynı yıl kurulan CHP-MSP hükümetinde Adalet bakanı, Kasım 1976'da da I. Milliyetçi Cephe hükümetinde Çalışma bakanı oldu. 1977'de Zonguldak'tan milletvekili adayı ve kısa süre sonraki yerel seçimlerde 1977'de de MSP'den İstanbul belediye başkan adayı olduysa da iki seçimi de kaybetti.

12 Eylül Darbesi'nden sonra 1 yıl süreyle tutuklu kalan Şevket Kazan, 1985 yılında beraat etti. 1991'de Refah Partisi'nden tekrar milletvekili seçilen Kazan, 1996'da kurulan Refahyol hükumetinde Adalet bakanı oldu. Bu dönemde Sivas Katliamı sanıklarının avukatlığını yaptı. 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaya adı karışan sanıkları hapishanede ziyaret etti. Kazan halen Saadet Partisi'nde siyasete devam etti.

11 Temmuz 2010 tarihinde düzenlenen olağanüstü Kongre'de GİK dışında kalmıştır. Numan Kurtulmuş tarafından hazırlanan "Milli Görüş'ün mihenk taşlarının %95'inin bulunmadığı" beyaz listede yer almamıştır. Milli Görüş'ü, Ak Parti'nin aksine; Milli Görüş partisi içerisinde farklılaştırmaya çalışan Numan Kurtulmuş'a sürekli Erbakan Hoca'nın yeşil listesi ile yeniden kongreye gitmesi yönünde davette bulunmuş, bunun aksini icra eden Numan Kurtulmuş'a karşı, Numan Kurtulmuş tarafından yapılmış kongreyi mahkemeye vererek kayyuma devrettirmiştı. Bu kayyum olayını daha önce yaşayan CHP'nin genel sekreterliğini yapan Önder Sav ile görüşmüştü. Bu görüşme ile Milli Görüş ikinci kez gömlek değiştirme olayı ile karşılaşmıştı. Saadet Partisi'nden ayrılan Numan Kurtulmuş, sadece birkaç ay önce dile getirdiği söylemleri terk etmiş ve HAS Parti adında ikinci bir AK Parti hareketi kurmuştu.

Nihai olarak Saadet Partisi yeni bir kongreye gitmişti ve Milli Görüş kurucusu Necmettin Erbakan Genel Başkan seçilmişti. Erbakan'ın vefatı ile daha önce aktif siyaseti artık bıraktığını belirten Kazan, Erbakan Hoca'nın vefatına 3 gün kala hala siyaset yapmasını görerek bir kez daha siyasete soyunmuş ve Saadet Partisi'nden Bursa 1. sıra adayı olmuştu.

Detaylar Geliyor...

Yorumlar