Dünya genelinde son yıllarda meydana gelen kriz ve savaşlar, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumu derinleştirdi. Londra merkezli yardım kuruluşu Oxfam, Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesinde bir rapor yayınladı. Rapor, 2020 yılından bu yana dünyanın en zengin beş erkek milyarderinin servetlerini ikiye katladığını gösteriyor. Aynı dönemde, dünya nüfusunun yaklaşık %60'ını oluşturan yaklaşık 5 milyar kişinin ise daha da fakirleştiği belirtiliyor.
Oxfam'ın Pazartesi günü açıkladığı rapor, çeşitli kaynaklardan elde edilen verilerle destekleniyor. Forbes dergisi ve Bank Credit Suisse'in tahminlerine göre, dünyanın en zengin beş kişisinin serveti her saat 14 milyon dolar artarak, 405 milyar dolardan 869 milyar dolara yükseldi. Bu artış, küresel enflasyon oranından üç kat daha hızlı.
İLK DOLAR TRİLYONERİ BEKLENTİSİ
Oxfam'ın raporunda, mevcut ekonomik büyümeye dayanarak, önümüzdeki 10 yılda ilk dolar trilyonerinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Ancak, küresel yoksulluğun 230 yıl sonra bile tamamen ortadan kalkmayacağı tahmini yapılıyor.
BERNİE SANDERS'IN ELEŞTİRİSİ
Raporun önsözünü yazan Bernie Sanders, "Milyarderler zenginleşirken, işçi sınıfı mücadele ediyor, yoksullar çaresizlik içinde yaşıyor" diyor. Sanders, gelir ve servet arasındaki eşitsizliğin tarihte hiç bu kadar büyük olmadığını ve aşırı açgözlülük, kibir ve sorumsuzluğun bu denli görülmediğini ifade ediyor.
MİLYARDERLER VE ENFLASYON
Oxfam'ın verileri, dolar milyarderlerinin toplam servetinin küresel enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttığını gösteriyor. Diğer yandan, dünya genelinde en yoksul 4,77 milyar insanın serveti 2020'den bu yana 20 milyar dolar azaldı. 791 milyon işçinin maaşlarının enflasyon oranında artmadığı ve her bir işçinin son iki yılda ortalama bir maaş kaybettiği belirtiliyor.
Oxfam Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Serap Altınışık, yaşanan ekonomik adaletsizliklerin toplum üzerindeki artan baskıyı vurguluyor. Altınışık, pandemi, enflasyon ve savaşlar nedeniyle milyarlarca insanın zorluklar yaşarken milyarderlerin servetlerinde ciddi bir artış olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu eşitsizliğin, cinsiyete ve ırka dayalı ayrımcılığı da körüklediğini, kadınlar ve beyaz olmayan insanlar gibi marjinalize edilen grupları daha da zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Altınışık, "Demokrasinin zayıflaması ve iklim krizinin felakete dönüşmesinde bu durumun büyük etkisi var" diye ekliyor.
VARLIK VERGİSİ ÖNERİSİ
Oxfam, gelir dağılımındaki adaletsizliğin azaltılması için küresel çapta varlık vergisi uygulamasının başlatılmasını öneriyor. Bu kaynakların iklim koruma, eğitim, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik alanlarında kullanılabileceği belirtiliyor. Almanya'da en zengin beş kişinin serveti 2020'den bu yana %73,85 oranında artarak 155 milyar dolara ulaştı. Oxfam, 5 milyon dolar ve üzeri servetler için %2, 50 milyon dolar ve üzeri için %3, 1 milyar dolar ve üzeri için ise %5 vergilendirme öneriyor. Almanya'da bu modelin uygulanması durumunda, yılda 93,6 milyar dolarlık bir kaynak yaratılabileceği tahmin ediliyor.
Dünya genelinde bu vergi modeli uygulanırsa, yılda yaklaşık 2,5 trilyon dolarlık bir kaynak oluşturulabileceği öngörülüyor.
Yorumlar