Serdar Bağtır: E-Ticarette Dengeler Değişecek

Dijital Pazarlama Uzmanı ve Yazar Serdar Bağtır, pandemi ile birlikte daha da yaygınlaşan e-ticarette dengelerin çok yakın zamanda değişeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Serdar Bağtır: E-Ticarette Dengeler Değişecek

Dünyanın her yerinde birçok küçük ve büyük işletme Covid 19 salgını nedeniyle internet üzerinden satışa yönelmiş durumda. Tüm dünyayı etkisine alan pandemi e-ticarete ilgiyi hiç olmadığı kadar artırdı. Konuyla ilgili konuşan Dijital Pazarlama Uzmanı ve Yazar Serdar Bağtır; “Covid-19 ile birlikte hayatımızda daha büyük yer tutan internetten alışveriş, satış yapanlar için aslında göründüğü kadar kolay değil. Arkasında çok fazla detay barındırıyor. Bu detaylardan en önemlileri ise e-ticarete uyumlu web sitesi ve bu web sitesinin bilinirliği. Bu iki önemli etken kullanıcıların alışveriş kararlarını etkiliyor. Hiçbirimiz tanımadığımız sitelerden alışveriş yapmıyoruz. Dolandırılma riskine önlem olarak hızlı ve düzgün çalışan web sitelerini tercih ediyoruz ve tercihimizi gördüğümüz reklamlarla destekliyoruz. Sonuçta iyi ve güvenli bir e-ticaret sitesi ve onun tanıtım reklamları çok yüksek maliyetli çalışmalar. E-Ticarete soyunan birçok yatırımcı, bu maliyetlerin, çoğu zaman siteye eklenen ürünlerin maliyetinden dahi yüksek olduğunu fark ettiklerinde bu kararlarından vazgeçiyorlar” dedi.

Türkiye’de birçok küçük işletmenin e-ticarete girmeye hevesli fakat yatırım maliyetlerinin yüksekliği yüzünden, kendi yapılarını kurmak yerine, bilinen, güçlü ve güvenilir diğer pazar yerlerini tercih ediyorlar. Kolaylıkla ve düşük maliyetlerle mağaza açılarak hemen satışa başlanan birkaç pazar yeri, ülkemizde köşeleri tamamen tutmuş durumda. Ancak buralara da oldukça yüksek oranlarda komisyon ödemek gerekiyor ve bu komisyon oranları bazı işletmeler için caydırıcı olabiliyor.

Tüm Dengeler Değişecek

Türkiye’de e-ticaret için pazar yerleri dengesinin tamamen değişeceğine dikkat çeken Bağtır; “Fakat artık dengeler tamamen değişmek üzere. Çünkü dünya sosyal medya devi Facebook, e-ticaret özelinde önemli bir projeyi devreye almak üzere: “Facebook Shops”.

Facebook bu yeni özelliğiyle, küçük işletmelerin bile Instagram, Facebook, Messenger ve Whatsapp üzerinden müşterileri ile iletişim kurmasına ve bu mecralardan ayrılmadan satışı gerçekleştirmelerini sağlayacak. Aynı zamanda bu mecralardan ürünlerinizin reklamını yapabileceğinizi de ekleyelim. Küçük işletme sahipleri, uzun zamandır kendi istedikleri bütçeler dahilinde, istedikleri hedef kitlelere reklam gösterip potansiyel müşterileri ile doğrudan iletişim kurabiliyorlardı. Ancak iş ürünü satmaya geldiğinde müşteriler, satın alma işlemini gerçekleştirmek için sosyal medya mecrasından ayrılmak zorundaydılar. Bu da müşteri kaybına neden oluyordu. Facebook Shops özelliği sayesinde satın alma işlemi de aynı mecrada gerçekleşeceği için müşteri kaybetme riski önemli ölçüde azalmış olacak. Aynı zamanda küçük işletmeler, web sitesi maliyetlerinden, güvenlik risklerinden, yüksek maliyetli tanıtım reklamlarından kurtulmuş olacaklar.

Bu da Türkiye pazarına hakim olan pazar yerleri arasında dengeleri tamamen değiştirecek” diye konuştu.

Yorumlar