Selahaddin Eyyübi'nin mezarı nerede?
Selahaddin Eyyübi'nin mezarı nerede, nerede vefat etti soruları bu aralar merakla soruluyor. Şimdilerde, TRT 1'de Kudüs Fatihi: Selahaddin Eyyübi dizisiyle yeniden gündeme gelen tarihi şahsiyetin hayatı merakla araştırılıyor.
Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyübi'nin mezarı nerede, şu anda kabri nerede bulunuyor soruları merakla soruluyor. Selahaddin Eyyubi, 1138'de Irak'ın Tikrit şehrinde dünyaya geldi. Babası, Zengi hanedanlığında önemli valilikler yapmış Necmeddin Eyyub idi. Şehzade gibi yetişen Selahaddin, genç yaşlarda Haçlılara karşı yapılan seferlere katılarak, Şam şahneliğine kadar yükseldi.
SELAHADDİN EYYÜBİ'NİN MEZARI NEREDE?
Selahaddin, amcası Esedüddin Şirkuh'un yanında, Fatımi egemenliğindeki Mısır'a yapılan seferlere katıldı ve burada dikkat çeken başarılara imza attı. 1171'de Fatımi hilafetine son vererek, Mısır'ı ve bağlı yerlerini yönetmeye başladı. Daha sonra Eyyubiler Devleti'ni kurarak, İslam dünyasında önemli bir siyasi birlik sağladı.
Haçlı Seferleri sırasında, Selahaddin Eyyubi'nin en önemli başarısı, 1187'de Kudüs'ü Haçlılardan geri almasıydı. Bu zafer, Müslümanlar için büyük bir dönüm noktası oldu ve Selahaddin'i İslam dünyasında efsanevi bir lider haline getirdi.
Selahaddin Eyyubi, 1193'te Şam'da vefat etti. Mezarı, Şam'daki Emevi Camii haziresinde bulunmaktadır. Ölümünden sonra, yönetimi altındaki geniş topraklarda onun adına hutbe okundu. İslam dünyasında siyasi birlik sağlayan, askeri ve yönetim becerileriyle tanınan Selahaddin, hem Doğulu hem de Batılı tarihçiler tarafından övgüyle anılmaktadır.
İNŞAA VE KÜLTÜREL FAALİYETLER
Selahaddin Eyyubi, döneminde Filistin, Mısır, Hicaz ve Yemen'de pek çok medrese, zaviye, cami, köprü, kale ve hamam inşa ettirdi. İlim insanlarına ve sanatkarlara verdiği önem ile bu bölgeler, İslam dünyasının önemli ilim merkezlerine dönüştü. Hicaz bölgesine özel bir önem veren Selahaddin, "Hadimü'l-Haremeyn" unvanını kullanan ilk hükümdar oldu.
ETKİSİ VE TARİHSEL DEĞERLENDİRME
Doğulu ve Batılı tarihçiler, Selahaddin Eyyubi'yi mertliği ve adaletli tutumu sebebiyle takdir etmişlerdir. Fransız tarihçi Albert Champdor, onu "İslam'ın en saf kahramanı" olarak nitelendirdi. Hem Müslümanlar hem de Haçlılar tarafından saygı gören bir şahsiyet olarak kabul edilen Selahaddin, verdiği sözü tutan ve affediciliğiyle tanınan bir liderdi.

Yorumlar