YouTube'dan para kazanma yöntemleri nelerdir?

YouTube'dan para kazanma yöntemleri nelerdir? Dünyanın birçok ülkesinde çektiği videoları Youtube yükleyerek para kazanan insan var. Hatta öyle çok para kazananlar var ki milyoner olanları bile mevcut. Peki, YouTube para kazanma yolları nelerdir, YouTube ile para nasıl kazanılır?

Google Haberlere Abone ol
YouTube'dan para kazanma yöntemleri nelerdir?

YouTube'dan para kazanma yöntemleri nelerdir, Youtube'dan nasıl para kazanabilirim? Yutup veya Youtube'dan para kazanmak bilenler için çok kolay ancak azim ve sabır isteyen bir yöntem. Youtube para kazanma yolları sanal dünyanın kolay para kazanma yollarından biridir. Çektiğiniz videoları Yutup veya Youtube'da yükleyerek rahatlıkla para kazanabilirsiniz. Ancak kolay para dediğimiz öyle hemen para kazanılabilecek bir iş değil bu. Çünkü gerçekten emek, sabır ve zaman gerektiren bir işlem. Bu yöntem şu ana kadar en çok da Youtuber olarak adlandırdığımız kişilerin iyi kullandığı bir yöntem. YouTube para kazanma yöntemleri nelerdir?

Bunun için ilk olarak bir kanal açmaktan geçiyor. Google'ın sahibi olduğu Yutup veya Youtube'dan para kazanmak için öncelikle bir Google hesabınızın olması gerekiyor. Google hesabı açtıktan sonra burada bir  de Adsense hesabınızın olması gerekiyor. Google Adsense hesabı açtıktan sonra şimdi sıra geldi Youtube'a. Youtube'da da bir kanalınızın olması gerekiyor. Bu kanala video yükleme işlemi yapıyorsunuz. Youtube videolarından para kazanmak için öncelikle bu videolarınızın özgün içerik, telif içermeyen, izlenmek için ilgi çekebilecek videolar olması gerekiyor. Videolarınızı yükledikten sonra hemen para kazanamıyorsunuz maalesef. Bunun için Youtube'ıun belli kriterleri var. Mesela videolarınızın 4000 bin saat izlenme süresine erişmesi gerekiyor. Ayrıca açtığınız kanalın da en az 1000 aboneye ulaşması gerekiyor. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde daha önce açtığınız Adsense Hesabınızı, Youtube kanalındaki para kazanma seneçeklerinden ilişkilendirme yapıyorsunuz. Ve oturup reklamlarınızın yayınlanmasını bekliyorsunuz.

Peki Youtube para kazanma yolları için yapılması gerekenlerin hepsi bu mu? Hayır tabi ki? Öncelikle YouTube para kazanma aktif etme özelliğinin açılması oldukça zorlaşmış durumda. Yani YouTube dan para kazanma 2018 yılı itibariyle hayli zorlaşmış durumda. Hatta küçük kanalların gözünün yaşına bile bakılmıyor. İçeriklerinizin belli bir seviyeye ulaşması durumda Google sizin hesabınızı onaylar ve videolarınızdan gelir elde etmeye başlarsınız. 2018 öncesinde Google AdSense etiketi alabilmek için toplamda 10 bin izlenme yeterli oluyordu. Bu izlenme rakamından sonra videolarınıza reklam ekleyebiliyor ve içeriklerinizi paraya dönüştürebiliyordunuz. Google kural değişikliği yaparak bu durumu değiştirdi.

Youtube'un zorlaştırdığı bu kurallar şöyle değişti: Son 12 ay içinde toplam 4 bin saat video izletmiş olmalısınız. En az 1000 aboneniz bulunması gerekiyor.

Youtube biraz da kolay yoldan para kazanılmasının önüne geçmek için böyle bir yönteme başvurmuş durumda. Çünkü, hiç abonesi olmayan bazı uyanık Youtuberlar, en çok izlenen videoları bir şekilde kendi kanallarında yayınlayarak para kazanmaya başlamışlardı. Youtube bunun önüne geçmenin gerekliliğini hissetmiş olacak ki böyle bir karara gitti.

YOUTUBE HESABI NASIL AÇILIR?

Şimdi gelelim işin daha detaylı kısmına. Youtube para kazanma yollarını kullanmak için Youtube'da hesap nasıl açılır? Youtube Google'ın bünyesine geçtiği için artık hesap açma işlemleri Google üzerinden yürüyor. Google Mail yani Gmail hesabına giderek buradan kendinize bir hesap açıyorsunuz. Açtığınız bu hesabın şifresini aklınızda iyi tutun çünkü, Youtube dahil Google'a ait bütün ürünleri kullanmak için bu hesap ve şifresi size gerekli olacak. 

Google ile hesap açtıktan sonra Youtube'a giriş yapıyorsunuz. Youtube sitesine girdiğiniz zaman zaten o anda Google hesabınız açıksa otomatik olarak Youtube'da da hesap açmış oluyorsunuz. Youtube sayfasının sol üst köşesinde yer alan menüden hesap ayarlarına girebilirsiniz. Burada "Kanal Kur" menüsünü buluyorsunuz. Kanalınızı kurduktan sonra zaten Youtube sol üst köşede üzerinde artı işareti olan bir kamera sembolü göreceksiniz. Buraya tıklayarak yeni videolarınızı yüklemeye başlayabilirsiniz.

- Resim 1: Youtube sol üst menude görülen artı işaretli video yükleme bölümü.

Videolarınızı yükledikten sonra düzenleyebilir, eklemeler yapabilirsiniz.

YOUTUBE PARA KAZANMA ŞARTLARI?

Youtube videolarınızından para kazanma şartlarını Google Support bölümündeki makalelerde bulmak mümkündür. 

Google, Youtube'dan para kazanma yolları için gerekli olan şartları şöyle sıralıyor: 

İçeriğiniz reklamverenler için uygun olmalıdır.
İçeriği sizin oluşturmuş olmanız veya içeriğin ticari kullanım iznine sahip olmanız gerekir.
Tüm ses ve video içeriğiyle ilgili sahip olduğunuz ticari hakları kanıtlayan dokümanları sağlayabilmeniz gerekir.
İçeriğiniz YouTube İş Ortağı Programı politikaları, YouTube Hizmet Şartları ve Topluluk Kuralları'na uygun olmalıdır. YouTube, kurallarımıza uymayan hesaplar için para kazanma özelliğini devre dışı bırakma hakkını saklı tutar.
YouTube'un Reklam Politikası Ekibi tarafından manuel olarak incelenen videolarda veya belirli iş ortaklarının kanallarında da reklam yayınlanabilir. 

Youtube'un en hassas olduğu konulardan biri telifli müzikler. Çektiğiniz bir videoda telifli bir müzik yer alıyorsa bu Youtube'un en sevmediği bir durumdur. Muhtemelen o video ya silinecek ya da kısıtlanacak. 

Örneğin kendiniz bir video çektiğiniz takdirde o videonun arka planında herhangi bir telifli müzik yoksa o videodan para kazanabilirsiniz.

Ya da çektiğiniz videoda, müzik var ancak telifsiz. O durumda ise bunu kanıtlamanız gerekiyor.

Videonuz telifsiz müzik içeriyor ve şartlarının doğrudan bir bağlantısını kullanarak ticari kullanım haklarını kanıtlayabiliyorsunuz.

Videonuzun içeriğini arkadaşınız oluşturdu ve kendisi bu içeriği kullanabileceğinizi ve bundan para kazanabileceğinizi yazılı olarak belirtti.

Orijinal müziği kendiniz oluşturdunuz ve bir plak şirketiyle anlaşma yapmadınız.

BUNLARA DİKKAT?

Youtube ile para kazanmak istiyorsanız bunlara kesinlikle dikkat etmeniz gerekyor. Videonuz iTunes'dan satın aldığınız müziğe veya televizyondan kaydettiğiniz içeriğe sahipse kesinlikle video reklam alamazsınız. Başkaları tarafından oluşturulan içeriğin bir derlemesini birlikte düzenlediyseniz yine bundan para kazanamazsınız. Şok edici veya dehşet verici şiddet ve/veya çıplaklık barındıran içeriklerden yine para kazanmayı beklemeyin.

YOUTUBE'DAN ÇOK PARA KAZANANLAR

2007 yılı ortalarında, Thames Valley‘den Howard Davies-Carr; küçük oğlunun (Charlie), ard arda abisinin parmağını ısırmasından ve abinin verdiği tepkilerden oluşan videosunu yükledi ve o tarihten bu yana bu video neredeyse 400 milyon kez seyredildi. Baba Davies-Carr bu videonun gelir paylaşımı ile 100.000 Pound (yaklaşık 160.000 Dolar /  115.000 Euro) kazandı.

Türkiye’de benzer rakamlar olmasa da ciddi oranda gelirler elde ediliyor. Youtube para kazanma etkinleştirme işlemini başarıyla tamamladıktan sonra, siz de bu şekilde AdSense’i kullanarak belli ölçüde gelir elde edebilirsiniz.

YOUTUBE'DAN PARA KAZANMANIN BAŞKA YOLLARI NELERDİR?

Peki Youtube'dan para kazanmak için sadece Adsense reklam mı var? Hayır Tabii ki. Youtube'dan para kazanmanın farklı yolları da var. Örneğin vidoolarınız çok izleniyor ve abone sayınız yüzbinlerin üzerindeyse zaten şirketler de sizlere reklam vermek isteyeceklerdir. Onlarla sponsorlu ilişkiler kurarak ayrıca para kazanabilirsiniz. Markaların birçoğu reklamlarını Youtuber'lar üzerinden yapmak istiyor. Bunun için ise iyi bir abone kitlenizin olması gerekiyor.

Youtube üzerinden sadece abone ve reklam ile para kazanmakla sınırlı kalmayabilirsiniz. Özellikle eğer bir işletme sahibiyseniz, Youtube günlük kazancınızı kat be kat attırabilir. Bunun için işletmenizin içinden ilgi çekebilecek videolar çekerek Youtube'a yüklemek. Bu yolla belki de turnayı gözünden vurmuş olursunuz. Hem Youtube reklamlarından hem kendi işletmenizin artan gelirinden kazanç elde etmiş olursunuz.

YOUTUBER'LAR NE KADAR KAZANIYOR?

Youtube para kazanma yollarını araştıran insanların en çok merak ettiği konulardan birisi, ünlü Youtuberların ne kadar kazandı oluyor. Bu konuda genelde sosyal medyada ve haberlerde rakamlar telafuz edilir. Bizim araştırmalarımıza göre ortalama 5 milyondan fazla abonesi olan bir Youtuber'ın aylık kazancının 1 milyon lira civarında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

YOUTUBE HAKKINDA

Dünyanın bu en büyük video paylaşım sitesi hakkında internette en çok merak edilen konular şunlardır:

Youtube ne zaman kuruldu?

- Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi Youtube, 2005 yılında ABD'de kuruldu.

Youtube kurucusuları kimdir, Youtubu kim kurdu?

- ‘’Kendini Yayınla’’ sloganıyla 3 eski PayPal çalışanı Chad Hurley, Jawed Karim ve Steve Chen tarafından kuruldu.

Youtube'da en fazla izlenen video hangisidir?

- Youtube’da en fazla izlenen video PSY-Gangnam Style olmuştur.

Youtube'un şuanki sahibi kimdir?

- Şirketin günümüzdeki sahibi Google’dır. Amerika Birleşik Devletleri merkez alınarak kurulan Youtube’da farklı kanal türleri bulunmaktadır.

Yorumlar