Tüberküloz çeşitleri ve belirtileri nelerdir? - İnce Hastalık - Verem Hastalığı

Halk arasında 'ince hastalık' veya verem olarak bilinen Tüberküloz belirtileri insanın en çok akciğer bölümünü etkileyen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Peki tüberküloz çeşitleri nelerdir? Tüberküloz tedavisi var mı? İnce hastalık nedir?

Google Haberlere Abone ol
Tüberküloz çeşitleri ve belirtileri nelerdir? - İnce Hastalık - Verem Hastalığı

Tüberküloz çeşitleri, halk dilinde verem olarak bilinen, insanın en çok akciğer bölümünü etkileyen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Günümüzden daha eski dönemlere bakacak olursak, halk Tüberküloz hastalığını, kurtuluşu bulunmadığı için ince hastalık diye tabir etmiştir. Tüberküloz, akciğer haricinde insan beynini ve kemikleri de etkisi altına alan ciddi bir hastalıktır. İnsan bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ve kötü beslenmeyle ortaya çıkan tüberküloz, günümüzde tedavi edilebilen hastalıklar arasındadır. Bunun yanı sıra nefes yoluyla buluşabilen ve tedavisi yapılmadığı zaman ölüm sonucu verebilecek bir hastalıktır. Günümüzde hala tüm dünyada tıbbi ve ekonomik durumu yeterli olmayan bazı insanların ölüm sebebi Tüberküloz'dur.

Tüberküloz Belirtileri (Verem - ince hastalık)

Yüksek ateş

Geceleri fazla terleme

3 haftadan uzun süren ve sürekli devam eden öksürük

Öksürürken çıkan balgamda kan bulunması

Halsizlik ve yorgunluk

Kilo kaybı ve iştah kaybı

Tüberküloz Çeşitleri  (Verem - İnce Hastalık )

Akciğer Tüberkülozu (Veremi): Kendini belli etmeden gizlice ortaya çıkabilir. Bundan dolayı ilerleme kaydettiği anda itibaren belli olmaya başlar. Bir çok akciğer veremi hastasında ilerlese bile gizli devam ettiği gözlemlenmiştir. Veremin en fazla görülen belirtisi ateş belirtisidir. Genelde akşamları yükselen hafif bir ateş söz konusudur. Bu ateş haftalarca veya aylarca devam edebilmektedir. Kadınlarda adet bozukluğu da sık rastlanan bir belirtidir. İlerlemiş bir veremde en sık rastlanılan belirti, gece terlemelerinin aşırı olmasıdır. Bunun yanı sıra öksürük ve kanlı balgam da sık görülür. Hastanın balgamında bulunan kan miktarı ve niteliği değişik sonuçlar ortaya çıkarabilir. Öldürücü kanamalara kadar giden ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Gırtlak Tüberkülozu (Veremi): Ses tellerini etkilemekle birlikte ses kısıklığı, bu hastalığın önemli bir belirtisidir. Boğaz kısmında ağrı oluşturur. Ayrıca yutkunmada zorluk yaşanır.

Plevra Tüberkülozu (Akciğer Zarı Veremi): Ateş, göğüs ağrısı ve kuru öksürük en sık görülen belirtileridir. Gece terlemesi sık yaşanır. Halsizlik ve yorgunluk belirtileri de vardır.

Yutak Tüberkülozu (Veremi): Soluk borusunda yaşanan yutkunma zorluğu en sık belirtisidir. Çok nadir görülen bir tüberküloz çeşididir.

Perikard Tüberkülozu (Kalp Zarı Veremi): Kalp seslerinin oldukça derinden gelmesi en sık gözlemlenen belirtisidir. Klinik anlamda kalp zarını fazlasıyla etkilemesiyle bilinmektedir.

Periton Tüberkülozu (Karın Zarı Veremi): Karın kısmında su toplanması ve bağırsak tıkanıklığı sorunu baş gösterir.

Lenf Bezi Tüberkülozu (Veremi): Vücutta en çok baş ve boyun bölgesinde etkisini gösterir. Uzun yıllar etkisiz gibi görünse de sıklıkla kendini tekrarlayan bir tüberküloz çeşididir. Bundan dolayı tedavisinin yaklaşık 3 sene sürmesi hasta açısından olumlu olacaktır. Ayrıca hastanın lenf bezleri yumuşak veya olduğundan büyükse cerrahi yöntem kullanılarak alınmalıdır.

Mide-Bağırsak Tüberkülozu (Veremi): Akciğer tüberkülozu yaşayan bir hastanın, balgamını sıklıkla yutmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Bağırsakların bazı bölümlerinde ülser görülebilir.

Böbrek ve İdrar Yolları Tüberkülozu (Veremi): İlk belirtisi idrar torbası şişkinliği ile ortaya çıkar. İdrardan kan gelmesi en büyük belirtisidir. Tedavi edilmediği takdirde kan zehirlenmesine kadar gidebilir. Böbreklerde iltihaplanma görülür. Kadınlarda çocuk doğuramama gibi sorunlar yaratabilir. Sıkı bir tedavi ile çözümlenebilecek bir hastalıktır.

Kemik ve Eklem Tüberkülozu (Veremi): Kol ve bacaklarda ağrı hissedilmesi, hareket edildikçe eklem yerlerinin ağrıması bilinen belirtileridir. Bunun yanı sıra omurgada şiddetli ağrı hissedilir. Bu durum tedavi edilmediği sürece kamburluğa kadar ilerleyebilir. Eklem tüberkülozu ise, eklem derisinin rengini soldurur ve deri üzerinde morarmış kabarıklar oluşturur. Tedavi edilmediği takdirde eklemler hareket ettirilemez hale gelebilir.

Deri Tüberkülozu (Veremi): Gençlerde daha çok rastlanan bir verem çeşididir. Deride çıkan kabarıklıklar ile kendini belli eder. Bu kabarıklıkların büyüklükleri ve görünümü toplu iğne başı gibidir. En fazla boyun ve yüz bölgelerinde görülür. Tedavi edilmediği takdirde ur haline gelir ve bu da damarlarda kurumaya sebep olur.

Kaynak: sonhaberler.com

Yorumlar