Smear veya Simir testi nedir, nasıl yapılır?

SMEAR TESTİ; rahim ağzından alınan hücrelerin kanser taramasından geçirilmesi işlemidir. Genellikle rahim ağzı kanser testi olarak bilinir. Simir (Smear) testi, kadın sağlığı açısından hayati önem taşır. Smear testi ile ilgili kadınların en çok merak ettiği şeylerden biri Smear testi yaptırırken acı duyulup duyulmadığıdır. Peki simir testi nasıl yapılır, acı verir mi, ne kadar sürer?

Google Haberlere Abone ol
Smear veya Simir testi nedir, nasıl yapılır?

Smear (Simir) testi; iğer adı ile rahim ağzı kanser tarama testi, kadınlarda sık rastlanan rahim kanserinin önceden tespit edilmesi için yapılan bir testtir. Kadınların simir testi ile ilgili en çok merak ettiği şeylerden biri tetkik sırasında acı duyulup duyulmadığı ve ne kadar sürdüğüdür. Smear testi sırasında herhangi bir acı hissi vermez.  İşte smear testi ile ilgili bilmeniz gerekenler.

SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR

Smear testi, jinekolojik muayene sırasında rahim ağzına yerleştirilen spekulum ile serviks görülebilir duruma gelene kadar açılır ve küçük yumuşak bir fırça ile hücreler toplanarak labaratuvara gönderilir. Sonuçlar yaklaşık iki hafta içinde çıkar. Rahim ağzında herhangi bir kanser belirten lezyonlara rastlanırsa doktorunuz tarafından uygun tedavi başlanır. Beş dakika kadar süren işlem ağrısızdır herhangi bir acı vermez. Vajinada herhangi bir bakteri ve vajinal enfeksiyon söz konusu ise smear testi bir miktar acı verebilir. Bu durumda doktorunuzdan bilgi alın. Bu durumlarda jinekoloğunuz vajina içine östrojen kremi uyugulayarak acıyı en aza indirebilir. 

Smear Testinin, 25 yaşından sonra yılda iki kez yapılması tavsiye edilir. HPV enfeksiyonunun yaygın olması smear testinin mutlaka en az yılda bir kez yapılması gerektiğinin göstergesidir. 

Vajina veya anüs çevresinde lekeler veya kabarcıklar; ve cinsel organ etrafında yanma, kaşıntı veya karıncalanma hissi. Renksiz veya kuvvetli kokulu akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, alt karın bölgesinde ağrı veya dönemler arasında ya da cinsel ilişkiden sonra kanama yaşıyorsanız mutlaka zaman kaybetmeden simir testi yaptırmalısınız. Smear testi yaptırmak rahim kanserinin erken teşhisi için hayati önem taşır.

Bilim adamlarının araştırmalarına göre, HPV16 ve HPV18 tipleri çoğu rahim kanseri vakasının ana sebeplerindendir. HPV16 ya da HPV18 bulgusu pozitif olan 30 yaşından genç kadınların yakından takip edilmesi çok önemlidir.

Rahim Kanseri Belirtileri

Rahim kanserinin en sık görülen semptomu, anormal vajinal kanamalardır. Eğer menopoz dönemindeyseniz düzensiz kanamalar normal görülebilir. Ancak daha genç yaşlarda anormal düzensiz kanamalar ile karşı karşıyaysanız mutlaka jinekoloğa başvurmanız gerekir. Bu kanalar rahim kanserinden kaynaklanmasının muhtemel olmamasına rağmen, emin olmak için doktorunuz semptomlarınız hakkında sorular soracaktır ve bir detaylı muayene yapacaktır. Herhangi bir ciddi sorunu ortadan kaldırmak için daha fazla test için gerekirse bir uzmana yönlendireceklerdir.

Rahim kanseri neden olur?

Rahim kanserine neyin neden olduğu tam olarak belli değil, ama bazı şeyler rahim kanseri riskinizi artırabilir. Rahim kanseri için ana risk faktörlerinden biri, vücudunuzdaki östrojen denilen bir hormonun yüksek seviyelerde olmasıdır. Obezite, östrojen seviyenizin yüksek olmasına neden olabilir. Ayrıca meme kanseri ilacı tamoksifenin uzun süreli kullanımı rahim kanseri riskinde küçük bir artışa sebep olur.

Rahim kanserini önlemek her zaman mümkün değildir, ancak bazı önlemler riski azaltır. 

Yorumlar