Sigara nasıl bırakılır, sigarayı bırakmak için ne yapmalı?

Sigara nasıl bırakılır, sigarayı bırakmak için ne yapmalı, hangi yöntemi uygulamalı, tedavi olmak gerekiyor mu yoksa tamamen irade ile bırakılabilir mi? Sigarayı bırakanlar nasıl bırakıyor?

Google Haberlere Abone ol
Sigara nasıl bırakılır, sigarayı bırakmak için?

Sigara nasıl bırakılır veya Sigarayı bırakmak için neler yapılması gerektiği tiryakilerin en büyük dertlerinden biridir. Sigara bırakma yöntemleri işe yaramıyor diye dert yakınanlara söyleyecek bir kaç sözümüz var. Sigara bırakma konusu tiryakilerin yoğunlukta olduğu ülkemizde ciddi bir problem olarak karşımızda duruyor. Sakın üzülmeyin sigara içen hemen hemen herkes sigarayı bırakma konusunda müzdarip. Ancak bu makalemizde size sigaranın zararları ya da yararlarından ziyade gerçekten kararlı olanlar için birkaç ipucu vermeyi düşündük. 

Sigarayı bırakmak için neler yapılmalı, nasıl bir yol izlemeli, en kısa sürede sigara nasıl bırakılır soruları birçok tiryakinin cevabını aradığı sorulardır. Sigara bırakma konusunda küçücük bir düşünceniz bile varsa öncelikle şunu söyleyebiliriz ki siz bu mereti eninde sonunda bırakacaksın. Bu konuda öncelikle rahat olmanızı istiyorum. Çünkü sigarayı bırakma düşüncesinin girdiği bir beyin onu eninde sonunda faaliyete geçirecektir ancak burada önemli olan nokta sigara bırakıp bırakmamam değil, sigara bırakma kolay; önemli olan sigara içmemek. İnternet ortamında sigara bırakma yöntemleri şeklinde yüzlerce içerik bulabilirsiniz. Sigara bırakma yöntemleri adı altında sizlere sunulan içeriklerin hemen hemen hepsinde bilindik, denendik yöntemler bulunuyor. Sigara bırakmak için bir yönteme değil sizin kendi iradenize ve kararlılığınıza ihtiyacınız var. Sigarayı bırakmak için neler yapmalı? Sigara nasıl bırakılır?

Yani özetle sigara bırakma diye bir şey aslında yok. Bunu neden mi söylüyorum, şunun için söylüyorum 10-15 yıl sigara bırakıp tekrar içen insanlar bildiğimi çin söylüyorum. Bu 10-15 yıl içinde bu insanlar sigarayı bırakmamışlardı sadece sigara içmiyorlardı. Yani sigara bir anda bırakılıp kenara atılacak bir şey değil, 7/24 mücadele edilecek bir nefis duygusudur.

Günün her saatinde, haftanın her gününde, mevsimin her ayında, yılın her mevsiminde sigara kendini bir şekilde sana hatırlatacak. Sigarayı bırak ya da bırakma. O sigara denen meret senin aklına gelecek. İşte burada devreye senin iraden devreye girecek. Hiçbir zaman sigarayı bırakmayan nefsin devreye girecek. "Ben şu anda sigarayı içmeyeceğim" diyebiliresniz bu iş oldu demektir.

Satırları okurken lütfen sakın, "söylemesi kolay" demeyin. Çünkü bu satırları yazan kişi de bir zamanlar günde 1,5 paket sigara tüketen bir vatandaştı. Ancak azim ve kararlılığı sayesinde "Ben bir daha içmeyeceğim" dedi ve bir daha da içmedi. Peki canı sigara çekmiyor muydu? Kesinlikle çekiyordu. Her gün, her mevsim canı sigara çekiyordu. Günün belki de her saatinde canı sigara çekiyordu. Ancak o içmek fikrini kafasından sildiği için, canı istese de istemese de içmiyordu. Sigarayı bırakmak için neler yapmalı?

Burada aslında önemli olan bir başka nokta da şudur. Sigara içmeme kararı almış bir kişi bir kerecik bile olsa "Acaba içsem mi?" dediği andan itibaren yenilgiyi kabul etmiş demektir. Asla ve asla "içmek" fikrinin yanından bile geçmeyecek. 

Sigara bırakma pardon sigara içmemek gerçekten büyük bir irade gerektiren bir işlemdir. Kararlılık ve azimle sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Bu sürecin sonunda sizlere zaten burada anlatamayacağım kadar fayda sağlıyorsunuz. Her şeyden önce kendinize saygınız artıyor. Çünkü herkesin isteyip de pek az kişinin başardığı işi başarmanın gurununu yaşıyorsunuz.

Sigarayı bırakma konusunu aşırı derecede problem haline getirmek de çok faydalı bir durum değil. Bence insan ara ara kendini yoklamalı. Sigarayı bırakma konusunda kararlılık gösterebilecek bir durumda mıyım yoksa değil miyim? Toplumsal olarak herkesin kendine göre dertleri, sorunları, problemleri var elbette. Kimi teselliyi sigarada kimi alkolde buluyor. Bazen bu tür insanlar kendilerine dert ortağı olarak sadece sigarayı görebiliyor. Bu tür durumlarda olan insanlara tabii ki öncelikle Allah yardım etsin temennisinde bulunmak istiyorum.

Ancak şurasını unutmamak gerekiyor; sigara mini bir uyuşturucudur. Bir sorunumuz bir derdimiz varsa sigara onun hiçbir şekilde çözümünde yardımcı olmuyor. Sadece o sorunu ve çözümü düşünmemizi geçici bir süreliğine engelliyor.

Yani aslında bizi, biz farkında olmadan uyuşturuyor. Halbuki sigara içmesek, dinç bir bedenle, dinç bir beyinle, sorunumuzu ya da her ne ise derdimize belki de daha rahat bir şekilde çare bulabiliriz.

Bütün bu anlattıklarımız sizi tatmin etmediyse o zaman sizi Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay gibi kurumların düzenlediği sigara bırakma yöntemleri uygulamalarına yönlendirmekten başka çaremiz yok. Ama unutmayın ki bu iş tamamen sizde bitiyor. Sigarayı bırakmak için neler yapmalı?

SİGARA BIRAKMA HATTI

Sigarayı bırakmaya teşvik eden adreslerden biri ve en çok bilineni bırakabilirsin.org sitesi üzerinden yapılan çalışmadır. Bırakabilirsin.org Yeşilay tarafından yönetilen; Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Alkol Piyasası Denetleme Kurumu tarafından desteklenen halkı sigarayı bırakmaya teşvik eden bir sosyal sorumluluk organizasyondur. 

SİGARAYI BIRAKMA SIRASINDA İHTİYACINIZ OLAN 12 ŞEY

1- Etrafınızda Güvendiğiniz İnsanlar Olsun
2- Size Yardım Edebilecek İnsanlara Odaklanın
3- İlişkilerinize Zaman Ayırın
4- Yardım İsteyin
5- İstekleriniz Hakkında Net Konuşun
6- Teşekkür Edin
7- Stresli Durumlardan Kaçının
8- Sosyal Çevrenizi Genişletin
9- Cana Yakın Olun
10- Kontrolü Elinize Alın
11- Dinleyin
12- Başkalarına Destek Olun

YEŞİLAY HAKKINDA

Yeşilay Padişahın izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. Yeşilay’ın kurulduğu 1-7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır. “Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir. Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu, kumar, fuhuş, ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur.

SİGARA İÇENLERE KÖTÜ HABER

Öte yandan kanser vakalarının artışında birçok faktörün etkili olduğunu ve koruyucu önlemler alınması gerektiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özcan Atahan, modern tıptaki gelişmelerle artık her evredeki kanser hastaları için umut verici tedaviler olabildiğini söyledi. Prof. Dr. Atahan, "Bilindiği gibi kanser, günümüzün en sık görülen hastalıklarından biri. Kanser, çevre faktörü, beslenme, stresli yaşam, sağlıksız beslenme, hareketsizlik gibi birçok faktörle birlikte artık karşımıza daha da sık çıkmaya başladı. Eskiden yaşlı hastalarda görmeye alıştığımız bazı kanser vakaları günümüzde 20'li yaşlarda dahi görülmeye başlandı. Bu nedenle kansere karşı koruyucu önlemlerin alınması çok önemli" diye konuştu.

Prostat kanserinin çok yaygın görüldüğünü, tedavisinin özellikle erken evrede kolay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Atahan, "Prostat kanseri erkeklerde en sık gördüğümüz kanser türlerinden biri. Tüm kanserler arasında da ilk 3 sırada geliyor. Prostat kanseri tedavisinde erken tanı önemli. Özellikle ailesinde prostat kanseri tanısı olanlarda risk 4- 5 kat artıyor. Bu nedenle ailesinde prostat kanseri görülen kişilere erken yaşlarda yakın takibi öneriyoruz.

Prostat kanserinin teşhisi için iğneyle biyopsi alıyoruz. Oldukça basit ve hastaların korkmasına gerek olmayan bir yöntem. Sadece lokal anesteziyle prostatın değişik alanlarından 10 ile 14 arası parça örneği alıyoruz. Burada bir kanser görürsek bunun önemli olup olmadığını öğreniyoruz. Hastalar erken evreden daha sonraki evrelerde gelseler de değişik tedavi seçenekleri var. Hormon tedavi yöntemleri, ışın tedavi yöntemleri gerekiyorsa kemoterapi ve ilaç yöntemleri var. Biz bu kişileri de uzun süre yaşatabiliyoruz" dedi.

Sigaranın yol açtığı kanser türleri konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Atahan, "Ben kesinlikle sigara içilmemesi taraftarıyım. Çünkü bize gelen kanser hastalarının yüzde 50'sinden fazlasında sebep sigara. Çok uzun süre sigara içenlerde böbrek ve mesane kanserini çok fazla görüyoruz" diye konuştu.


 

Yorumlar

mizgin Evet bırakmak istiyorum ama birakamiyorum iki yıllardır içiyorum ama bırakmak istiyorum