Prof. Dr. Polatlı; “40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var”

ADÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, 15 Kasım Dünya KOAH Günü’nde hastalık hakkında uyarılarda bulundu.KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Polatlı; “40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var”

ADÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, 15 Kasım Dünya KOAH Günü’nde hastalık hakkında uyarılarda bulundu.

KOAH isminin telaffuz edilme güçlüğü ve hastalık yakınmalarının astıma benzer olması nedeniyle hastalığın çok önemli bir sağlık sorun olmasına rağmen iyi tanınmadığını aktaran Prof.Dr. Polatlı, “Türkiye’de toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Ayrıca KOAH en önemli ölüm nedenleri arasında, dünyada ve Türkiye’de 3. sıradadır. Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk 3 sırada yer alan hastalıklarda ölüm oranları son yıllarda belirgin azalırken KOAH’dan ölümler hızla artış göstermektedir” şeklinde konuştu.

Sigara, puro, pipo, nargile gibi tütün ürünleri, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri ve kömürün dumanı ve tozlu dumanlı işyerlerinde soluduğumuz kirli havayı KOAH gelişimine neden olan veya belirtilerini arttıran en önemli sebepler olarak aktaran Polatlı, Sigara içmeyenlere göre sigara içenlerde KOAH gelişme riskinin 30 kata kadar arttığını, KOAH nedeniyle gerçekleşen ölümlerin erkeklerde yüzde 85’inden, kadınlarda yüzde 69’undan sigara içiminin sorumlu olduğu ifade etti. Palatlı, “Sigara dumanına ergenlik döneminden itibaren maruz kalanlarda akciğer gelişmesi olumsuz olarak etkilenmekte ve KOAH bulgularının daha erken yaşlarda ortaya çıkma riski de artmaktadır” sözleriyle sigara etkisi hakkında bilgi verdi.

Pasif sigara dumanının da KOAH ile ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Polatlı, “Hamilelik döneminde annenin sigara kullanması doğacak bebeğin akciğer gelişiminde gerilemeye yol açmaktadır. Çocukluk dönemindeki duman maruziyetide akciğer gelişiminin yavaşlamasına neden olmaktadır. Sonuç olarak hangi yaşta olursa olsun, aktif ve pasif sigara dumanı maruziyeti akciğer fonksiyonlarında bozulmaya yol açmaktadır” diye konuştu.

Polatlı, hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığının en sık görünen yakınmalar olduğunu, öte yandan erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebileceğini ya da sinsi sinsi gelişen yakınmaların hastalar tarafından hissedilmeyebileceğini aktardı.

Yorumlar