Mide kanaması nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Mide kanaması nedir? Mide kanaması, vücudumuzun yakıt deposu durumundaki midemizin kanamasıyla oluşan bir septomdur. Üst sindirim sistemi organlarından biri olan midede görülen kanamaya mide kanaması denir. Mide kanaması mide mukozasının inflamasyonu olarak da tanımlanır. Verdiği bir çok rahatsızlıktan dolayı organları etkiler ve büyük hastalıklara yol açar.

Google Haberlere Abone ol
Mide kanaması nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Mide kanaması nedir? Mide kanaması, Türk toplumunda en sık rastlanan vakalardan biri  olarak bilinir. Mide Kanaması Belirteliri, ise özellikle stresli bir hayat yaşayanlar, sürekli ilaç kullananlar her an mide kanaması riskiyle karşı karşıya olan kimselerdir. Üst sindirim sistemi organlarından biri olan midede görülen kanamaya mide kanaması denir. Mide kanaması mide mukozasının inflamasyonu olarak da tanımlanır. Verdiği bir çok rahatsızlıktan dolayı organları etkiler ve büyük hastalıklara yol açar. 

KAÇ ÇEŞİT MİDE KANAMASI VARDIR?

Mide kanamalarının kendi aralarında farklı türleri vardır. Bunlar ikiye ayrılır: 

1. Akut mide kanaması 

2. Kronik mide kanaması

Akut mide kanaması 6 haftadan kısa sürerken, kronik mide kanaması daha uzun sürer. Akut ve kronik mide kanamalarının tedavileri ve kanama şekilleri farklıdır.

MİDE KANAMASI NEDENLERİ?

Mide kanaması belirtileri çok şekilde olabilir ancak mide kanamasına neden olan bazı faktörler şunlardır:

1. Kanama ülserden (mide veya duodenal ülser).
2. Gastrik mukoza yüzeyi değişir (erozyon).
3. Stresli organizma hormon üretmeye başlar, bundan dolayı mide suyu artar, sonradan zayıf kan dolaşımı olur midede . Sonuç olarak kanama çıkar. Bu problem çok tehlikelidir.
4. İlaçlardan oluşan ülser özellikle anti-inflamatuar ve ağrı kesici ilaçlardan dolayı kanama çıkabilir.
5. Sık sık kusmadan kanama olabilir, örneğin alkol zehirlenmesi
6. Bağırsak iltihabı.
7. Rektum ve hemoroid.
8. Çatlak anüs.
9. Tümör midede.
10. Kırık pıhtılaşma (hem kalıtsal, hem de sonradan oluşan).
11. Mide travmaları.
12. Bulaşıcı hastalıklar (örneğin dizanteri)

MİDE KANAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Mide kanaması belirtileri ise şu şekilde:

Mide kanaması belirtileri aşağıdaki şekilde ayrılamaktadır:
1. Genel semptomları: Mide kanaması belirtileri arasında halsizlik ve baş dönmesi, gözlerde kararma ortaya çıkar, nefes darlığı, kulak çınlaması, soluk cilt ve soğuk terleme (bazen), tansiyon düşer, kalp çok hızlı çarpmaya başlar.
2. Özel belirtiler: Eğer yemek borusunda sıkıntı varsa, kanlı kusma olabilir; mide de sıkıntı olursa yine kusma olur ama kahve telvesi gibi kan çıkabilir, yani kan kahverengi renkli oluyor bu durumda.
3. Eğer kanama çok şiddetli ise dışkıda kan olur. Eğer 4-6 saat boyunca kanama durmazsa dışkı siyah renkli olur. Gizli kanama olursa siyah dışkı tek mide kanaması belirtileri içinde bulunan gizli kanamanın tek belirtisi anlamına gelir. Siyah katran gibi dışkıda kan varsa kronik mide kanaması demektir. Bu durumda hemen doktora gitmeli.
4. Eğer kanama olursa midede ya da ince bağırsakta, kan dışkı ile karışıyor Eğer rektumda kanama varsa, dışkıdan ayrı kanama görünür..

Mide kanamasının en önemli nedeni tedavisi olmayan mide ülseri'dir. Alkol, aspirin ve sürekli ilaç kullanımı iltihaplanmaya yol açarak mide kanamasına neden olabilir. Ayrıca mide kanseri olan hastalarda ameliyat sonrası stres ve üzüntü de mide kanamasına yol açabilir.
Mide kanamasının tanısı fiziki muayene, labaratuvar testleri ve endoskopik inceleme sonucunda tanı konulur. Çocuklarda bu muayeneler yapılsa dahi teşhisi koymak oldukça zordur.

MİDE KANAMASI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Mide kanaması geç tedavi edilirse ciddi sağlık problemleri yaratabilir ve tedavi mutlaka hastanede doktor gözetiminde yapılmalıdır. Mide kanaması bulguları olan hastalar vakit kaybetmeden  bir hastaneye gitmeli ve doktoruna şikayetini bildirmeli. Yapılan tetkikler sonucunda mide kanaması teşhisi konulursa kanamasını durdurmak için ilaç ve ısı tedavisi gibi yöntemlerle hasta kontrol altına alınır.

Mide kanamasın da doktorun verdiği ilaçlar dışında hiç bir ilaç kullanılmamalıdır. Asitli, çok sıcak, çok soğuk ve çok şekerli  yiyecekler tüketilmemelidir. Stresli yaşamdan uzak durulmalıdır. İlaç tedavisinin faydalı olmadığı durumlarda mideye cerrahi operasyon yapılarak mide çıkartılır. 

Yorumlar