Mayonezin zararları

Mayonen zararlı mı değil mi? Zararlıysa zararları nelerdir? Ebeveynlerin özellikle cevabını merak ettiği iki soru bunlar.

Google Haberlere Abone ol
Mayonezin zararları

Mayonezin zararları ya da moyenez zararlı mı... Mayonezin ana maddesi yumurtadır. Yumurtadan yapılmış bir ürün herkese zararlı bir gıda olmadığı düşüncesini uyandırıyor. Fakat mayonez içine raf ömrünü uzatmak için konulan, katkı maddeleriyle birlikte dayanıklılık kazanıyor. Fakat ne yazık ki, tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de mayonez kullanımı her geçen gün artıyor. Hamburqer, patates kızartması, makarna gibi yemekleri neredeyse mayonez ve ketçap çifti olmadan tüketilmiyor.

Mayonezin bazı zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Bilim insanlarının araştırmalarına göre içeriğindeki renklendirici madde  yiyecek ve içecekler, özellikle çocukların savad seviyesini düşürdüğünü ortaya çıkarmıştır.

Mayonez gibi renklendirici madde içeren besinlerin kansere yakalanma riskini daha fazla arttırır.

Mayonezin içinde bulunan bir diğer zararlı madde mısır nişastası. Mısır nişastası genetiği ile oynanmış bir besindir ve bu tür gıdalar ise insan sağlığına son derece zararlıdır.

Mayonez yağlı olduğu için kolesterol seviyesini yükseltir.

Şeker hastalarının mayonez tüketmesi kesinlikle çok tehlikelidir.

Çok mayonez tüketimi tansiyon hastasının basıncını yükseltebilir.

Mayonezi sağlığa faydasız eden tek şey raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddelerinin olmasıdır. Çocuklarınızı mayonez yemekten vazgeçemiyorsanız, evinizde sağlıklı bir şekilde mayonez hazırlayabilirsiniz.

Evde doğal mayonez hazırlamak

Malzemeler:

2 çorba kaşığı limon suyu

2 adet yumurta

3 çorba kaşığı sıvıyağ

2 çay kaşığı tuz

2 çorba kaşığı sirke

Moyenez Hazırlanışı:

Yumurtaları bir kabın içine kırın ve mikserin hızlı ayarında bir süre karıştırın. Daha sonra 1 kaşık sıvı yağ ekleyip karıştırma işlemine devam edin. Bir iki dakika daha karıştırdıktan sonra 1 kaşık sıvı yağ daha ekleyin. Yumurtanın içinde yağ tamamen kaybolduktan sonra 1 kaşık yağ daha ekleyin, beş dakika daha karıştırın. Daha sonra sirke ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Ardından limon suyunu ekleyip karıştırdıktan sonra tuzunu ilave edin, birkaç dakika daha karıştırın, sonra mayonez hazır hale gelecektir. Hazırlamış olduğunuz bu mayonezi hava almayan bir kapta 1 hafta kadar buzdolabında sağlıklı bir şekilde saklayarakk kullanabilirsiniz.

 

Yorumlar

raziye yeşil