Kolesterol nedir, kolestrol tedavisi nasıl olur?

Kolesterol nedir, kolestrol nasıl tedavi edilir, kolestrol çeşitleri nelerdir, kolestrol ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde.

Google Haberlere Abone ol
Kolesterol nedir, kolestrol tedavisi nasıl olur?

Kolesterol kanda bulunan bir çeşit yağ hücresidir. Vücudun ihtiyacı olan miktarını karaciğer üretir. Bulunması gereken yağ miktarının kanda belli bir oranın üzerine çıkması kalp hastalıkları riskini arttırır.

Kolestrol, iyi kolestrol kötü kolestrol olmak üzere ikiye ayrılır. Kötü kolestrol, kalp ve damar hastalıklarının sebeplerinin ilki olarak bilinir. 

Kolesterol Tedavisi, Kolesterol kanda bulunan bir çeşit yağ hücresidir. Vücudun ihtiyacı olan limitini karaciğer üretir. Fakat özellikle hayvansal ve bitkisel gıdalarda da bulunması sebebiyle, bu ürünlerin oral yoldan alınması neticesinde vücuda girer. Kanda fazla olması zararlıdır. Sebebi ise; kalp hastalığı riskini arttırmasıdır. İkiye ayrılır. İyi Huylu(HDL) kolesterol, kötü huylu(LDL) kolesteroldur. 

İyi Huylu Kolesterol: Damarlarda oluşan kötü huylu yağ hücrelerini sindirim sistemine taşımakla görevli olduklarından dolayı, yararlı işlerde çalışırlar. bu yüzden iyi huylu kolesterol denir.

Kötü Huylu Kolesterol: Dışarıdan alım neticesinde, kanda yüksek oranlara ulaştıklarında, damar duvarında plaklar şeklinde koloni oluştururlar. Zamanla damarın tıkanmasına ve kan dolaşımının yavaşlayıp, tamamen durmasına sebep olurlar. Bu da kalp krizi olmasına sebep olduğundan dolayı, vücuda zararlı kolesterol olarak adlandırılırlar.

Kolesterolün Sebepleri

Vücuda dışarıdan yüksek oranda, hayvansal ve bitkisel yağ almakla ve hareketsiz bir yaşam tarzıyla, beden yakamaz ve damarlarda birikir. Bu birikim sonrası kolesterol yükseldiğine dair herhangi bir belirti olmayabilir. Yıllarca birikip, bir anda felç veya kalp krizi şeklinde kendini gösterir.  

Kolesterolün Belirtileri

  • Göz altında meydana gelen siyah halkalar
  • Ağız kuruluğu veya acı tat
  • Özellikle art kafa bölgesinde başlayan baş ağrısı
  • Baş dönmesi ve görme bozukluğu
  • Sol kolda ve göğüs bölgesinde uyuşma ve ağrı
  • İştahsızlık,uykusuzluk

Kolesterol Tedavisi

Kolesterolün ilaç tedavisi mümkündür. Fakat tedaviden ziyade, günlük yaşam şeklinin düzeltilmesi gerekmektedir. Yüksek kolesterol şikayeti ile doktora başvuran kişiye ilaçla beraber diyetisyene gitmesi önerilir. Bu amaçla diyetisyen tarafından bir program verilir. Bu program dahilinde;

Günlük düzenli spor yapılmalı

Yağsız et tüketilmeli

Kepekli ekmek tüketilmeli

Bol miktarda sebze, meyve tüketilmeli

Özellikle cips, patates kızartması, gibi sanayi yağı içeren gıdalardan uzak durulmalı,

Sigara, alkol ve benzeri maddeler kullanılmamalıdır. 

Bu saydıklarımız ilaçsız olarak kolesterolü tedavi etme yöntemidir. Sadece kolesterolü yüksek seyredip, başka bir hastalığı olmayanlara uygulanır. Eğer başarılabilirse uzun yıllar sağlıklı yaşamak mümkündür. İkinci olarak ilaç tedavisi uygulanır. Bu yöntem genelde yüksek kolesterol neticesinde, hipertansiyon, kalp hastalığı gibi hastalıklara yakalananlara kolesterolü düşürmek maksadıyla ilaç verilmesi işlemidir. Bu ilaçlar sayesinde iyi huylu kolesterol sayısı artar ve kötü kolesterol iyi kolesteroller tarafından dışarıya atılır. Bu sayede diğer hastalıkların etken faktörü olan damar tıkanıklığının önüne geçilmiş olur.

Bütün bu saydıklarımızın ana sebebi; düzensiz ve dengesiz beslenme sonucunda aşırı kilo almaktır. Bu sayede vücut bir çok fiziksel özelliklerini yitirir. Hareketsiz bir şekil alır. Buda kanda yağ birikmesine yol açar. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalıyız. 

Yorumlar