Kişniş nedir, faydaları nelerdir

Kişniş, maydanozgiller familyasından olan, yaprakları da maydanoza benzeyen bir bitkidir.

Google Haberlere Abone ol
Kişniş nedir, faydaları nelerdir

Kişniş, maydanozgiller familyasından olan, yaprakları da maydanoza benzeyen bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz olan bu şifalı bitki, bilinçli kullanıldığında sayısız faydaları bulunmaktadır. Ülkemizde birçok yerde doğal ve kültür bitkisi olarak yetiştirilebilen, boyu yaklaşık olarak 60 cm bulan bir yıllık otsu bir bitkidir. Konya, Isparta, Burdur yöresinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Halk arasında aşotu, kişniş otu olarak ta tanınır. Bitkinin alt yaprakları maydanoza benzese de, üst yaprakları farklı bir görünüme sahiptir. Yapraklarının tümü hafif tüylü ve hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Yaz döneminde şemsiyeler şeklinde olan beyaz veya pembeye çalan çiçekleri olgunlaştığında, yuvarlak, açık kahverengi tohum biçiminde kuru meyveler verir. Meyveleri de aynı isimle anılır. Hafif toprakları ve güneşli havaları seven bitki, sonbaharda ekilen tohumları ile çoğaltılır. Rezene bitkisi ile çapraz döllenme yapacağından farklı yerlere dikilmesi önerilir. İçeriğinde tanen, uçucu yağlar, nişasta, sabit yağlar ve şeker bulunur. Bitkinin tarihi ve şifalı etkileri Mısırlılara, Çinlilere ve İncil’e girecek kadar eskiye dayanır.

Kişniş bitkisinin kullanım alanları nelerdir?

Bitkinin tohumları pastacılıkta, yemeklerde baharat olarak, içki üretiminde ve şeker yapımında kullanılır. Taze olan yaprakları salata ve yemeklerde, gövde ve kök kısımları da sebze olarak sevilerek kullanılır.  Özellikle Doğu Anadolu mutfağının vazgeçilmez besin maddeleri arasındadır. Yörede salamura yapılarak her mevsim tüketilmektedir. Salatalarda kullanılan taze yaprakların, dişlerde bulunan zehirli cıvanın sebep olduğu hücre zehirlenmesini önlediği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kaynar suda demlenerek çay olarak kullanılır.

Kişniş bitkisinin faydaları nelerdir?

  • İştah açıcı etkisiyle mideyi uyararak sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlık sorunlarına çare olur.
  • Mide ve karın ağrılarını tedavi etmek için kullanılır.
  • Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
  • Diyareyi kesen özelliği vardır.
  • Yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.
  • Akne ve yaraların tedavi edilmesinde antiseptik görevi görür.
  • Özellikle kadınlarda cinsel gücü arttırıcı etkisi bulunmaktadır, erkeklerin fazla dozda kullanması yan etkiler sebebiyle, pek tavsiye edilmemektedir.
  • Bal ve zeytinyağı karışımıyla tüketilirse, pamukçuk ve kurdeşen için yarar sağlar.
  • Adet kanamalarını düzenleyici ve doğumu kolaylaştırıcı etkileri bulunmaktadır.
  • Kuru olarak çiğnendiğinde ağız kokularının giderilmesine yardımcı olur.
  • Bitkiden çıkarılan yağ, eklemler üzerinde haricen kullanıldığında, romatizma ağrılarını keser.

Kişniş bitkisinin hasat zamanı

Ağustos ayından Eylül ayına kadar olgunlaşan meyveleri, olgunlaşma sırasına göre toplanır. Olgunlaşmadan toplanan meyveleri olursa, daha sonra kötü bir kokuya sebep olur.

Kişniş bitkisinin yan etkileri nelerdir?

Bitkinin bilinen fazla bir yan etkisi bulunmasa da, yüksek dozda kullanımı baş dönmesi ve dalgınlığa yol açabilmektedir.

Yorumlar