Kakao yağı nedir, ne işe yarar, faydaları, nerede bulunur, fiyatı ne kadardır?

Kakao çekirdeklerinden üretilen kakao yağı, saç ve cilt bakımından kanser tedavisine kadar birçok alanda kullanılır. İçerdiği özelliği sayesinde en çok da yeni doğum yapan ancak emzirme nedeniyle göğüs uçları yaralanan annelerin tercih ettiği bir ürün olarak bilinir.

Google Haberlere Abone ol
Kakao yağı nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir

Kakao yağı nedir? Kakao yağı, Afrika ormanlarında yetişen kakao ağacının aynı isimli meyvesinin çekirdeğinden elde edilir. Çekirdeklerden elde edilen bu yağ, cilt bakımından strese, cilt hastalıklarından kansere kadar birçok fayda sağlıyor. İçerdiği yüksek besin değeri, bol miktarda protein ve karbonhidrat nedeniyle birçok alanda tercih edilen üründür.

Bunun yanında birçok alanda kakao yağının kullanıldığını biliyoruz. Kakao yağı, doymuş yağlardan olduğu için kullanımı sırasında dikkatli olunması gerekiyor. Aşırı tüketimi beklenmedik etkilere neden olabilir. 

KAKAO YAĞI NE İŞE YARAR?

Özellikle yeni doğum yapan kadınların en çok aradığı ürünler arasında yer alan kakao yağı, ciltteki çatlakları gidermekteki mahareti nedeniyle çokça tercih ediliyor. İçinde barındırdığı vitaminler sayesinde kakao yağı muhteşem bir krem özelliği taşıyor. İçersindeki E vitamini sayesinde cildi besler. Çok kaşınan kuru ciltlere sürüldüğünde yumuşamasını sağlar. Güneş yanıkları sonrası aşırı kuruyan ve ağrıyan cilde sürüldüğünde cildin tedavisini sağlar. Tahriş olmuş cildi yatıştırır ve cilt üzerindeki yaraların tedavi sürecini hızlandırır. Ameliyat sonraları oluşan yaralarda ve cilt kesiklerinde kullanılabilir. İçeriğindeki A, B1, B2, B3, C ve E Vitaminleri ile cildiniz için mükemmel bir nemlendiricidir.

KAKAO YAĞI NEYE İYİ GELİR?

Ağrıyan kaslara da masaj yaparak uygulanması ağrıları dindirir. Bir yemek kaşığı kadar kakao yağı yaklaşık 120 kaloridir. Yaklaşık 14 gram yağ içerir diyet listelerini düşünürsek kalori değeri çok yüksektir ve günlük kullanımına dikkat edilmelidir. Kakao yağında bulunan E vitamini sadece cilde değil aynı zamanda saçlara da faydalıdır. Kakao yağıyla saç bakımınıza destek olabilirsiniz.

Kakao Yağı faydaları

KAKAO YAĞI NEREDE KULLANILIR?

Tahriş olmuş cildi yatıştırıcı, kuru cildi nemlendirici ve besleyici özelliği ile cilt üzerindeki yaraların tedavi sürecini hızlandırmak için kullanılabilir. Ameliyat sonrası oluşan yaralardan cilt kesiklerine kadar çeşitli cilt yaralarına sürülebilir. Yanık yaralarında da kullanılabilen kakao yağı iyileşme sürecinde oluşabilecek kaşıntıyı hafifletir ve yara bölgesini yumuşatarak ağrıları azaltır.

Serbest radikaller hücrelere zarar verir ve bunlar cilt hücreleri olduğunda yaşlanmaya başlarsınız. Cildinizde kırışıklıklar oluşur ve kurur, ve normal yaşınızından daha büyük görünürsünüz. Bunu oksidasyon olarak bilinen süreç yoluyla yaparlar ve antioksidanlar bunu önleyebilir. Serbest radikalleri etkisiz hale getirirler ve cilt hücrelerinizin zarar görmesine engel olurlar. Kakao yağında farklı türde serbest radikalleri öldürebilecek birçok antioksidan yer alır.

Herhangi bir garanti olmaması ile beraber kakao yağının egzema ve deri iltihabı gibi cilt problemlerine yardımcı olduğu söylenir.
 
Yakın bir zamanda yapılan araştırmaya göre kakao yağı ile cilde masaj yapılması stresi hafifletebilir, bağışıklık sistemini destekleyebilir ve hatta kanseri önleyebilir.

KAKAO YAĞININ ZARARLARI, YAN ETKİLERİ

Bir yemek kaşığı kakao yağı yaklaşık 120 kaloridir ve yaklaşık 14 g yağ içerir. Bu yağın yarısından fazlası ise doymuş yağdır. 2000 kalorilik bir diyet baz alındığında günlük 65 gram yağ almanız önerilir. Dolayısıyla kakao yağından günlük yağ ihtiyacınızın %16’sını almış olursunuz. Bu sebeple kakao yağının aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Kakao yağı cilt ürünlerinde sıkça kullanılan bir malzemedir. Bir çok kullanıcı için faydalıdır ancak bazı kişilerde ciltte döküntüler gibi alerjilere neden olabilir ( özellikle kabuklu yemişlere alerjisi olan kişilerde ). Bu döküntüler kırmızı, kuru ve küçük şişmeler halinde olabilir. Şiddetli vakalarda ise kabarma ve yanma hissi oluşabilir.

Kakao yağını fazla tüketmeniz cildinizde yağlanma ve sivilcelenmeye yol açabilir.

Hazımsızlık, hassas bebeklerde kolik, kalp problemi olanlarda göğüs ağrısı, nefes alma zorlukları, kafein sebebiyle uyuyamama hastalığı gibi ihtimaller ise diğer yan etkiler arasında sayılabilir.

HAMİLELİKTE KAKAO YAĞI

Hamilelik sırasında anne adayları çatlak tedavisi için genellikle kimyasal maddeler içermeyen bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerini tercih etmektedir. Kakao yağının faydaları arasında hamilelik çatlakları gelmektedir. Gebelik sırasında özellikle karın bölgesindeki derinin gerilmesiyle oluşan çatlaklar için kakao yağını kullanabilirsiniz. Kakao yağı ile çatlak tedavisi ile önemli bir sonuç almak mümkündür.

ÖZETLE KAKAO YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Kakao yağı bronzlaşmak için kullanılır. Kakao yağı uyarıcı, iştah açıcı ve kuvvet vericidir. İdrar söktürür. Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar. Böbrek iltihaplarını giderir
 
Hızlı ve sağlıklı bronzlaşmayı sağlar Güneşin zararlı etkilerini giderir

Hamilelik öncesi kullanılırsa, vücutta oluşabilecek çatlakaları önler

Dudakların çatlamasını ve ciltteki pullanmayı önler

Uyku verici ve dinlendirici özelliği vardır

Kalbi kuvvetlendirir, vücuda dinçlik verir

İyi bir iştah açıcıdır

Hazmı kolaylaştırır

Böbrek hastalıklarına iyi gelir Böbrek iltihaplarını giderir

İdrar söktürücü özelliği vardır

Göğüs ucunda oluşan çatlamalar ve yaraları iyileştirir

Basur (hemoroid), şikayetlerine iyi gelir

KAKAO YAĞI NEREDE BULUNUR, NEREDE BULABİLİRİM?

Kakao yağı genelde aktar ve eczanelerde satılır.

KAKAO YAĞININ FİYATI NE KADARDIR? 

Piyasada hem krem hem de sıvı halde bulunan kakao yağının fiyatı da bu özelliklerine göre değişim gösteriyor. Sıvı halde olan eczanelerde satılan kakao yağları genellikle 30-40 lira arasında satılıyor. Krem şeklinde satılan ve daha çok aktarlarda bulunan kakao yağının fiyatı ise 10 ila 20 lira arasında değişiyor.

Yorumlar