İdrar kaçırmaya botokslu tedavi

- Özellikle kadınlarda sık görüldüğü bilimsel çalışmalarla ortaya konulan idrar kaçırmanın tedavisi, kırışıklık, terleme sorunu gibi farklı alanlarda kullanılan ve halk arasında "botoks" olarak bilinen yöntemle de yapılabiliyor - Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Demirkesen: - "Bu konuda birçok yeni ilaç ülkemizde de bulunmakta ve kullanılmaktadır. Bu şekilde sonuç elde edilemiyorsa botulinum nörotoksini uygulanabiliyor. Bu uygulama, mesane içine sistoskopiyle yapılabiliyor"

Google Haberlere Abone ol
İdrar kaçırmaya botokslu tedavi

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Özellikle kadınlarda sık görüldüğü bilimsel çalışmalarla ortaya konulan idrar kaçırmanın tedavi seçenekleri arasında, kırışıklık, terleme sorunu gibi farklı alanlarda kullanılan, halk arasında "botoks" olarak bilinen yöntem de yerini aldı.

Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, düzenledikleri "5. İşlevsel Üroloji ve Kadın Ürolojisi Kongresi"nin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, programda, özellikle kadınlar arasında sık görülen idrar kaçırma, nedenleri ve tedavi seçeneklerinin ele alındığını söyledi.

Her türlü idrar sızıntısının "idrar kaçırma" olarak tanımlandığını belirten Demirkesen, bu durumun, mesane veya çıkışı kaynaklı bir depolama bozukluğundan kaynaklandığını bildirdi.

Mesanenin idrarı depolaması gerekirken kasılarak idrar kaçırmaya yol açtığını anlatan Demirkesen, "Bunun dışında, idrar depolanması döneminde kapalı kalması gereken mesane çıkışı tam kapanmadığında da idrar sızar. Bu iki farklı durum farklı tipte idrar kaçırılmasına neden olur." dedi.

Özellikle 75 yaş üstünde bulunmanın, gebelik, orta-ileri derece demans, şeker hastalığı, pelvik organ sarkması gibi durumların risk faktörü oluşturduğunu ifade eden Demirkesen, bu sorunun bazı kişilerde tuvalete yetişemeden, bazılarında öksürme, aksırma, ağır kaldırma gibi fiziksel stres sırasında, bazılarında ise her iki durumda görülebildiğine dikkati çekti.

Kadınlardaki idrar kaçırmanın çok sayıda bilimsel çalışmayla ele alındığını vurgulayan Demirkesen, şunları kaydetti:

"Fırat Üniversitesince gerçekleştirilen, 'Türkiye'nin Doğusunda Kadın İdrar Kaçırma Risk Faktörleri ve Yaygınlığı' başlıklı araştırma, 17-80 yaş arasında toplam 2 bin 275 kadın üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmada, katılımcıların yüzde 46,3'ünün idrar kaçırdığı belirlendi. Araştırmada idrar kaçırma nedeni, yüzde 21,3 stres, yüzde 19,9 sıkışma ve yüzde 16,7 karışık tip olarak tespit edildi. Araştırmada, yaş, doğum sayısı, pelvik organ sarkması ve zor doğum risk faktörü olarak belirtildi."

Pamukkale Üniversitesince yapılan "Türkiye'nin Batısında İdrar Kaçırma, Aşırı Aktif Mesane ve Aşağı İdrar Yolu Yakınmalarının Yaygınlığı: Toplum Bazlı Araştırma Sonuçları" başlıklı araştırmaya da değinen Demirkesen, "Katılımcı kadınların yüzde 38,7'sinde idrar kaçırma sorunu saptandı. Araştırmada, idrar kaçırma nedenlerinde stres yüzde 21,2, sıkışma yüzde 8,2 ve karışık tip yüzde 2,6 olarak kaydedildi. Her iki araştırmada da stres tip idrar kaçırmanın ilk sırada yer aldığı tespit edildi." ifadelerini kullandı.

Tokyo'da düzenlenen Uluslararası Konsültasyon Toplantısı'nda ise dünyadaki toplum bazlı tüm araştırmaların ele alındığını bildiren Demirkesen, "Burada yapılan değerlendirmede, dünyada kadınlarda idrar kaçırma oranının yüzde 25-45 olarak kabul edilebileceği belirlendi." diye konuştu.

- Botoks idrar kaçırmaya da çare oluyor

Demirkesen, tedavinin, idrar kaçırmanın mesane ya da mesane dışından kaynaklanıp kaynaklanmadığının iyi belirlenmesiyle mümkün olabildiğini dile getirdi.

Tedavi için düzenli sıvı tüketilmesi ve mesanenin boşaltılması gibi önlemlere ek olarak spor yapılması veya odaklanmış terapilerle pelvik taban adalelerinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Demirkesen, "İlaçlı tedavi de mümkün. Bu konuda birçok yeni ilaç ülkemizde de bulunmakta ve kullanılmaktadır. Bu şekilde sonuç elde edilemiyorsa botulinum nörotoksini (botoks) uygulanabiliyor. Bu uygulama, mesane içine sistoskopiyle yapılabiliyor." dedi.

Ayak bileğinin iç kısmına ince iğne yardımıyla düşük seviyede elektrik uyarısı verilmesi gibi farklı tedavi seçeneklerinin de bulunduğunu kaydeden Demirkesen, "Şiddetli olmayan mesane çıkışı kaynaklı idrar kaçırmada yeni uygulanmaya başlayan radyofrekans veya lazer yöntemleri de söz konusu. Bu yöntemlerle tecrübe kısıtlı, ilgili sonuçlar bekleniyor. Mesane çıkışı kaynaklı idrar kaçırmanın en etkin tedavisi, bugün için cerrahi yöntemlerdir." bilgisini verdi.


Yorumlar