Gül hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

Gül hastalığı nedir, gül hastalığı nasıl tedavi edilir? internet üzerinden sıkça araştırılıyor. Detaylar haberimizde.

Google Haberlere Abone ol
Gül hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir?

Gül Hastalığı özellikle orta yaşlı kadınlarda daha çok görülen, yüz bölgesinde görülen, özellikle yüzün orta hattında yerleşen kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. İlk başladığı zamanlarda gelip geçici kızarık atakları şeklinde, daha sonra yerleşik bir kızarıklık şeklinde damarların çok belirgin olduğu bir durumla karakterize olup, ilerleyen evrelerde deride kabarık bir görünüm şeklinde görüldüğü içininflamatuar adını alır.

Gül hastalığının daha ileri evrelerinde yüzde ödem denilen şişlikler meydana gelir. Rinofima denilen ve yağ bezlerinin büyümesine bağlı olarak burunda büyüme gibi görüntü bozuklukları da oluşabilir.

Gül hastalığı her yaşta görülebilmekle birlikte daha çok 30-50 yaş grubunda görülür fakat gençlerde de görülebilir. Gül hastalığına kadınlarda daha çok rastlanmakla birlikte erkeklerde de görülebilir. Hatta erkeklerde kendini daha ağır gösterebilmektedir.

Gül Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Gül hastalığına neden olan mikroorganizmayı ortadan kaldırmaya yönelik antibiyotik içerikli merhemler veya ağızdan alınabilecek ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan ilaçlar arasında tetrasiklin grubu antibiyotikler ilk tercihler arasındadır. Bunun dışında doksisiklin, minosiklin, eritromisin adındaki antibiyotik ilaçlar hem merhem olarak hem de ağızdan alma yöntemiyle gül hastalığının tedavisinde kullanılır.

Gül hastalığı için ilaç kullanırken, güneş ışınlardan korunmak için güneş kremleri kullanmak gerekir.

Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen daha ağır daha şiddetli durumlarda izotretinoin denilen A vitamini türevleri kullanılır. Eğer dokuda hipertrofik değişiklikler meydana geldiyse bir takım cerrahi müdehalelerle tıraşlama işlemleri yapılır.

Yorumlar