Göz tembelliği tedavi edilebilir mi?

Erken yaşlarda tedavisi yapılmayan göz tembelliği hastalığı kalıcı hale gelebiliyor. Düzey Göz Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Op.Dr. Mustafa Karakoç, günümüzde birçok yetişkin bireyin göz tembelliği yüzünden polislik ve ehliyet sınavlarında zorlandığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Göz tembelliği tedavi edilebilir mi?

Düzey Göz Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Op.Dr. Mustafa Karakoç, günümüzde birçok yetişkin bireyin göz tembelliği yüzünden polislik ve ehliyet sınavlarında zorlandığını belirterek tedavi yöntemlerini anlattı: 

“Göz tembelliği, genelde çocukluk döneminde ortaya çıkar ve zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı hale gelir.” diyen Op.Dr. Mustafa Karakoç,”Göz tembelliği bir gözün net gördüğü, diğer gözün bulanık gördüğü durumlarda, gözün bulanık görmeyi öğrenmesi, bir bakıma görme işlevini, daha iyi gören göze devretmesidir. Bu sorun sekiz yaşına kadar fark edildiğinde çeşitli yöntemlerle tedavi edilir ve genellikle başarılı sonuçlar alınır” diyerek devam etti.

Tedavisi yapılmamış göz tembelliği 9 yaşından sonra kalıcı hale gelir ve bu bireyler, yetişkin olduklarında, polislik ve ehliyet sınavlarında zorluklarla karşılaşırlar. Aynı zamanda tembel gözde ortaya çıkacak olan kayma da onları psikolojik yönden etkileyecektir.

Op.Dr. Mustafa Karakoç, göz tembelliği tedavisinde amacın, tembel göze yeniden görmeyi öğretmek olduğunu, eğer bu gözde, şaşılık ya da katarakt hastalıkları varsa önce bunların tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra tembel olan gözün tedavisine geçilir. Özellikle çocuklarda uygulanan en etkili tedavi yöntemi, kapama tedavisidir. İyi gören göz bir bant veya gözlük yardımı ile günde birkaç saatliğine kapatılarak tembel gözün çalışması sağlanır. Yetişkin bireylerde ise amaç, tembel gözün görme keskinliği yüzdesini artırabilmektir.

Tıp dünyası bu konu ile ilgili sürekli olarak araştırma ve çalışma yapmakta, gelişen teknolojiyi bu yönde kullanmaktadır.

CAM Stimülatör Egzersizi, Neurovision Tedavisi, AmbpiNet Uygulaması gibi teknolojik yöntemlerle, göz tembelliği tedavisinde başarı sağlanmaktadır. Özellikle ailelerin bu konuda bilinçli olması gerektiğini belirten Op.Dr. Mustafa Karakoç, “ Gözlerin net görmesi, çocukların okul başarılarını da etkilemektedir. Tahtayı bulanık gören çocuklar, herkes öyle görüyor zannettikleri için bu şikayetlerini fark edemezler. Ailelerin bilinçli olması ve çocuklarını düzenli olarak muayene ettirmeleri gerektiğini” söyledi.

Yılda bir kez yapılan, rutin göz muayenesi ile çocukların göz sağlığı korunabiliyor ve gelecekte ortaya çıkabilecek büyük sorunların önüne geçmek mümkün oluyor.

Yorumlar

halime merhaba benim esim 25 yaşında göz tembelligi var bu yüzden ehliyet alamıyor bize yardımcı olurmusunuz bunun tedavisi varmi ameliyatla lütfen bilgi verirseniz sevinirim