Gebelikte İbuprofen kullanımı, kız bebeğin doğurganlığını olumsuz etkiliyor

Gebeliğin ilk üç ayında kullanılan İbuprofen, kız bebeğin doğurganlık potansiyelini olumsuz etkiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Gebelikte İbuprofen kullanımı, kız bebeğin doğurganlığını olumsuz etkiliyor

Uzmanlar, gebeliğin ilk üç ayında alınan ağrı kesicilerin, kız bebeğin doğurganlığını olumsuz yönde etkilediğini açıkladı. Yapılan araştırmaya göre, İbuprofen, hamileliğin ilk üç ayında alındığında; kız olan bebeğin yumurta sayısını, potansiyel olarak çocuğun gelecekteki doğurganlığını etkilediğini ortaya koydu. Genellikle kadının sabit sayıda yumurta ile doğduğu düşünülürse de, yapılan bu araştırma İbuprofen kullanımının yumurta sayısını etkilediğini ortaya çıkardı.

Edinburgh Üniversitesi'nde araştırmanın ortak yazarı Rod Mitchell, "Doğurganlık oranlarının son yıllarda gerilediğini biliyoruz ve esasen böyle olmasının olası bir nedenini arıyoruz" dedi. Mitchell, nispeten yakın zamanda bir gerileme olduğu için, toplumsal faktörlere ek olarak [ağrı kesiciler dahil olmak üzere] çevresel faktörlerin rol oynayabileceği düşünülüyor, dedi.

Fransa ve Danimarka'daki Human Reproduction dergisinde yer alan Mitchell ve arkadaşları, 7 ila 12 hafta arasında sona eren insan cenininden alınan yumurtalık dokusu kullanılarak gelişen yumurtalıklarda ibuprofen'in etkisini nasıl incelediğini rapor etti.

Çalışmanın ilk aşamasında, ibuprofenin gerçekten plasenta bariyeri geçtiğini ortaya çıkarmak için, anneleri ibuprofen kullanan fetüslerden 13'ünde göbek bağı kordonundan alınan kan analiz edildi. Fetusun her biri için, doku daha sonra çoklu koşullar altında kültürlendi; bir numune ibuprofen içermedi ve diğerleri ise içerdi.

İbuprofene maruz kalmayan örneklerle karşılaştırıldığında, yedi günden sonra, ağrı kesicide kordon kanı seviyesine eşit konsantrasyonda yıkananlar ortalama yumurtalık hücresi sayısının % 50'sini ve % 50 ila % 75 arasında daha az "germ hücresi"  (yumurta haline gelen hücreler) bulundu. Bu, hücre ölümünde bir artışa ve daha fazla hücrenin çoğalmasına neden olduğunu ortaya koydu.

Yapılan ileri düzey deney, hasarın, 8-12 hafta arasındaki fetüslere karşı ibuprofene maruz kaldıktan sonra en erken iki günde başladığını gösterdi. Örneklerin bir alt kümesi için beş günlük iyileşme süresinden sonra, yalnızca ibuprofen etkilerinde kısmen bir iyileşme gözlemlendi, ancak sadece yumurta hücreleri geri döndüğü incelendi.

Fakat Mitchell, vücuttaki durumun çanak içerisindeki durumdan farklı olabileceğine, doğurganlık etkilenmeden önce yumurta hücresi kaybının hangi seviyede tolere edilebileceğinin veya yumurtalıkların daha uzun sürede iyileşip iyileşmeyeceğinin bilinmediğine dikkat çekiyor. 

Mitchell, hamileler için yalnızca gerektiğinde ve en düşük dozda mümkün olan en kısa sürede ağrı kesici alması gerektiğini belirtti. Mitchell, anne adaylarının hamileliğin ilk üç ayında parasetamol seçmeleri ve ancak 30 hafta sonra ibuprofen almaları önerilir, dedi.

Cambridge Üniversitesi'nde üreme fizyolojisi profesörü William Colledge, araştırmaya katılmadı ve araştırmanın ilginç olduğunu söyledi, çünkü kadınların hamilelikte olduğunu fark edemeyecekleri bir döneme geliyo dedi. 

İbuprofen nedir?

İbuprofen, bir non steroidal antienflamatuar ilaç etken maddesidir. Grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılır. 

Yorumlar