Florürlü vernik nedir, Florürlü vernik uygulaması nasıl yapılır, zararlı mı?

Florür vernik uygulaması Sağlık Bakanlığı ve MEB işbirliği ile okullarda uygulanmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa okullarda öğrencilere yönelik uygulanan florürlü vernik nedir, florürlü vernik uygulaması nasıl yapılır, zararlı mı?

Google Haberlere Abone ol
Florürlü vernik nedir, nasıl yapılır, zararlı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak okullarda öğrencilerin tedavisinde kullandığı florürlü vernik uygulaması konusunda velilerin kafası karışık. Sağlıklı dişlere sahip olmak için önce dış çürüklerini tedavi etmek ve diş minesinin güçlendirmek gerekir. Özellikle okul öncesi çocuklarda florürlü vernikler uygulanmaktadır. Peki, florürlü vernik nedir? Florürlü vernik nasıl uygulanır? Florürlü vernik zarar lı? İşte bütün soruların cevapları: 

FLORÜRLÜ VERNİK NEDİR?

Dünya genelinde yarım yüzyılı aşkın bir süredir florür diş çürümelerini önlemek için lokal ve sistemik uygulamalarla içme suları, süt, tuz, diş macunları, ağız temizlik ürünleri ve gıda takviyelerinde kullanılıyor. Ayrıca son yıllarda çocukların dişlerine florlu vernik uygulaması yapılıyor. Ancak son günlerde florürün çocuklarda zeka geriliğine, tiroid hastalıkları, bunama, hiperaktivite ya da uyuşukluk, kısırlık, kanser gibi sağlık sorunlarına yol açtığına ilişkin haberler “florür yararlı mı, zararlı mı?” sorusunu gündeme getirdi. Dünya Sağlık Örgütü Global Ağız-Diş Sağlığı Programı çerçevesinde Afrika, Asya ve Avrupa'da florürün diş macunları, su, süt ve tuzda takviye edilmesi konusunda projeler yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporunda florürün yetersiz ya da aşırı miktarlarda alınmasının sağlığı olumsuz etkilediğine dikkat çekilerek yetersiz olduğunda diş çürümelerine, aşırı olduğunda da endemik florozis gibi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor.  İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) içme suyu florürlü olan ve olmayan yerlerde yaşayan çocuklarla ilgili yürüttüğü karşılaştırmalı çalışma sonucunda florürlü su içen çocuklarda diş çürümelerinin yüzde 60 daha az olduğu rapor ediliyor. Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü içme sularındaki flor miktarını 1.5 mg/l den daha düşük olarak önermektedir. 

FLORÜRLÜ VERNİK UYGULAMASI KİMLERE YAPILABİLİR?

Flor vernikleri yüzde 5 sodyum florür içermektedir. Bu da bir macun ve ağız gargarasına oranla oldukça yüksektir. Uygulama esnasında minedeki florür oranının yüzde 77 arttırır. Bir yaşından 99 yaşına kadar flora karşı her hangi bir alerjisi olmayan çürük önleme amaçlı, dişli bireylere uyglanır. Ortodontik tedavi esnasında ağız hicyenine destek olmak amaçlı uygulanır. Tükürük yapısı zayıf ağız kuruluğu olan bireylerde uygulanır. El maniplasyon yeteneği gelişmemiş 7 yaş altı çocuklarda, zihinsel gelişimini tamamlamamamış erişkin ve çocuklarda, 

Kanser tedavisi nedeniyle ağız kuruluğu sebebiyle çürük oluşma olasığlı yükse olan kişilerde, 

Yatalak hastalarda

Çürük insidansı yüksek bireylerde  ve çürük oluşumunun engellenmesinin istendiği koruyucu diş hekimliği alanlarında 

Diş taşı temizliği sonucu gelişen hassasiyetin giderilmesinde 

diş gıcırdatması sonrası ve hatalı fırçalama sonucunda diş diplerinde oluşan kole 9hassisiyeti dediğimiz minesisz alanların hassasiyetinin igiderilmesinde kullanılır.

Diş heikimi tarafından uygulanması yapılmadan önce diş yüzeyleri temizlenir ve diş diplerine uygulanıır.

Uygulama sınrasında 30 saniye ile i2 dakika arasında kendiliğinden kurur ve diş yüzeyinde bal mumu tabakası şeklined tutunma sağlar ve flor buradan diş yüzeyine salınım gerçekleştirir.

Tükürük ile tamasıyla vernik kurumaya başlar. Bu nedenle diş yüzeyine srdükten sonra tükürük temeasının sakıncası yoktur. LHastanın yarım saat boyunca bir şey yiyip içmemesi gerekir. Flor veriğin gerçek anlamda diş yüzeyinde işlev görmesi için 6-8 saat kalması gerekir. Bu nedenle bu süre boyunca diş fırçalama yapılmamalaldır. Çocuk hastalarda tadından çekinmemeleri için firmalar tarafından içeirğine oramalar yerleştrilmiştir. 

FLORÜRLÜ VERNİK ZARARLARI VE RİSKİ 

Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite riski yok denecek kadar azdır. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır. Bu sebeple çocuklarda güvenle kullanılabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Amerikan Petiyatri Akademisi, Amerikan Diş Hekimleri Birliği gibi dünyanın önde gelen sağlık kuruluşları tarafından florürürün önemli bir mineral olduğu, özellikle çocuklarda diş minesini güçlendirererk dişleri çürümelere karşı korudğuu bildiriliyor.

Dünya Sağlık GÖgrütü Global Ağız - Diş Sağlığı Progarmı çerçevesinde Afrika, Asya ve Avrupa'da florürüün düşy macunları, su, süt ve duzda takviyesi edilmesi konusunda projeler yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporunda florürünün yetersiz ya da aşırı miktarlarda alınmasının sağlığı olmusuz etkilediğine dikkat çekilerek yetersiz olduğunda diş çürümelerine, aşırı olduğunda da endemik florozis gibi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor.

FLORÜRLÜ VERNİK UYGULAMASINDAN SONRA NE YAPMAK LAZIM

Uygulamadan sonra 30 dakika süre içinde hiçbir şey yiyip içilmemeli, sonrasında da 4 saat sert ve sıcak yiyieceklerden uzak durulmalıdır. Florür vernik uygulandığı gün dişler fırçalanmamamalı, ertesi gün düzenli olarak fırçalannmaya devam edilmelidir. Bu uygulama 6 ayda bir hekim kontrülü ile yapılmalıdır.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar