Fazla kilolu hastalara diyabet cerrahisi müjdesi

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, fazla kilolarına bağlı diyabeti olan hastalara diyabet cerrahisi uygulandığını belirtti.Prof. Dr. Emin Ersoy, diyabet tedavisindeki rehberlere de girmiş cerrahi tedavilerde...

Google Haberlere Abone ol
Fazla kilolu hastalara diyabet cerrahisi müjdesi

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, fazla kilolarına bağlı diyabeti olan hastalara diyabet cerrahisi uygulandığını belirtti.

Prof. Dr. Emin Ersoy, diyabet tedavisindeki rehberlere de girmiş cerrahi tedavilerde hastaların hangi kriterlere göre seçilmeleri gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ersoy, bu uygulamadan Tip 2 diyabetik hastalarla, Tip 2 diyabetik olup da ilaçlar ve insülinle kontrol edilemeyen ve giderek daha fazla insülin ve ilaç kullanmak zorunda kalan hastaların yararlanabileceğinin altını çizdi.

Çeşitli ameliyat yöntemlerinin laparoskopik olarak uygulanmakta olduğunu ve bunların da, “Sleeve gastrektomi (Tüp mide), Gastrik by pass, doudenal switch, SADI-S, Partition, İleal interpozisyon” gibi ameliyatlar olduğunu belirten Prof. Dr. Ersoy, “Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağı hastaya göre deneyimli merkezlerdeki cerrahlar tarafından saptanır. Cerrahi yöntemin seçiminde, fizyolojiyi en az bozan, en etkili yöntemlerden birisi seçilir. Seçimde hastanın obezite derecesi önemlidir” ifadesini kullandı.

Obezlerin 3 sınıflamada kategorize edildiğini belirten Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, bu kategorileri, 1. sınıf obezite = Vücud kütle endeksi (VKİ) 30-35, 2.sınıf obezite= VKİ 35-40, 3.sınıf VKİ 40 ve üzeri olarak sıraladı.

Prof. Dr. Ersoy, bu sınıflamaya göre sadece fazla kilolarına bağlı diyabeti olan hastalarda yani 3.sınıf morbid obezlerde sadece sleeve gastrektomi ve benzeri yöntemlerin yeterli olduğunu, 2. ve 1.sınıf diyabetik ve kilolu hastalarda ise ince bağırsakların son kısmı olan ileum bölgesini ağızdan alınan gıdalarla erken temas ettirerek hormon uyarımını artıran Partition, SADI-S gibi operasyonların tercih edildiğini kaydetti.

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, “Diyabet tedavisi için yapılan obezite ameliyatları laparoskopik olarak uygulanır. Zorunlu olmadıkça açık operasyona başvurulmaz. Laparoskopik yöntemin ameliyat sonrasında daha az ağrı, daha hızlı işe dönme ve daha iyi kozmetik sonuç gibi avantajları vardır. Hastalar 3-4 gün hastanede yatabilirler” dedi.

Prof. Dr. Ersoy, obezite merkezlerinin bulunduğu, endokrin takibinin yapılabildiği deneyimli merkezlerde operasyonların yapılmasının son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar