Et alırken nelere dikkat edilmeli?

Vatandaşlar et alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair araştırmalar yapıyor. Peki et alırken nelere dikkat etmeliyiz. Sağlıklı et nasıl seçilir?

Google Haberlere Abone ol
Et alırken nelere dikkat edilmeli?

Et alırken dikkat edilmesi gereken noktalar internet üzerinden sıkça araştırılıyor. Peki et alırken nelere dikkat etmeliyiz. 

Sağlıksız et alındığında ölümlere yol açabiliyor. Et satın alırken dikkatli olmamız gerekiyor. Salmonella ve listeria gibi bakterilerden dolayı yiyeceğimiz ve sağlıklı olmasını beklediğimiz etler ölümcül olabiliyor.

Etin sağlıklı olduğunu nasıl anlarız?

Bir üründe ancak gözle görülür bir bozulma olması halinde tüketici sağlık riski olduğunu anlayabilir. Söz konusu mikroorganizma henüz ortamda gözle görülür biçimde bozulmaya neden olmamış olabilir ancak önemli sağlık riskleri içerebilir. Bu nedenle, ne yazık ki tüketicinin bunu anlaması mümkün değildir. O nedenledir ki; kamunun etkin denetim yapması ve gereken önlemleri alması gerekir. Bunun için de başta gıda mühendisleri olmak üzere, ilgili tüm meslek gruplarından yeterli sayıda istihdam ön koşuldur.

Satın alırken nelere dikkat etmeli?

Öncelikle aldığınız yere dikkat edilmeli. Tezgahlardan hazır kıyma satın alınmamalı.

Et de dahil, tüm gıda maddelerini temiz ve hijyenik ortamlardan satın alın. Unutmayalım ki, ortamda var olan bir kirlilik, hijyen anlayışının eksikliğini ve muhtemel riskleri de işaret eder. Aynı şekilde, et ürünlerinin de mühendis kontrolünde işlenip işlenmediğini sorgulayın.

Sağlıksız et nedeniyle kişi hastalandığını nasıl anlar?

Salmonella ve Listeria üzerinden gidecek olursak; iki bakteri öncelikle mide bağırsak sistemine geçerek hastalıklara (Gastroenterit) neden olur. Salmonella şiddetli ishale ve buna bağlı olarak su elektrolit kaybına neden olurken Listeria şiddetli kramp ve bulantıya neden olur.

Listeria ölümlere neden olabilir. Bu ölüm oranları yaşlı, çocuk ve hamile kadınlarda daha fazla. Ayrıca hamile kadınlarda düşüklere neden olabilir.

Sağlıklı pişirme nasıl olmalı?

Pişirme de etin iyi pişmesi çok önemli. Ancak yanma veya kömürleşme oluşmamasına özen gösterilmeli. Ancak, etteki zararlı mikroorganizmalardan korunmada özen gösterilmesi gereken tek aşama pişirme değildir. Çiğ et ile temastan sonra başta eller olmak üzere kullandıklarınız tabak vs. gibi  ılık su ve deterjan ile yakınmalı ve iyice durulanmalıdır.

Yorumlar