Dünyaya erken merhaba diyenler buluştu

Doç. Dr. Ercan Tutak, "Pramatüre bebeğin hayata tutunması için tam donanımlı merkezlerde takip edilmesi önemli" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaya erken merhaba diyenler buluştu

Doç. Dr. Ercan Tutak, "Pramatüre bebeğin hayata tutunması için tam donanımlı merkezlerde takip edilmesi önemli" dedi.

Şişli Memorial Hastanesi 17 Kasım Dünya Pramatüre nedeniyle etkinlik düzenlendi. Hayata tutunmaya çalışan bebeklerin yaşadıklarına dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı arttırmak için yapılan etkinlikte konun uzmanları, aileler ve pramatüre çocuklar bir araya geldi. Etkinlikte konuşan Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar Uzmanı, Yenidoğan ve Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Ercan Tutak, pramatüre bebeğin hayata tutunması için tam donanımlı merkezlerde takip edilmesine vurgu yaptı.

"Türkiye’de her yıl 1,5 milyon kadar çocuk doğuyor, bunların 150 bini pramatür"

Pramatüre çocukların yaşadığı sorunlara değinen Doç. Dr. Ercan Tutak, "Türkiye’de her yıl 1,5 milyon kadar çocuk doğuyor, bunların 150 bini pramatür. Bunların yaklaşık 50 bini 1000 gramın altında doğuyor. Dünyada 10/1 oranında bebeğin pramatüre doğma riski vardır. Pramatüre bebeklerin iç organ gelişimi tamamlanmadığından doğduğu için akciğer ile ilgili sıkıntılar gelişebiliyor. Beyin ve sinir gelişimleri tamamlanmadan doğdukları için soluk almayı unutabilirler. Buna apne deniliyor. Nefes tutma nöbetleri olabiliyor. Kan şekerlerini kontrol edemiyorlar, metabolizmaları ona göre ayarlanmış değil. Beslenme problemler olabiliyor. Anne sütü dışında başka bir gıda aldıklarında bağırsakların ciddi problemler olabiliyor. Görme ve işitme sorunları olabiliyor. Bu tür sorunlarla mücadele etmek zorunda kalınabiliyor. Doğum haftası ne kadar küçükse bu sorunların sayısı ve şiddeti o kadar ağır oluyor" şeklinde konuştu.

Bebeğin pramatür doğmaması için iyi bir kadın uzmanın gebelik sürecini takip etmesi şart diyen Doç. Dr. Tutak, "Anne ve bebekte tespit edilmiş pramatür doğum eylemi için riskli görülen bebekse kadın doğum uzmanlarından daha özel yan dal olan uzmanlık olan perinatoloji merkezinde takip edilmesinde fayda var. Pramatüre bebeğin doğumunun önlenmesi en başta yapılması gereken durum. Buna rağmen doğdu diyelim; o zaman da iyi merkezlerde takip edilmesi, pramatüre bebeğin sağkalımı açısında daha önemli. Tecrübeli yenidoğan uzmanı ve tecrübeli yenidoğan hemşire ekibiyle bunların sağ kalım oranı çok daha fazla artmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yorumlar