Dikkat! Baş dönmesi mide kanaması belirtisi mi? Mide kanaması nedir?

Mide kanaması şikayetleri ile ABD'de her yıl yaklaşık 100 bin kişi hastanelere başvuruyor. Uzmanlar, erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın mide kanaması görülmektedir. Mide kanaması belirtileri; Baş Dönmesi , Göz Kararması, Ayakta Duramama, Halsizlik, Bayılmadikkat

Google Haberlere Abone ol
Dikkat! Baş dönmesi mide kanaması belirtisi mi? Mide kanaması nedir?

Genellikle insanlar arasında "mide kanaması" olarak adlandırılan kanama, aslında ağızdan başlayarak yemek borusu, mide ve bağırsaktan rektum ve anüse kadar olan bölgeyi içerir. Gastrointestinal sistemdeki bu kanamalar, üst gastrointestinal sisteme (yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk bölümü) ve alt gastrointestinal sistemde (ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs) olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Mide kanaması belirtileri
Mide kanaması, ani ve şiddetli kanama veya hafif ve sürekli göstermeyen şekillerde görülebilir. Koyu, katrana benzeyen dışkı, mide kanamasının en yaygın belirtilerinden biridir. Kanama şiddetli ise kan kusması, yorgunluk, baş dönmesi gibi diğer belirtiler görülebilir.

Uzmanlar, ani ve çok miktarlı kan kaybına yol açabilecek mide kanaması olan bir kişide en sık görülen 5 belirtiyi şöyle sıralıyor: 

  1. Baş Dönmesi 
  2. Göz Kararması
  3. Ayakta Duramama
  4. Halsizlik
  5. Bayılma
  6. Şok

Ayrıca uzmanlar, kanama nedeniyle;

  1. Hastanın Taze Kan Kusması, 
  2. Kahve Renkli Kusması, 
  3. Dışkının Siyahlaşması Ve 
  4. Yumuşaması 

gibi yakınmalarında ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Mide kanaması nedenleri

Hastanın aspirin, kortizon, kan sulandırıcı ve romatizmal ilaçlar ve ağrı kesici ilaçlar kullanması, düzensiz ve mide asidini artırıcı gıdalarla beslenmesi, alkol kullanımı, stresin varlığı, sigara kullanımı, yanık veya ağır travmaların geçirilmesi, yoğun bakımda herhangi bir sebeple tedavi edilmesi ve yaşın ilerlemesi mide kanamasını tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor. Başka bir sağlık sorunu nedeniyle aşırı kusma veya öğürme, yemek borusunda ve yemek borusunun mideye bağlandığı bölgede tahribata ve buna bağlı olarak kanamaya neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak yemek borusu ve midede oluşan iyi huylu veya kötü huylu tümörler kanama nedenleri arasında gösteriliyor.

Mide kanaması tedavisi

Mide kanaması tedavisinde izlenecek yol kanamanın nedenine bağlı olarak değişebiliyor. Kullanılan ilaçlar nedeniyle yaşanan mide kanamasında, bu ilaçlar kesilerek, alternatif ilaç kullanımı önerilebilir. Kanama sebebi enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi uygun seçenekler arasında yer alıyor. Bazı durumlarda sindirimi kolaylaştırmak için probiyotikler kullanılabileceği gibi alkol ve sigarayı bırakmak, düzenli ve sağlıklı bir beslenme programına geçiş yapmak tedavi için kritik önem taşıyor.

Mide kanaması tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Mide kanaması geçiren bir kişi tekrarlama ihtimaline karşı günlük yaşamında dikkat etmesi gerekenlerin başında, düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi geliyor. Yoğun baharat içeren gıdalar, kafeinli ve gazlı içecekler, ağrı kesici kullanımındaki artış mide kanamalarını tetikleyici bir etki yaratacağından uzmanlar tarafından önerilmiyor.

Dr. Erhan Ergin: Mide kanaması şüphesinde, hayati fonksiyonlar kontrol edilmeli

En tehlikeli olan mide kanaması türlerinin ülser ve siroza bağlı olarak gelişen varis kanamaları olduğuna dikkat çeken Manisa Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Erhan Ergin, mide kanamasının nedenlerini şöyle açıkladı: “Sadece mideden değil yemek borusu, mide ya da midenin çıkışındaki oniki parmak bağırsağının herhangi bir bölgesinden olan kanamaya mide kanaması diyoruz. Mide kanamasındaki neden ya orda bir yara vardır, bir ülser vardır veya bir damarda yırtılma, çizilme vardır. Mide kanaması şüphesi varlığında hekim öncelikle hayati fonksiyonlarını kontrol eder. Hastanın genel durumu kötü, tansiyonu düşük, nabız yüksek veya şuurda bozulmalar fark edilirse hastanın hemen damar yolu açılır. Serum ve kan nakli yapılır. Mide kanaması belirtileri kesin varsa, hastanın genel durumu toparlayıp gastroduodenoskopi yapılana kadar hastaya ayrıca damardan asit baskılayıcı ilaçlar da verilmeye başlanır. Hastanın hayati fonksiyonları elverdiğinde ise kanamanın nedeninin araştırılması için hastaya en kısa zamanda gastroduodenoskopi işlemi yapılır. İlaçlarla ya da endoskopik müdahalelerle kanaması durmayan hastalarda cerrahi tedaviler de nadir de olsa gerekebilir”

Mide kanamasına yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmadığı sürece rahatsızlığın tekrarlayabildiğine dikkati çeken Ergin, mide kanaması geçiren hastanın düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi gerektiğine işaret etti. Ağrı kesici kullanımını azaltmak gerektiğine dikkat çeken Ergin, mide asidini baskılayan mide koruyucu ilaçlarla birlikte kullanmasının daha faydalı olacağını belirtti.

Yorumlar