Çölyak hastalığı nedir, tedavisi var mıdır?

Çölyak hastalığı genellikle 8-12 ay ya da 30-40 yaşları arasında belirtileri yoğunluk gösterse de her yaştaki bireyde bulunması mümkündür. Genellikle ailesinde çölyak hastalığı öyküsü bulunan ve hastalık belirtilerini taşıyan kişilerin yakın mercek altında izlenmesi gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Çölyak hastalığı nedir, tedavisi var mıdır?

Çölyak hastalığı, ince bağırsağın gluten proteinine karşı ömür boyu sürecek alerjisi olarak bilinir. İnce bağırsaktaki villus isimli çıkıntılar gıdaların emilip daha çok alınabilmesini sağlar. Ancak çölyak hastalarında guliten alındığı takdirde bağırsakta alerji oluşur ve villus çıkıntıları tahrip olur. Dolayısıyla bağırsak yoğunluğu azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Hastalığın bu aşamasında belirtilen ortaya çıkmaya başlar. Genellikle 8-12 ay ya da 30-40 yaşları arasında belirtileri yoğunluk gösterse de her yaştaki bireyde bulunması mümkündür. Genellikle ailesinde çölyak hastalığı öyküsü bulunan ve hastalık belirtilerini taşıyan kişilerin yakın mercek altında izlenmesi gerekir.

Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

  • karın bölgesinde şişlik
  • kilo alamama, yaşa göre gelişememe
  • kas zayıflığı
  • anemi
  • iştahsızlık
  • geçmeyen eklem ve kemik ağrıları
  • asabiyet
  • ciltte döküntülü kaşıntı
  • bezginlik hali

Bu belirtilerin görüldüğü her durumda kesin çölyak hastalığından söz etmek doğru değildir. Belirtilerin farklı bir hastalığın habercisi olabileceği de unutulmamalıdır. Hastalığın var olup olmadığı kan testi ve bağırsak biyopsisi ile netleşir.

Çölyak hastalığının tedavisi var mıdır?

Çölyak hastalığının tedavisi glutensiz bir yaşamdır. Arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi gluten içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Gluten diyeti yapılmaya başlandıktan 3-6 ay içerisinde bağırsaklardaki tahribat onarılacak ve belirtiler yok olacaktır. Ancak hastalık belirtilerinin geçmesi gluteN diyetinin bırakılacağı anlamına asla gelmemelidir. Hatta vücut hiçbir tepki vermese de çölyak hastası bir kişi gluten içerikli besinler tüketemez. Hastalığın ilerlemesi bağırsak kanseri gibi önlenmesi daha zor hastalıklara neden olabilir.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Evde çölyak hastası bir birey var ise, glutenli besinler kesinlikle onun çatal, kaşık ve glutensiz yiyeceklerine dokundurulmamalıdır. Minimal oranlarda bile olsa hastayı etkileyeceği unutulmamlıdır. Çocuklarda görülen çölyak beraberinde daha sıkıntılı bir süreç getirebileceği için gluten içeren gıdaların evde bulundurulmaması gerekir.
 

Yorumlar