Çocuklarda düşmeyen ateşe dikkat

Yüksek ateş çocukların sağlığını olumsuz etkiliyor. Çocukları ateşlenen ebeveynlerin nasıl davranacaklarını bilmemesi kalıcı hasarlara sebebiyet verebiliyor. Yüksek ateş karşısında neler yapılmalı detayları haberimizde

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda düşmeyen ateşe dikkat

Çocukları ateşlenen ebeveynlerin yanlış uygulamaları sonucunda kalıcı hasarlar ortaya çıkabiliyor. Ne zaman doktora gitmek gerektiğini kestiremeyen ebeveynler için öneriler haberimizde.

Vücut ısısı beynimizde bulunan bir merkez tarafından yönetilmektedir. Çeşitli etkenlere bağlı olarak beyinde bulunan hipotalamusa adı verilen merkeze etki ederek ateşin yükselmesine sebep olur. vücut bağışıklık sisteminin de etkilenmesine sebep olan olumsuz dış etkenler ateşin yükselmesine sebep olan pirojenlerin ortaya çıkarır. 

Yüksek ateş sanıldığı gibi bir hastalık değildir. Vücutta ortaya çıkan olumsuzlun bir belirtisidir. Enfeksiyon gibi dış etkenlerin sebebi ile vüdutta yalnış giden bir şeylerin olduğu sinyalini verir. Ateşelenen çocuk için öncelikli olarak bunun sebebinin belirlenmesi gelir ve belirlenen hastalığa yönelik tedavi uygulamak önemlidir. Anne babaların düştüğü en büyük hatalardan biri hastalığı belli olmayan ateşlenen çocuğa doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik vermeleridir.

Vücudun ısısını iyi ölçmeden ateşli olduğu kanısına kapılmamak gerekir. Vücut ısısı, yaşa göre değişiklik gösterir. Çocuklarda koltukaltından 37,4 ve üzeri, makattan 38 ve üzeri, kulaktan ise 37,6 ve üzeri olan değerler yüksek ateş olarak kabul edilmektedir.

Yükselen ateş vücut enerjisini düşürür. Nefes alıp verme hızı gözle izlenebilir seviyede hızlanır. Kol ve bacaklar soğuk olurken gövde ise yüksek ateşli seyreder. Yüksek ateş esnasında çocuğun genel durumu iyi izlenmelidir. Genellikle viral enfeksiyonlara bağlı olarak yükselen ateş her zaman ciddi bir hastalık belirtisi olmayabilir. Uzun süre geçmeyen yüksek ateş ihmale gelmez. 0-3 ay arası bebeklerde normalin üzerindeki her ateş için beklemeden doktora başvurulmalıdır. Daha büyük çocuklar için çocuğun genel durumu cilt rengi solunumunun düzenli, bilincinin aktif olup olmadığı beslenebilmesi gibi durumlar yol göstericidir. Bununla birlikte;

Ateş 39 derecenin üzerine çıkıyor ve 72 saatten daha uzun sürüyorsa

 Ateşle birlikte sürekli ağlama, inleme ve huzursuzluk hali varsa ve ateş düşmesine rağmen huzursuzluğu devam ediyorsa,

Daha önce havale geçirmişse

Ateşle beraber cildinde kırmızı mor döküntüler oluşuyorsa,

Sürekli uyuklama hali, bilinç bulanıklığı

Ön bıngıldağında atma ve kabarıklık durumu varsa

Ağız mukozasında kuruluk, gözyaşının olmaması, göz küresinde ve bıngıldakta çöküklük gibi sıvı kaybı bulguları varsa

Zor ve sık nefes alma ense sertliği, devamlı kusma, sık ishal gibi durumlar varsa vakit kaybetmeden mutlaka doktora başvurmak gerekir.

YÜKSEK ATEŞTE YAPILMASI GEREKENLER

Çocuğun bulunduğu ortam serinletilmeli, oda ısısı 21-22 derecede tutulmalıdır. Oda ısısını ayarlayabilmek için havalandırma cihazları ve klima kullanılabilir. Ama çocuğun direk olarak hava akımının karşısında bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

Çocuğun üzerinde hafif ve gevşek giysiler olmalı, kalın örtülerle üzeri örtülmemelidir

Islak ılık bezlerle kompres yapılmalıdır. Alkol veya sirke ile pansuman yapmak, soğuk duş aldırmak yanlış uygulamalardır.

Ateş, vücutta sıvı kaybına yol açar; bu nedenle bol ılık sıvı gıda verilmelidir.

Doktorun önerdiği ateş düşürücü şuruplar çocuğun yaşına ve kilosuna uygun olarak verilebilir.

Ağır karaciğer hasarına yol açabileceğinden dolayı çocuklarda ateşli hastalık sırasında ateş düşürücü olarak aspirin verilmemelidir.

Soğuk değil Ilık su ile banyo yaptırılmalıdır buzlu su uygulaması doğru değildir.

Yorumlar