Buz yemek ihtiyacı hastalık belirtisi

Sürekli buz yemek istiyorsanız dikkat! Hastalık belirtisi olabilir.

Google Haberlere Abone ol
Buz yemek ihtiyacı hastalık belirtisi

Buz yemek ihtiyacı hissediyorsanız dikkat! Buz yemek kansızlık belirtisi olabilir. Taş, toprak, kahve buz gibi gibi şeyleri yeme isteği duyuyorsanız hemen kan değerinizi ölçtürün.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya nüfusunun neredeyse yüzde 30’unu etkileyen kansızlık, saç dökülmesi, çarpıntı ve halsizlik gibi birçok rahatsızlığa neden oluyor. Doğru beslenmemek ve tedaviyi ihmal etmenin ilerleyen yaşlarda ciddi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor.

Kansızlık, tıbbi karşılığı ile “anemi”, dokulara oksijen taşıyan kan elemanlarının yetersiz olması olarak tanımlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre hemoglobin değerinin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL’nin altında olmasının anemi olarak değerlendirililiyor.

Taş, toprak, kahve ve buz yeme isteği kansızlık belirtisi

Erişkin bir hastada en sık görülen kansızlık belirtilerinin halsizlik, baş dönmesi ve çarpıntıdır. Bazı özel durumlarda ise; taş, toprak, kahve, buz yeme isteği, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, dudak kenarında çatlamalar görülebilir.

Anne sütü kansızlık riskini azaltıyor

Anemi, birden çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Kansızlığın birden çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında demir eksikliği, talasemi sendromları, kronik böbrek hastalığı, endokrin hastalıklar, B12 eksikliği, folik asit eksikliği, kemik ve kemik iliği hastalıkları, kronik hastalığa bağlı anemiler, karaciğer hastalıkları ve emilim bozuklukları yer alıyor.

Tedavi kansızlığın nedenine göre değişkenlik gösteriyor

Kansızlığın tedavisinden önce sebebinin ortaya konularak nedeninin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ilaçlarla vitamin eksikliği giderilmeli gerektiğini ve hatta kişinin  yaşamsal fonksiyonlarını tehdit ediyorsa kan vermek de gerekebilir, diyor.

Düzenli ve doğru beslenme tedavide önemli

Kansızlık tedavisinde doğru ve düzenli olarak özellikle demir içeren gıdalar ile beslenmek önemli. Kansızlığı olanla özellikle karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti, yumurta, üzüm ve pekmez, kuru baklagil, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı) fındık, fıstık ve susam tüketebilirler.

Yorumlar