Bilim insanları 'beyni onaran çip' geliştirdi

Bilim insanları yapay nöronlar geliştirdi. Bu nöronlarla insan bedeninin onarılması amaçlanıyor. Geliştirilen çipin insan beynindeki nöronları taklit ederek insan bedenini onarması hedefleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Bilim insanları 'beyni onaran çip' geliştirdi

Asıl görevi bilgi transferi olan nöronlar sinir sistemimizin temel fonksiyon birimlerinden biridir. Nöronlar insan vücudundaki bir çok işlevin görülmesinde etkisi vardır. 

Burada çıkacak bir sorun ise bir çok hastalığa ve soruna neden olabilecekken bilim insanları yapay nöronlar geliştirerek bu sorunların önüne geçmeyi hedefledi.

İnsan bedenini onarmak hedefiyle yola çıkan bilim insanları insan bedenini yeni bir yolunu buldu. Bath Üniversitesi’nde konu üzerinde uzun zamandır çalışmalarını sürdüren bir ekibin geliştirdiği çip, insan beynindeki nöronların çalışma şeklini taklit edebiliyor.

Beyinden bedenin geri kalanına elektrik sinyalleri ileten hücreler olarak bilinen nöronları taklit etmeyi başaran bilim insanları, bunun için bir çip gelişltirdi. Bilim insanları geliştirilen teknoloji ile nöronların bozulması veya ölmesiyle oluşan hastalıkları tedavi edebileceğini belirtiyor. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bath Üniversitesi Fizik Profesörü Alain Nogaret, Nöronların bugüne kadar kara kutular gibi olduğunu ama kara kutuyu açıp içine bakmayı başardıklarını söyledi. Nogaret, "Buluşumuz çığır açıcı çünkü gerçek nöronların elektriksel özelliklerini çok detaylı bir şekilde taklit edebiliyor” iafdelerini kullandı.

Bilim insanlarından 'beyni onaran çip'

Sinir sisteminin elektrik sinyallerine tepki verebilecek nöronlar geliştirmek uzun zamandır tıbbın hedefleri arasında olduğunu söyleyen Prof. Nogaret, bunun zorlukları arasında devreleri tasarlamak ve bu devrelerin gerçek nöronlar gibi tepki vermesini sağlayacak parametreleri tespit etmek olduğunu belirtti. Prof. Nogaret, "Bu parametreleri bulduk ve geliştirdiğimiz devrelere aktardık” diye konuştu.

Buluşlarını Nature Communications dergisinde yayınlayan araştırmacılar beynin hafızada önemli rol oynayan kısmı olan hipokampus ve nefes almayı kontrol eden kısmındaki hücreleri taklit etmeyi başardı. Bu da beyne yerleştirilecek çiplerle kalp yetmezliği ve Alzheimer hastalığı gibi sorunların giderilmesine kapı aralıyor.

Araştırmada yer alan profesörlerden Julian Paton ise “Solunum sistemini kontrol eden nöronları taklit edebilecek minyatür çiplerin geliştirilmesi ve insan beynine yerleştirilmesi biyoelektronik için son derece heyecan verici” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar