Bel ve boyun fıtığı tedavi edilmezse felç yapabilir

Birçok insan tarafından ciddiye alınmayan bel ve boyun fıtıkları aslında insan hayatını kökünden olumsuz etkileyebilecek büyük riskler barındırıyor. Öyle ki, uzmanlar bel ve boyun fıtığının felç nedeni olabileceği uyarısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Bel, boyun fıtığı tedavi edilmezse felç yapabilir

Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Engin Çiftçi, bel ve boyun fıtıklarına bağlı ağrıların toplumda çok sık ve yaygın görüldüğünü ifade ederek, tedavi edilmediği takdirde ileride felce yol açabileceğini söyledi. Bel ve boyun ağrılarının toplumda en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan olduğunu, en çok bel, boyun ve sırt bölgesinde görüldüğünü belirterek, “Bel ve boyun fıtıklarının önemli bir kısmının sebebi, ağır işler sonucunda boyna ve bele binen yükün, orada basınç oluşturmasına bağlı olarak omurga kemikleri arasında bulunan disklerin fıtıklaşmasıdır. Bu fıtıklar ters bir hareketle, ağır yük kaldırmayla, hapşırma ve bazen de tuvalette ıkınmayla oluşabiliyor. Bu yüzden bunlara dikkat etmek gerekir. Bu nedenlerin yanında bazı genetik nedenler de bu rahatsızlıklara yol açabilir. Bazı insanlarda hiçbir zorlama olmadığı halde, ailesel olarak fıtık gelişebilmektedir, yani ailenin neredeyse tüm fertlerinde bu tür rahatsızlıklar görülebilmektedir.” dedi.

‘BEL VE BOYUN FITIĞI AMELİYATLARINDAN KORKMAYIN’

Bel ve boyun fıtıklarında çeşitli tedavi yöntemleri olduğunu belirten Opr. Dr. Çiftçi, fıtıkların önemli bir kısmının ameliyatsız tedavi edilebildiğinin altını çizdi: “Ameliyat gerektirmeyen bu tedaviler hastanemizde, özellikle fizik tedavi biriminde ve ağrı polikliniğinde yapılmaktadır ancak bel ve boyun fıtığı olan hastalar medikal, yani fizik, ilaç ve ağrı tedavisinden fayda görmemişse ciddi kuvvet kayıpları, yani halk arasında felç denen durumlar ortaya çıkmaya başlamışsa acil ameliyatlar gerekebilir. Hastanemizde bu fıtık ameliyatları iyi şekilde yapılabilmektedir. Hastalar, bazen bu ameliyatlardan çekinip korkmaktadır ancak korkulacak, çekinilecek bir sorun yoktur. Yıllarca ağrı çekerek bu fıtıkla yaşamaktansa ameliyat olmak daha iyi bir çözümdür.” şeklinde konuştu.

Denizli bölgesinde kırık çıkıkçılara bel çektirme vakalarının çok olduğunu anlatan Engin Çiftçi, hastaları bel fıtığında işin ehli olmayan kişilere gidilmemesi konusunda uyardı. Eğer bir bel fıtığı varsa ve ameliyat gerekmiyorsa işin uzmanına danışmadan kesinlikle bel çektirilmemesini, eğer yapılacaksa da uzman kişiler tarafından yapılmasının çok uygun olacağını sözlerine ekledi. 

Yorumlar