Bel fıtığı egzersizleri nelerdir, nasıl yapılır?

Bel fıtığı egzersizleri, bel sağlığına olan faydalı etkilerinin yanında genel sağlığı etkileyebilecek egzersizlerdir

Google Haberlere Abone ol
Bel fıtığı egzersizleri nelerdir, nasıl yapılır?

Bel fıtığı egzersizleri, bel sağlığına olan faydalı etkilerinin yanında genel sağlığı etkileyebilecek egzersizlerdir. Rahatsızlığın etkilerini azaltmak için, egzersizler son derece önemlidir. Bel, karın, sırt adalelerini güçlendirmek, yumuşak dokuların ve eklemlerin esnekliğini arttırmak için uygulanacak egzersizler yaşam boyu yapılmalıdır. Yapılacak sportif faaliyetler bel fıtığı gelişimini hızlandıracak olan mücadele sporlarının dışında olan yürüme, yüzme, bisiklet gibi sporlar arasından tercih edilmelidir. Egzersizleri rastgele yapmak yerine, belirli hareketler tercih edilmelidir. Bu hareketler bele ağırlık bindirmeyen, bel fıtığının ilerlemesine sebep olmayacak olan hareketler daha faydalı olacaktır. Daha önce bel rahatsızlığı geçirmiş olan kişiler, bel fıtığı geçirme riski olanlar bu hareketleri yapmalıdır.

Bel fıtığı egzersizleri yapılırken dikkat edilecekler nelerdir?

Uygulanan egzersizler temiz havada ya da havanın uygun olması halinde pencereler açılarak yapılmalıdır.

Alt kısmında tahta gibi sert bir zemin bulunan halı ya da battaniye üzerinde hareketler yapılmalıdır. Yumuşak zeminlerde bu egzersizlerin yapılması uygun değildir.  

Rahatsızlığın akut döneminde, ağrılar olduğu zaman hareketler yapılmamalı ve bu dönemde istirahat edilmelidir. Şikayetlerin geçmesinin ardından, doktora danışılarak, hareketlere başlanmalıdır.

Hareketlerin başında sabırlı olunmalı, hemen iyileşme olması beklenmemelidir. Yapılan hareketlerin sayısı ve temposu her gün arttırılmalıdır. Başlangıçta çok sayıda yapılacak hareket, sorunu daha fazla kötüleştirebilir.

Doktorun bir tavsiyesi bulunmuyorsa, ilk ayda yapılacak her hareket gün içinde beş kez yapılmalıdır. Ardından her ay hareketlerin sayısı beşer kez arttırılmalıdır.

Hareketlerin ani ve zorlayıcı şekilde olmamasına dikkat edilmelidir. Bu tür hareketler ağrıyı arttırmaktan öteye gitmez.

Hareketler yapıldığı zaman ağrınızın arttığını hissederseniz, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Ağrının şiddetlenmesi ya da 15 dakikadan fazla sürmesi halinde bunu ihmal etmemeniz gerekir.  

Yapılan hareket bir saatten fazla rahatsızlık yaptığında, hareket egzersiz içinde uygulanmamalıdır.

Rahatsızlık için cerrahi müdahale yapılan kişiler, en az üç hafta sonra egzersizlere başlamalıdır. Hareketlere birden yüklenilmemelidir.

Her zaman doktora danışarak, hareketler uygulanmalıdır.

Bel fıtığı egzersizleri nelerdir?

Yere sırt üstü yatarak, bacaklar teker teker 90 derece kaldırılmalıdır. Her bacak ayrı olarak kaldırılmalıdır.

Sırt üstü uzanarak bacaklarınızı uzatın. Bir dizinizi kırarak, ellerinizle kavrayın. Dizinizi göğsünüze çekerek, diğer bacağınızı da yere doğru yapıştırın.

Yere sırt üstü uzanıp, dizlerinizi kırın. Ellerinizle dizlerinizi kenetleyerek, göğsünüze çekerek, başınızı dizinize değdirmeye çalışın.

Sırt üstü yattığınızda, bir dizinizi göğsünüze doğru çekip, diğerini düz tutun. Bu hareketi her iki bacağa ayrı ayrı uygulayın.

Sırt üstü yatar vaziyette elleriniz ile dizlerinizi kenetleyin ve bacaklarınızı göğsünüze doğru çekin. İçinizden ona kadar sayın. Bu sırada omuzlarınız yerde olsun. Bu hareketten sonra kolları ve ayakları serbest bırakın.

Sırt üstü yatarken belinizi yere doğru yapıştırın. İçinizden ona kadar sayın. Ardından serbest bırakın. Bu hareket tekrarlayarak yapılmalıdır. Hareketi yaparken normal biçimde nefes alıp vermeye devam ediniz.

Dik olarak ayakta durunuz. Bir masa ya da sandalyeye ellerinizi dayayın. Dizlerinizi kırıp, yere çökün. Daha sonra ayağa kalkıp gevşeyin.

Yere eğilin, el ve dizlerinizin üzerinde durun. Bu esnada kollarınız dik durumda olsun. Belinizi kamburlaştırarak, içinizden ona kadar sayınız. Daha sonra göğsünüzü ve çenenizi çekip, sırtınızı kamburlaştırın ve yine ona kadar sayın. Ardından yine gevşeyin.

Diz üstü şekilde dik olarak oturun. Kollarınızı ileriye doğru uzatın. Uzanabildiğiniz kadar öne eğilin. Ona kadar sayarak, diz üstü oturur gibi ilk pozisyonunuza dönün.

Yorumlar