Aşıdan sonra duş alınır mı, denize girilir mi, banyo yapılır mı, hangi aşıdan sonra banyo yapılmaz?

Aşıdan sonra duş alınır mı, denize girilir mi, banyo yapılır mı, hangi aş sonrası banyo yapmak zararlı mı özellikle de koronavirüs, tetanoz, verem, hepatit aşısından sonra insanlar banyo yapıp yapamayacaklarını merak ediyor. Peki, aşıdan sonra banyo yapılır mı, hangisinden sonra banyo yapılmaz?

Google Haberlere Abone ol
Aşıdan sonra duş almanın sakıncası var mı?

Aşıdan sonra duş alınır mı, denize girilir mi, banyo yapılır mı, hangi aşıdan sonra banyo yapılmaz, hepatit, tetanos, kovid-19 aşısı sonrası banyo yapılır mı, neden yapılmaz, zararlı mı ya da yapılıp yapılmadığı, denize girilip girilemeyeceği, havuzda yüzülüp yüzülemeyeceği konusu çok merak ediliyor. Özellikle de Kovid-19 aşısı da yapılmaya başlar başlamaz vatandaşlar aşı konusunda önemli bir belirsizliğe düştü. Peki, aşıdan sonra duş alınır mı, banyo yapılır mı, hangi aşıdan sonra yapılmazhepatit, tetanos, kovid aşısı sonrası banyo zararlı mı?

Türkiye'de Kovid-19 aşısı için başlatılan seferberlik kapsamında her gün binlerce insan hastanelere giderek aşı oluyor. Aşı olduktan sonra genellikle insanların merak ettikleri konuların başında duş almak ya da banyo yapmak gelir. 

Aşı yaptıktan sonra nelere dikkat etmek gerekiyor. Aşı ile ilgili bilinmesi gereken işlemler veya kurallar nelerdir. Aşı olduktan sonra banyo yapılır mı aşıdan sonra duş alınır mı hepatit, tetanos, kovid aşısı sonrası banyo zararlı mı?

İçindekiler: 

AŞIDAN SONRA BANYO YAPILIR MI?

TETENOZ AŞISI SONRASI AĞRI NORMAL Mİ?

TETENOZ AŞISININ YEME İÇMEYE ETKİSİ VAR MI?

İÇİNİZİN RAHATLAMASI İÇİN 4 SAAT SONRA BANYO YAPIN

KİMLER TETENOZ OLMALIDIR?

KİMLER YAPMAMALI?

HANGİ AŞIDAN SONRA BANYO YAPILMAZ?

AŞIDAN SONRA BESLENME

Aşılarla İlgili

Aşı uygulamaları arasındaki zaman

Aşıların uygulama şekilleri

Çoğu kişinin aklını meşgul eden bir tür kuruntulu problemdir aşı olduktan sonra banyo yapılıp yapılmadığı meselesi. Ancak baştan şunu kesinleştirelim ki böyle bir durum algısı tüm aşılar için geçerli olan bir tutum değildir.

Aşı olduktan sonra banyo yapılır mı aşıdan sonra duş alınır mı hepatit, tetanos, kovid aşısı sonrası banyo zararlı mı?
Aşıdan sonra banyo yapmak konusu uzun süredir tartışılıyor.

AŞIDAN SONRA BANYO YAPILIR MI?

Elbette ki bazı aşıların ardında belirli bir süre banyo yapılmamaktadır. Bilhassa küçük çocuklara yapılan aşılardan sonra banyo yapılmaması konusundaki bilgi ilgili sağlık biriminden duyurulur. Onların bu ikazından anlaşılacağı gibi çocukları risk altından uzak tutan bir tutum vardır. Oysa konumuz olan tetanoz aşısından sonra banyo yapılmasında hiçbir tehlike gözetilmemektedir.

TETENOZ AŞISI SONRASI AĞRI NORMAL Mİ?

Tetanoz aşısı kol kasına yapılan bir tür koruyucu iğnedir. Bundan dolayı ise aşı sonrası enjeksiyon yapılan alanda 10 veya 12 saat kadar hafif ağrıma, şişme görülmektedir. Bu ağrıyı kesecek herhangi ilaç, ağrı kesici kullanmaya gerek yoktur, ama şayet istiyorsanız aspirin almanızda sakınca yoktur. Aşı sonrasında baş dönmesi vs. belirtilerin sebebi vücudun yapılan aşıdaki zayıflatılmış mikroplara karşın direnç kazanmaya çalışıyor olmasından dolayıdır.

TETENOZ AŞISININ YEME İÇMEYE ETKİSİ VAR MI?

Tamamen bu kadar bir etkisi vardır, banyoya, yemeye, içmeye engel değildir. Fakat unutulmamalıdır ki alkol almak ve sigara içmek elbette doğru değildir, sağlık umduğunuz bir etkiye sağlıksız bir tepki ile karşılık vermiş oluyorsunuz. Daha ayrıntılı bir şekilde tasvir etmek gerekirse, Tetanoz aşısı olduktan sonra gönül rahatlığı ile banyo yapıla bilir. Böyle bir aşının kişinin üzerinde sudan kaynaklanacak bir tesir bırakıcı ve kısacası  banyo yamasına mani olabilecek herhangi bir tesiri veya yan etkisi bulunmamaktadır.

İÇİNİZİN RAHATLAMASI İÇİN 4 SAAT SONRA BANYO YAPIN

Şayet içiniz rahat değil, sindiremediğiniz bir ön yargınız var ise içinizden gelen bu düşüncenize uyaraktan tetanoz aşınızı olduktan ortalama 4 saat kadar bir süre sonunda banyonuzu yapabilirsiniz. Keyfinize kalmış olan böylesi bir tutumunuz tamamen kendinizi ilgilendiren ve şahsi olan bir durumdur. Ancak şunu da ilave etmek gerekir ise, banyo yapacağınız suyun ılık olması durumunda biraz da olsa bedeninizde rahatlatıcı bir etki bırakacaktır. Anlaşıldığı gibi banyo yapılmasına bir mani görünmemektedir.

Aşı olduktan sonra banyo yapılır mı aşıdan sonra duş alınır mı hepatit, tetanos, kovid aşısı sonrası banyo zararlı mı?
Aşıdan sonra banyo konusu

 

Tetanoz aşısı toksoid adı verilen inaktive (ölü) toksindir (zehir). Tetanoz bakterisi besi yerinde çoğaltılır, saflaştırılır ve inaktive edilir.

KİMLER TETENOZ OLMALIDIR?

Tüm bebekler rutin aşılama şemasına göre difteri, tetanoz, boğmaca aşısı olmalıdır. Erişkinlere her 10 yılda bir difteri, tetanoz aşısı uygulanmalıdır. Daha önce üç doz tetanoz, difteri aşısı olup olmadığından emin olmayan kişiler, üç dozluk seriyi uygun aralıklarla tamamlamalıdır.

KİMLER YAPMAMALI?

Tetanoz toksoid aşısının herhangi bir dozunda ciddi alerjik reaksiyon gelişen kişilere tekrar tetanoz aşısı uygulanmamalıdır. Orta veya ciddi hastalığı olan kişiler iyileşene kadar aşılarını ertelemelidirler. Tetanoz aşısından hemen sonra banyo yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur.

HANGİ AŞIDAN SONRA BANYO YAPILMAZ?

Aşıdan sonra banyo, BCG(verem aşısı) dışındaki öbür bütün aşılar, bebeğin banyo yapmasına mani değildir. Ancak; BCG sonrasında aşı mahalline 3 gün süreyle su değmemesi gerekiyor. Bebeğin aşıları doğar doğmaz başlayacak, anneyle beraber hastaneden taburcu edilmeden öncesinde önce Hepatit B aşısı inşa edilmiş olacaktır. Bunun ikincisi bir ay ardından, üçüncüsü ise ikinciden 5 ay ardından yapılacaktır. 2 ayını dolduran bebeğe, BCG ve karma, genç felci aşıları ifade edilecek, karma aşı 4-6 haftalık aralarla toplamında 3 doza tamamlanacaktır. Doktorunuz karma aşıyla beraber menenjit aşısının yapılmasını da önerecektir.

Aşı olduktan sonra banyo yapılır mı aşıdan sonra duş alınır mı hepatit, tetanos, kovid aşısı sonrası banyo zararlı mı?
Türkiye'de şu anda koronavriüs aşısı yapıldığı için binlerce insan bu konuyu merak ediyor.

 

Çocuk önce 6 ayını doldurunca, aşı sıklığı da azalacaktır. 9 ayda kızamık, 15 ayda kızamık- kızamıkçık- kabakulak, 18 ayda karma, genç felci, menenjit aşısının tekrarı (rapel) yapılacaktır. Doktorunuzun teklifiyle, bir yaşı dolunca suçiçeği, 2 yaşı dolunca Hepatit A aşıları da yapılabilir. 

AŞIDAN SONRA BESLENME

BCG aşısı haricinde bütün aşılardan ardından istendiği vakit banyo yaptırılabilir.

Sadece BCG aşısı uygulandığında aşı bölgesine su teması istenmediğinden kabaca 2-3 zaman zaman ile banyo önerilmemektedir.

Aşı sonrasında beslenmede engelleme olmamaktadır. Bebekler emzirilebilir.

Aşının bir dozu unutulur da bugünü geçerse ne yapılmalı?
 
Aşının doz aralıklarının önerilenden uzunca olması, aşıya vaziyette olan cevabı azaltmaz. Benzer bir vaziyette, tekrar başlamak gerekmez, aşılama programına kaldığı yerden aynı ritimde devam edilir.

Aynı anda birden çok aşı yapılabilir mi?  Evet, son zamanlarda kombine aşılar çok sayıda miktarda aşıyı tek bir enjektörde içerirler. Böylelikle, yan tesir rizikosu artmadan, bir iğne ile çok sayıda miktarda hastalığa karşın aşılanma sağlanır. Bazen de aynı enjektörde karıştırılamayan çeşitli aşılar, çeşitli yerlerden uygulanabilir. Bu olarak de yan tesir görülme sıklığı artmamaktadır.

Hasta çocuğa aşı yapılır mı? Ateşsiz kolay bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya ishal aşı yapılmasına mani değildir.

İyileşme zamanındaki bir sağlık sorunu veya çocuğun antibiyotik kullanıyor olması da aşıya mani değildir. Bu konuda kararı, aşı öncesi çocuğunuzu kontrol eden doktoru verecektir.

Sarılık aşısı vaziyette olan çocuk sarılık geçirir mi?  Yeni doğanlara, doğum esnasında ardından önce inşa edilmiş vaziyette olan aşı Hepatit B aşısıdır. Bu aşı, bebeği önemli bir mikrobik sarılık türü vaziyette olan Hepatit B'den korumaktadır. Fakat, yepyeni doğan döneminde sık görülebilen fiziksel sarılığın bununla alakası bulunmaz, mikrobik bir olay değildir. Bu sebeple, Hepatit B aşısı olsa bile bebeğiniz yepyeni doğan sarılığı geçirebilir.

Aşılarla İlgili

Aynı anda  birden çok aşı yapılması, birkaç aşının aynı zamanda inşa edilmesi sıkıntı oluşturmamaktadır. Aynı anda 3 İM aşı yapılacaksa 2 aşı aralarında 2,5-5cm aralık olmalıdır. Ayrıca karma aşıyla konjuge pnömokok aşısının lokal tepki rizikosu fazla miktarda olduğundan ayrı bacaklara yapılmasına İlgi edilmelidir.

Aşı uygulamaları arasındaki zaman

Aşılar zamanından öncesinde veya bir daha dozları arası amaçlı gerekli vaziyette olan asgari aralıktan öncesinde yapılmamalıdır.
Canlı aşılar aynı gün içerisinde veya en az bir ay ara ile yapılmalıdır. Ancak dinamik aşıların uygulama yolu çeşitli ise bir ay beklemeden mesafeli uygulanabilir.(BCG,Rota aşısı benzeri)
Canlı aşılar şunlardır.
BCG
KKK
OPV
Rota
Suçiçeği

Aşıların uygulama şekilleri

İntradermal
BCG
Oral
Rotavirus aşısı
OPV
Subcutan
KKK
Suçiçeği
Grip aşısı
İM(kas içerisine)
DBT-IPV-Hib
Konjuge pnömokok
Konjuge meningokok
Hepatit-A
Hepatit-B
Grip aşıs
Kuduz aşısı
HPV
SC mahaline İM veya İM mahaline SC aşı inşa edilmesi durumunda,Kuduz ve Hepatit B  aşıları

Aşıdan sonra banyo yapılır mı konusunda biraz da olsa aydınlatmaya çalıştık; siz yine de aşı olduğunuzda mutlaka doktorunuza konu hakkında danışınız.


 

 

Yorumlar

ali can Aşıdan sonra banyo yapmak konusunu uzun zamandır arıyordum. Teşekkürler.
Nurgul Slm bugun bebegımın 4 aylık asısı yapıldı atesi cıkınca yıkamak zorunda kaldık ve sonrasında cok pısman olduk bir sorunla karşı karşıya gelırmıyız cok tedirginim
Ayna Mrh her keze bu gun bebegimin 4 aylik aşisini yaptirdik ve eve gelince kakasini yapti bende aşisi oldugunu unutdum ve popasini yikadim ve tabikide iki ayaginada su geldi şimdi çök korkyorum ayile hekime ulaşamadim bir şey olurmu acaba çok korkyorum
özlem yıldız 25 hahtalik gebeyim tetanoz asisi vuruldum dus aldim almamam gerekiyomus bilgim yoktu arastirtim bi sakinca yok deniliyo ama yardimci olursaniz sevinirim tedirgim
Fatoş Hepatip a dan sonra banyo yapımı ne zaman olur