Sağlık Bakanlığı'ndan 81 ile 'çok acele kullanımı durdurun' yazısı

Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi ve kolonoskopi yapılan 8 hastadan birinin hayatını kaybetmesi ve buna kullanılan ilacın sebep olduğu iddialarının ardından Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Google Haberlere Abone ol
Bakanlıktan 81 ile yazı: Kullanımını durdurun

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi ve kolonoskopi yapılan 8 hastadan birinin hayatını kaybetmesi üzerine endoskopi ve kolonoskopide kullanılan 'Dormofol' adlı ilaca satış blokajı getirerek, geri çekme kararı aldı.

İlacın kullanımının durdurulması ve geri çekilmesi kararı 9 Ocak günü Kurum Başkanı Hakkı Gürsöz tarafından  il sağlık müdürlüklerine gönderilen yazı ile alındı. İl sağlık müdürlüklerine gönderilen yazıda 'çok acele' ibaresi kullanılırken yazıda kullanımı durdurulması istenen 'Dormofol yüzde 1 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul' ve 'Dormofol yüzde 2 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul' adlı ürünlere satış blokajı uygulandığı bildirildi.

İVEDİLİKLE KULLANIMDAN ÇEKİLSİN

Endoskopi ve kolonoskopi yapılan 8 hastadan birinin hayatını kaybetmesi üzerine 81 ile gönderilen yazıda, söz konusu ilaçlar hakkında inceleme ve analiz sürecinin başlatıldığı bilgisi verildi. Yazıda ayrıca söz konusu "Dormofol" adlı ilaçların kullanımının durdurulması talimatı verildi. Adı geçen ürünlere geri çekme işleminin de uygulandığı vurgulanan yazıda şöyle denildi:

"Satış blokajı ve geri çekme işlemi uygulanan partilere ait listeler ekte yer almakta olup, geri çekme işlemi uygulanan partilerin kullanımının durdurularak ivedilikle iade işlemlerinin yapılması gerektiği, analiz süreci devam eden satış blokajı uygulanmış partilerin ise ivedilikle kullanımdan çekilerek nihai karar verilinceye kadar karantina altında tutulması gerektiği hususunun ilinizde bulunan ve ilgili ürünleri bulundurabilecek tüm sağlık kurum-kuruluşlarına duyurulması, ayrıca kurumumuz resmi internet sitesinde yapılan bu doğrultudaki duyuruların titizlikle takip edilmesinin önem arz ettiği hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim."

Yorumlar