Sağlık Bakanı Koca'dan koronavirüs uyarısı: Yurt dışına gitmeyin

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den dünyaya yayılan koronavirüs hakkında yaptığı bilgilendirme toplantısında vatandaşlara yurt dışına gitmeme tavsiyesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Mümkün olduğunca yurt dışına gitmeyin

Koronavirüs ile ilgili alınan önlemler ve yaşanan son gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Vatandaşımıza ısrarla şunu söylüyoruz; mümkün olduğunca yurt dışına gitmeyin. Yurt dışından dönüşlerinizde de ne olursunuz 14 gün evlerinizde kendinizi izole edin." çağrısında bulundu. 

İstanbul'dan Singapur'a giden uçaktaki mürettebatın nerede gözlem altında tutulduğuna ilişkin soru üzerine Koca, Bilim Kurulu'nun bu konudaki yaklaşımının, temaslı olan kişilerin gerektiğinde evde de rahatlıkla izole edilebileceği yönünde olduğunu aktardı. 

Norveç'te pozitif olan bir vakanın evde izlendiğini belirten Koca, "Herhangi bir konukevi ya da bir gözlem evi olabilir. Bunu hasta olmayan, temaslı kabul ettiğimiz kişiler için söylüyorum. Hastane ortamı olabilir. Biz buna rağmen mürettebatı otel ortamı veya İstanbul'da hazırladığımız bir hastane ortamımız var, onun ismini vermeyeyim, daha çok otel ortamında, tek odalarda sağlık personelimizin yakın takibinde olmasını daha çok önemsiyoruz. Bu noktada bir yaklaşım sergilenecek." dedi. 

"ENFEKSİYON YOK, VARMIŞ GİBİ KENDİMİZİ İZOLE EDELİM" 

Sağlık Bakanı Koca, yurt dışına çıkışlarla ilgili de şu uyarıyı yaptı:

Yurt dışında enfeksiyonun Avrupa özelinde, özellikle İran zaten bütün bölgeye yayılmış durumda. Mahkumların da salıverildiğini biliyoruz. Bütün ülkeye yayıldığını yetkililer söyledi, biz de biliyoruz. Bu anlamda 14 gün kendilerini evde izole etmeleri gerekiyor. İngiltere şu an okulları tatil etti. Biz bunu ısrarla illa enfeksiyon olduktan sonra yapmayalım, şu an enfeksiyon yok ama varmış gibi kendimizi şu dönemde izole etmeyi, dışarı mümkün mertebe çıkmamayı, yurt dışına mümkün mertebe gitmemeyi, kalabalık ortamlara girmemeyi, hastalık bulgusu olanların maske kullanması gibi önlemlerimizi, vatandaşımızın hassasiyetle uygulamasını özellikle istiyoruz. Bilim Kurulu, bakanlık ve devlet olarak istiyoruz."

Bakan Koca, İstanbul'da havalimanında ne tür tedbirler alındığına ilişkin bir soruya karşılık şu bilgileri aktardı:

"Termal kamera devrede. Biz, dünyada, Avrupa bölgesinde, hatta Amerika'da termal kamera uygulamasına geçilmediği dönemden önce geçtik. Halen bütün Avrupa daha termal kameraya geçmiş durumda değil. Bütün Amerika termal kameraya geçmiş durumda değil. Biz bunu sınırlarda da hava alanlarında da yaptık. Bu dönemde transit yolcular için de benzer şekilde termal kamera uygulaması devrede. Eksik olan bu anlamda herhangi bir durumun olmadığını özellikle söylemek istiyorum."

Yorumlar