Saç neden dökülür? Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Saç dökülmesi yaşayan bireyler sık sık, "saç neden dökülür" sorusunu merakla sorar. Toplumda yaygın bir sorun olan saç dökülmesinin birden fazla nedeni var. İşte o nedenlerden bazıları:

Google Haberlere Abone ol
Saç neden dökülür? Saç dökülmesinin nedenleri

Saç neden dökülür, saç dökülmesi sebepleri neler? neden insanın saçları genç yaşta ya da beklenmedik bir anda dökülür? Bu sorulara uzmanlar şu ana kadar çeşitli şekillerde karşılıklar vermiştir. Öyle ki birçok uzman saç dökülmesini farklı farklı nedenlere dayandırıyor. Elbette saç dökülmesinin sadece bir nedeni yok. Genetik yatkınlık, hastalıklar, cilt hastalıkları, tüketilen gıdalar, çevre şartları. Saç neden dökülür, saç dökülmesi sebepleri neler?

Saç neden dökülür, saç dökülmesi sebepleri neler?
Saç neden dökülür, saç dökülmesi sebepleri nelerdir soruları birçoğumuzun cevap aradığı sorulardır.

 

Ancak çok az sayıda uzmanın dile getirdiği bir konu var. Saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden ve çok az bilinenlerinin başında gelen bu maddeyi pek çok uzman dillendirmez. 

Saç dökülmesine neden olan en büyük etkenlerin başında "aşırı sıcak suyla" banyo yapmak geliyor.

Anadolu insanı "temizlenmek, iyi temizlenmek" için sıcak suyla banyo yapmayı sever. Ancak bu durumun cilt hastalıklarına yol açmak gibi birden fazla zararı olduğu gibi en belirgin olanlardan biri de saç dökülmesidir. 

Sıcak suyla temas eden kafa derisi genleşir, açılır, zamanla da tahriş olur. Bu nedenle saç kıllarının daha hızlı bir şekilde dökülmesine neden olur.

Saçlarını ılık veya soğuğa yakın suyla yıkamayı alışkanlık haline getiren insanların saçları kesinlikle daha az dökülür.

Öte yandan saç dökülmesinin en büyük etkenlerinden biri olarak bilinen, "temizlik" yani "zamanında yıkama" konusu da son dererce önemlidir.

Zamanında yıkanmayan saçlar, bir de yağlıysa, hızla dökülmeye başlar. Bu durumun karşısına geçmek için kesinlikle düzenli aralıklarla saçların yıkanması ve temiz tutulması gerekiyor. 

SAÇ NEDEN DÖKÜLÜR? İŞTE NEDENLERİ:

Bu iki nedenin dışında bilim dünyasının üzerinde hemfikir olduğu 9 önemli saç dökülmesi nedeni var. Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir. Önemli olan bu nedenin saptanması ve uygun tedavinin yapılmasıdır.

SAÇ DÖKÜLMESİNDE GENETİK FAKTÖRLER

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle,  genetik olan ve toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hızını yavaşlatır. Kelliğe gidecek süreyi uzatır.

Saç neden dökülür, saç dökülmesi sebepleri neler?
Saç dökülmesi hem kadınlarda hem erkeklerde bir sorun.

 

Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kellik problemi olan bireylerin olduğu kişiler saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır. Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülmektedir. Geçtiğimiz yıllara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasının nedenleri aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer almaktadır. Kadın tipinde de erkeklerdeki gibi bir tedavinin yanında hormonal tedavilerin de eklenmesi ile başarı oranları artırılabilmektedir.

SAÇ DÖKÜLMESİNDE DERİ SORUNLARI

Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.

YEDİKLERİMİZ VE İÇTİKLERİMİZİN ETKİSİ

Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek, sonuçta saçı etkileyip dökebilir. Tedavisi son derece pratiktir ve dengeli beslenmeye başlanması önemlidir.

YETERSİZ BESLENME VE VİTAMİN EKSİKLİĞİ

Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana başvurularak giderilmelidir.

YANLIŞ İLAÇ KULLANIMI VE GENETİK HORMONAL SORUNLAR

Eğer kişide hormonal problemler varsa, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşıyorsa bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse bu kez hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir.  Bu problemlerin kaynağının yine adetin 2 ya da 3’üncü günü yaptırılacak kan tahliliyle belirlenmesi için dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda etkilidir.

BAZI İÇ HASTALIKLAR DA SAÇ DÖKÜLMESİNE NEDEN OLUR

Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir.

Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaç toksisiteleri, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir.

KANSER TEDAVİSİ ESNASINDA YAŞANAN DÖKÜLMELER

Tüm bunların dışında iki spesifik saç dökülme nedeni vardır. Biri doğumlardan 2-3 ay sonra başlayan pospartum dökülmedir. Hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır. Uzman kontrolünde yapılacak takviyeler bu konuda rahatsızlığın giderilmesinde katkıda bulunur.

Bir diğeri kemoterapi alan hastalardaki saç dökülmesidir. Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmasıyla bu dökülmeleri daha az görülmektedir ancak zaten tedavi tamamlandığında kendiliğinden toparlanmaya eğilimli bir durumdur.

YANLIŞ KULLANILAN KOZMETİK ÜRÜNLER

Kozmetik alışkanlıklarının artması mekanik kimyasal ve fiziksel saç dökülmelerine neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuşulmasını sağlar.

VE EN ÖNEMLİ NEDENLERDEN BİRİ OLAN STRES

Aşırı stres her hastalığa olduğu kadar saç dökülmesine neden olan diğer bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.

Saç günlük yaşamda pek çok faktörden kısa sürede etkilenebilen canlı bir organdır. Kişinin hayatında yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda bu bilgiler ışığında birey önce kendisini tartıp, daha sonra gerekiyorsa bir dermatoloji uzmanından yardım almalıdır. Çünkü bu konuda çevreden gelen yanlış yönlendirmeler ve kulaktan dolma bilgiler, hastaların zaman kaybetmesine neden olabilmektedir. Eğer altta yatan önemli bir neden varsa tanı ve tedavide geç kalınması söz konusu olabilir. Bunun dışında saç dökülmesini önlemek ve dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlamak düşüncesi ile bilinçsiz uygulanan maske ve karışımlar saçlara daha çok zarar vererek geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olabilir.

 

Yorumlar